UGC NET Exam June 2019 Forensic Science Paper-2 Question Paper with Answer Key & Explanation

61. The presence of two isotopes of Bromine i.e Br79 and Br81 can simply be detected in mass spectra when the peak intensities of their M and M+2 are in the ratio of:

A.  1:3B. 1:1
C. 3:1D. 1:2

Ans.- B. 1:1

62. Determination of species of origin from bone is done by:

i. Comparative anatomyii. Microscopy
iii. Precipitin Testiv. Phosphorescence
A. i, ii and iiiB. ii and iii
C. i and iiiD. i , iii and iv

Ans.- A. i, ii and iii

63. Micellar extraction of forensic analytes is carried out in the presence of:

A. SurfactantB. Reverse phase
C. Critical fluidD. Florisil

Ans.- A. Surfactant

64. The age of ink can be determined by analyzing the sample under:

i. GC-MSii. . IR Spectroscopy
iii. X-ray Fluorescenceiv. Raman Spectroscopy
A. i, iii, ivB. ii, iii, iv
C. i, ii, ivD. i, ii, iii

Ans.- C. i, ii, iv

65. Which drug is used in carrying out “Narco Analysis’?

A. Sodium NarcolB. Sodium Amylate
C. Sodium PentothalD. Amphetamine

Ans.- C. Sodium Pentothal

Explanation:

This test involves the intravenous administration of a drug, such as; Sodium pentothal, Scopolamine and Sodium amytal.

66. Cibra orbitalia ( a fine porosity visible on the ceiling of orbit ) is a sign of:

A. SyphilisB. Anemia
C. Renal stoneD. Blindness

Ans.- B. Anemia

67. The sequence of eruption of permanent teeth in human is:

A. 1st Incisor, 1st Molar, 2nd Molar, Canine

B. 1st Incisor, 1st Molar, Canine, 3rd Molar

C. 1st Incisor, 2nd Incisor, 1st Molar, 2nd Molar

D. 1st Molar, 2nd Incisor, Canine, 2nd Molar

Ans.- D. 1st Molar, 2nd Incisor, Canine, 2nd Molar

68. Statement 1(S1): Bovine Serum Albumin (BSA) is added to PCR mixture to reduce the effect of PCR inhibitors.

Statement 2 (S2): BSA acts as a binding site for PCR inhibitors.

Choose the correct answer:

A. S1 and S2 both are correct and S2 is explanation of S1

B. S1 and S2 both are correct and S2 is not explanation of S1

C. S1 is true and S2 is wrong

D. S1 and S2 both are wrong

Ans.- A. S1 and S2 both are correct and S2 is explanation of S1

69. The designation of 12- bore means that the internal cross sectional diameter of gun’s barrel is equal to:

A. 12mm

B. The diameter of spherical lead ball weighing 1/12 of the pound

C. The diameter of spherical lead ball weighing 1/12 of the pound

D. 12 inch

Ans.- B. The diameter of spherical lead ball weighing 1/12 of the pound

70. The antidote for methanol poisoning is:

A. Ethylene glycolB. Milk of Magnesia
C. AmphetamineD. Ethyl Alcohol

Ans.- D. Ethyl Alcohol