UGC NET Exam June 2019 Forensic Science Paper-2 Question Paper with Answer Key & Explanation

31. Radial fracture of glass can be helpful in determining:

A. Thickness of glassB.  Sequence of bullet holes in glass
C. Quality of glassD.   Colour of glass

Ans.- B.  Sequence of bullet holes in glass

32. The wound made by a surgeon is known as:

A. Incised woundB.  Iatrogenic wound
C. Offensive woundD.  Defend wound

Ans.- B.  Iatrogenic wound

Explanation:

Incised wound is a wound which is caused by a clean, sharp object, For example: knife, broken piece of glass, blade, etc.

Iatrogenic injury refers to tissue or organ damage caused by the application of medical devices, medical treatment or pharmacotherapy .

Offensive injuries are Injuries that occurred when attacked. There may be wounds on the victim or perpetrator.

Defend injuries are those injuries which are sustained by a victim while protecting himself/herself during attack.

33. Which of the following are characteristics of rim-fire cartridge?

A. Rim in the form of flange is present at the base,

B. The primer composition is located in the rim

C. The priming mixture in present in the percussion cap situated in the Centre of cartridge head,

D. Extractor groove along with a rim flange is present at the cartridge head

Ans.- B. The primer composition is located in the rim

Explanation:

A rimfire is a sort of cartridge for a weapon. It is considered a rimfire since the pin hits the base’s rim instead of the firing pin of a gun touching the primer cap at the middle of the cartridge’s base to ignite it (as in a centerfire cartridge). The rim of the rimfire cartridge is basically an extended and expanded percussion cap carrying the priming compound, whereas the propellant powder and the projectile are included in the cartridge case itself.

34. Those materials which show ‘Birefringence’ phenomenon is known as:

A. IsotropicB.   Isobaric
C. AnisotropicD.   Isotonic

Ans.- C. Anisotropic

Explanation:

Isotropic: A material’s properties in each of directions are similar.

Isobaric: A thermodynamic process in which the pressure stays constant is an isobaric process.

Anisotropic: Material properties depend on the orientation of a material.

Isotonic: It is a term which used to describe solutions in chemistry and, muscles in human biology. 

35. The phenomenon of shaving of bullet is associated with:

A. Firing of ammunitionB. Extraction of cartridge case
C. Chambering of cartridge                       D. Cocking of the firearm

Ans.- A. Firing of ammunition

Explanation:

The revolver has shaving (shear) metal cuttings from the bullet surface because of cylinder misalignment. A large amount of shaving can even leave a void in the bearing surface of a bullet, which cannot get a rifle impression.

36. Beetle larva is known as:

A. GrubB.  Maggot
C. NymphD.  Caterpillar

Ans.- A. Grub

Explanation:

Beetle larvae are grub or look like worm and have gluttonous appetites. The beetles larvae feed on the cellulose structure of timber. they eat the wood from inside out.

37. Effusion separator which is used in GC-MS is basically:

A. Enrichment deviceB.  Detector
C. Ion sourceD. Column

Ans.- A. Enrichment device

38. Match List I with List II

List I-name of DNA LocusList II-Chromosome Number
a. FGAi. 2
b. TPOXii. 4
c. vWAiii. 11
d. TH01iv. 12

Choose correct option from those given below:

Aa-ib-iiic-ivd-ii
Ba-ivb-ic-iid-iii
Ca-iib-ic-ivd-iii
Da-iiib-ivc-id-ii

Ans.- C

39. Opinion of examiner of electronic evidence is admissible in court of law under section:

A. Section-44, Information technology Act: 2000

B. Section-45, Indian evidence Act

C. Section-45A, Indian evidence Act

D. Section-55, Information technology Act: 2000

Ans.- C. Section-45A, Indian evidence Act

Explanation:

Section 44 in The Information Technology Act, 2000

Penalty for failure to furnish information, return, etc.-If any person who is required under this Act or any rules or regulations made thereunder to-

(a) furnish any document, return or report to the Controller or the Certifying Authority fails to furnish the same, he shall be liable to a penalty not exceeding one lakh and fifty thousand rupees for each such failure;

(b) file any return or furnish any information, books or other documents within the time specified therefor in the regulations fails to file return or furnish the same within the time specified therefor in the regulations, he shall be liable to a penalty not exceeding five thousand rupees for every day during which such failure continues;

(c) maintain books of account or records, fails to maintain the same, he shall be liable to a penalty not exceeding ten thousand rupees for every day during which the failure continues.

Section 45 in The Indian Evidence Act, 1872

Opinions of experts.—When the Court has to form an opinion upon a point of foreign law or of science or art, or as to identity of handwriting [or finger impressions], the opinions upon that point of persons specially skilled in such foreign law, science or art, [or in questions as to identity of handwriting] [or finger impressions] are relevant facts. Such persons are called experts.

Section 45A in The Indian Evidence Act, 1872

Opinion of Examiner of Electronic Evidence. —When in a proceeding, the court has to form an opinion on any matter relating to any information transmitted or stored in any computer resource or any other electronic or digital form, the opinion of the Examiner of Electronic Evidence referred to in section 79A of the Information Technology Act, 2000 (21 of 2000) is a relevant fact.

Section 55 in The Information Technology Act, 2000

Orders constituting Appellate Tribunal to be final and not to invalidate its proceedings. -No order of the Central Government appointing any person as the [Chairperson or Member] of a Cyber Appellate Tribunal shall be called in question in any manner and no act or proceeding before a Cyber Appellate Tribunal shall be called in question in any manner on the ground merely of any defect in the constitution of a Cyber Appellate Tribunal.

40. Statement 1(S1): Principle of Forensic Science emphasize on right sample.

Statement 2 (S2): Articles on crime scene express its story

Choose the correct answer:

A. S1 and S2 both are correct and S2 is explanation of S1

B. S1 and S2 both are correct and S2 is not explanation of S1

C. S1 and S2 both are wrong

D. S1 and S2 both are correct

Ans.- C. S1 and S2 both are wrong