UGC NET Exam June 2019 Forensic Science Paper-2 Question Paper with Answer Key & Explanation

51. Photomultiplier tube (PMT) is not suitable for detection of:

A. Visible photonB. UV photon
C. FluorescenceD. IR photon

Ans.- D. IR photon

52. The region of mt-DNA used for species identification is:

A. HV1B. HV2
C. Cyt. bD. D-loop

Ans.- C. Cyt. b

Explanation:

mtDNA is primarily used for species identification by the analysis of the cytochrome b gene (CytB), the most common locus on mtDNA used for the identification of closely related species.

53. The refractive index (RI) of most of the glass sample encountered during forensic examination range between:

A. 1.40-1.50B. 1.6- 1.63
C. 1.51- 1.53D. 1.55- 1.59

Ans.- C. 1.51- 1.53

54. Arrange in correct sequence:

i. Careful collection of evidence

ii. Deciding the search pattern

iii. Preservation and packing of evidence

iv. Preservation and protection of crime scene

Select the correct option:

A. iv-ii-iii-iB. ii-i-iv-iii
C. iv-ii-i-iiiD. ii-i-iv-iii

Ans.- C.

55. Half-life (T1/2) of archaeological objects can be determined by:

A. ICP-MSB. XRF
C. NAAD. ICP-AES

Ans.- C. NAA

Explanation:

The method is based on neutron activation and therefore requires a source of neutrons. This technique does not destroy the sample, and thus has been used for analysis of works of art and archeological Objects. NAA has applications in chemistry, geology, archeology, medicine, environmental monitoring and forensic science.

56. India became signatory to ‘Convention on International Trade in Endangered species’ (CITES) in the year:

A. 1960B. 1970
C. 1976D. 1986

Ans.- C. 1976

57. For Extraction from fire debris by dynamic adsorption:

i.) Tubes having charcoal are inserted into top of an airtight container.

ii.) It is a Destructive Method.

iii.) It is also known as adsorption-elution.

iv.) Container is cooled for accumulation of more accelerant into headspace.

A. i, ii and iiiB. iii and iv
C. ii and ivD. i and iii

Ans.- D. i and iii

58. Which of the following is the cause of ‘Hooch Tragedy’?

A. FormalinB. Methanol
C. AcetaldehydeD. Acetic Acid

Ans.- B. Methanol

Explanation:

‘Hooch’ is a term used for spurious alcoholic preparations. Consumption of such alcohol is harmful or fatal.
Spurious liquors include: illicit liquor and denatured alcohol. The most common denaturants methanol, ethyl ether, acetone, acetaldehyde, camphor, amyl alcohol, isopropanol, cadmium iodide, terpinol, pyridine bases, colchicine, blue dye, chloroform, croton aldehyde, organo-phosphate, etc. Methyl alcohol (methanol) is a commonly used adulterant because of its appearance and taste similar to ethyl alcohol and its easy availability.

59. Typical LOD (ng/injection) value for Refractive Index detector in HPLC is:

A. 100B. 1
C. 0.1D. 0.01

Ans.- A. 100

60. Most of the chat and instant message conversation are stored in computer in:

A. Hard DiskB. RAM
C. WintexD. Slack space

Ans.- B. RAM