UGC NET Exam December 2019 Forensic Science Paper-2 Question Paper with Answer Key

  1. The flash point of typical standard diesel is:

a.) 100C-200C

b.) 350C-400C

c.) 600C-850C

d.) 1100C-1450C

Answer: c.) 600C-850C

2. Neutron Activation Analysis detects the presence of following in G.S.R:

a.) Antimony and Lead

b.) Antimony and Barium

c.) Barium and Nitrite

d.) Antimony and Nitrites

Answer: b.) Antimony and Barium

3. Iron-tanin ink gave a blue colour to the line of writing due to the presence of indigo dye. It turned black after some time because:

a.) Indigo dye got oxidized

b.) Iron-tanin components got oxidized

c.) Indigo dye got reduced

d.) Iron-tanin components got reduced

Answer: Iron-tanin components got oxidized

4. The direction of stroke of ball point pen lines can be determined by examining:

a.) Gooping

b.) Burr Striations

c.) Hiatus

d.) Escapement

Answer: a.) Gooping

5. Which type of identification mark (serial number) on metal surface cannot be restored after obliteration?

a.) Cast marks

b.) Engraved marks

c.) Punched marks

d.) Over stamped marks

Answer: a.) Cast marks

6. Diphenyl Amine Reagent (DPA) used for identification of explosive is prepared for dissolving 1gm of diphenylamine in 100 ml of which of the following:

a.) Concentrated Nitric Acid

b.) Concentrated Hydrochloric Acid

c.) Concentrated Sulphuric Acid

d.) Concentrated Acetic Acid

Answer: c.) Concentrated Sulphuric Acid

7. Which amino acid is present in hair medullar protein that is usually not a component of proteins?

a.) Glycine

b.) Citrulline

c.) Cystine

d.) Proline

Answer: d.) Proline

8. The inert ingredient in aluminium phosphide tablet which prevents self-ignition of phosphide gas is:

a.) Ammonium Carbamate

b.) Sodium Chlorate

c.) Potassium Chloride

d.) Diphenyl Amine

Answer: a.) Ammonium Carbamate

9. The Process of reading or interpreting the effaced or illegible writing is:

a.) Restoration

b.) Obliteration

c.) Decipherment

d.) Splicing

Answer: c.) Decipherment

10. The coefficient of reduction or form factor is calculated by the formula:

a.) 1/2gt2 (Where ‘g’ is the acceleration due to gravity and ‘t’ is the time taken)

b.) Avn (Where ‘A’ and ‘n’ are constants and ‘v’ is the velocity of the projectile)

c.) W/d2 (Where ‘W’ is the weight of the projectile and ‘d’ is the cross-sectional diameter)

d.) Ö[(4r-1)/7] (Where ‘r’ is the original radius (in calibres) of the projectile))

Answer: c.) W/d2 (Where ‘W’ is the weight of the projectile and ‘d’ is the cross-sectional diameter)

11. Chronic poisoning due to lead is known as:

a.) Saturnism

b.) Arsenicosis

c.) Ptyalism

d.) Hydrargyrism

Answer: a.) Saturnism

12. The time take by an unretained species to pass through a chromatography column is known as:

a.) Retention time

b.) Lag time

c.) Flow time

d.) Void time

Answer: a.) Retention time

13. Which human DNA quantitation standard was released by NIST for use in forensic laboratories in 2007?

a.) SRM 2372

b.) SRM 2513

c.) SRM 2317

d.) SRM 2732

Answer: a.) SRM 2372

14. Obliterations can be deciphered by taking photographs using:

a.) IR Radiations

b.) UV Radiations

c.) X- Ray Radiation

d.) Visible Radiations

Answer: a.) IR Radiations

15. The percussion-Lock firearms were discovered by:

a.) Friar Bacon

b.) Louis XIV

c.) James Forsythe

d.) Schoenbein

Answer: c.) James Forsythe

16. Toner type, toner fusion, splattering effect and drum defect marks are used to examine following type of documents:

a.) Inkjet printed document

b.) Intaglio printed document

c.) Laser printed document

d.) Dot Matrix printed document

Answer: c.) Laser printed document

17. Which of the following component of fingerprint residue reacts with silver nitrate to make latent fingerprints visible?

a.) Chloride ions

b.) Amino Acids

c.) Water

d.) Glycols

Answer: a.) Chloride ions

18. Presence of phalomelanin hair pigments gives hair:

a.) Black Color

b.) Reddish Color

c.) Brown Color

d.) Whitish Color

Answer: b.) Reddish Color

19. Hot stage microscope is used in forensic examination of glass of measure:

a.) Density

b.) Heat resistance

c.) Refractive Index

d.) Durability

Answer: c.) Refractive Index

20. Pin fire cartridge have:

a.) A pin with one end protruding out of the cartridges and the other end is located close to the primer mixture inside the cartridge.

b.) Primer mixture is compressed in the rim

c.) Primer mixture compressed in the percussion cap fitted in the center of the base of the cartridge

d.) A pin is a part of the mechanism, which strikes the primer mixture of the cartridge.

Answer: a.) A pin with one end protruding out of the cartridges and the other end is located close to the primer mixture inside the cartridge.