UGC NET Exam June 2019 Forensic Science Paper-2 Question Paper with Answer Key & Explanation

11. TAPPI stands for,

A. Technical Association of Power Point Imaging

B. Technical Association of Pulp and Paper Industry

C. The Association of Police Protection Inc.

D. The Association of Pulp and Paper Industry

Ans.- B. Technical Association of Pulp and Paper Industry

Explanation:

TAPPI stands for The Technical Association of the Pulp and Paper Industry is a registered non-profit, international non-governmental organization of approximately 14,000 member engineers, scientists, managers, academics and others involved in the fields of pulp and paper. In addition to pulp and paper, the TAPPI membership includes some associated areas of packaging.

12. Identification of nature of adulterants in cement sample can be carried out easily by,

A. Gas ChromatographyB.  X-Ray diffractometer
C. Emission SpectrographyD. Gel Electrophoresis

Ans.- B.  X-Ray diffractometer

13. The average rate of alcohol elimination in breath per hour is:

A.     6.5µg/dlB.    15 µg/dl
C.      20 µg/dlD.   25 µg/dl

Ans.- A. 6.5µg/dl

14. Primary high explosive used in percussion cup of cartridge is:

A. Lead azideB.  PETN
C. TNTD.  RDX

Ans.- A. Lead azide

15. The ‘Ballistic Coefficient’ is:

A. Index of the ability of a projectile to overcome air resistance

B. The efficiency of the shape of projectile to overcome air resistance

C. The reduction of bore diameter to improve spread of projectile

D. Twist required for spinning and stability of projectile in flight

Ans.- A. Index of the ability of a projectile to overcome air resistance

16. ‘Y’ lays stick and turf over a pit, with intention of causing death. ‘Z’ believing the ground to be firm tread on it, falls and dies. The crime committed by ‘Y’ is:

A. Abetment to suicideB.  Death by rash and negligent act
C. Culpable homicide amount to murderD.  Culpable homicide not amount to murder

Ans.- D.  Culpable homicide not amount to murder

Explanation:

Explanation: Section 299 in The Indian Penal Code

Culpable homicide.—Whoever causes death by doing an act with the intention of causing death, or with the intention of causing such bodily injury as is likely to cause death, or with the knowledge that he is likely by such act to cause death, commits the offence of culpable homicide.

Illustrations

(a) A lays sticks and turf over a pit, with the intention of thereby causing death, or with the knowledge that death is likely to be thereby caused. Z believing the ground to be firm, treads on it, falls in and is killed. A has committed the offence of culpable homicide.

(b) A knows Z to be behind a bush. B does not know it A, intend­ing to cause, or knowing it to be likely to cause Z’s death, induces B to fire at the bush. B fires and kills Z. Here B may be guilty of no offence; but A has committed the offence of culpable homicide.

(c) A, by shooting at a fowl with intent to kill and steal it, kills B who is behind a bush; A not knowing that he was there. Here, although A was doing an unlawful act, he was not guilty of culpable homicide, as he did not intend to kill B, or to cause death by doing an act that he knew was likely to cause death. 

17. Schreger lines are used for identification of:

A.     Rhino hornB.   Ivory
C.      AntlersD.   Pangolin scales

Ans.- B. Ivory

Explanation:

The “Schreger lines”, first time described by Bernhard Gottlob Schreger in the 1800. these are a distinctive feature of the Proboscidean dentine. They are evident in transversal cross-section of tusk and Teeth. The crossing of Clockwise and Anticlockwise lines with curve while forming outer and inner angles called Schreger angles.

The term ivory was traditionally used for elephants only but now it is used for any mammalian Tusk or Teeth because of the same species and chemical structure.

18. The basic chemical process in burning is:

A.    HydroxylationB.    Oxidation
C.    CombustionD.    Ignition

Ans.- B. Oxidation

Explanation:

Hydroxylation is a chemical process that introduces a hydroxyl group (-OH) into an organic compound.

Oxidation is the loss of electrons.

Combustion is a chemical process and a type of oxidation reaction. Oxidation means chemically combined with oxygen.

Ignition is the act of causing something to start burning. 

19. Lifting of tool marks can be performed by following:

i. Plaster of Parisii. Dental Casting Material
iii. Sulphuriv. PLGA Choose the correct option
A. i and iiB.  i,ii, and iv
C. i and iv                                                   D.  i and iii

Ans.- A. i and ii

Explanation:

Lifting of tool marks:   The following techniques are used for cast tool marks:

Plastic/rubber:  It is a material for lifting the fine detail of Tool Marks. A small part of rubber or plastic is softened by pressing it into the fingers and then applied to the surface. It has to be carefully pressed as it has the potential get damage by outer pressure.

Dental casting material: This also gives good details of tool marks.

Plaster of Paris:  This material is used when the imprint is of large size. The Plaster of Paris is partially calcium sulfate (CaSO4)2 and partially 1/2 H2O. 

Metal casting: The cast of tool mark can also be made by metal casting.

Cellulose acetate: Tool marks can also lifted by cellulose acetate dissolved in acetone.

20. Domestic kerosene is blue in colour due to:

A.   AnthraceneB.    Coomassie Blue
C.   Oil blue 35D.   Eosine

Ans.- C. Oil blue 35

Explanation:

Kerosene is colorless in original form, it’s Color come from added Anthraquinone dyes which are used for green and blue shades, e.g., Solvent Green 33, Solvent Blue 35 and Solvent Blue 26.