UGC NET Exam June 2019 Forensic Science Paper-2 Question Paper with Answer Key & Explanation

71. During gravimetric method of cement analysis, filtrate –D is used for calculation of:

A. Calcium oxideB. Iron oxide
C. Silica oxideD. Potassium permanganate

Ans.- A. Calcium oxide

72. Which of the following instrument is used to decipher indented writing?

A. ProjectinaB. Video Spectral Comparator
C. Electrostatic detectorD. Docu box

Ans.- C. Electrostatic detector

Explanation:

Projectina: The Projectina microscope is an interesting projection microscope with a large in-built projection screen. 

Video spectral Comaparator: Application of Video Spectral Comparator (absorption spectra) for establishing the chronological order of intersecting printed strokes and writing pen strokes.

Docubox: The compact Docubox HD allows rapid and systematic examination of documents.

ESDA: ESDA is is a non-destructive technique and an electrostatic detection device that is commonly used for questioned document analysis to decipher indentations or impressions in paper.

73. The major component of “Molotov Cocktail’ is:

A. GasolineB. Ethyl Alcohol
C. Lead azideD. Valine

Ans.- A. Gasoline

Explanation:

Molotov cocktail is a breakable glass bottle usually with a source of ignition such as a burning cloth wick held in place by the bottle’s stopper. It contains flammable substance such as petrol (gasoline), alcohol, or a napalm-like mixture, with some motor oil added.

74. Which of the following filters are useful for photography on a shining surface?

A. InfraredB. Polarizing
C. RedD. Blue

Ans.- B. Polarizing

Explanation:

A polarizing filter eliminates reflections and glare, as well as metallic luster.

75. Match List-1 with List-2:

List-I (Bone)List-2 (Parameter/Character)
a. Female mandiblei. Parietal eminence are larger
b. Male mandibleii. Angle is inverted
c. Female skulliii. Chilotic index>100
d. Male pelvisiv. Frontal sinuses are more developed
 v. Symphysis menti is square

Choose the correct option from those given below:

A.a- iiib- ivc- id- v
B.a- ivb- ic – iiid- ii
C.a. iib- vc- id- iii
D.a. vb- iiic- iid- i

Ans.- C

76. The most appropriate method for the extraction of plant poison from viscera:

A. Solvent ExtractionB. Solid-Liquid extraction
C. Stass- Otto methodD. Distillation

Ans.- C. Stass- Otto method

Explanation:

Solvent Extraction: Solvent extraction is a process in which compounds are separated based on their relative solubility’s.

Solid Liquid Extraction: solid-liquid extraction also called Solvent extraction is the process of removal of a solute component from the solid by using a liquid solvent.

Distillation: Distillation is the process of separating components of a mixture based on different boiling points.

Stass Otto method: This is a method of extraction of alkaloids from plants and animal bodies.

77. Bromoform is a high density liquid used in ‘Density Gradient Analysis’ of soil analysis can be replaced by:

A. MethanolB. Kerosene
C. Methyl iodideD. Xylene

Ans.- C. Methyl iodide

78. Which of the following is a physical method for developing latent finger mark?

A. Ninhydrin methodB. Silver nitrate method
C. Powder methodD. Diazafluorenone method

Ans.- C. Powder method

79. Statement 1(S1): It is not necessary to collect control sample from every crime scene

Statement 2 (S2): Control sample determine whether the material has an impact on the interpretation of laboratory result

Choose the correct answer:

A. S1 and S2 both are correct and S2 is explanation of S1

B. S1 and S2 both are correct and S2 is not explanation of S1

C. S1 is true and S2 are false

D. S1 is false and S2 are true

Ans.- B. S1 and S2 both are correct and S2 is not explanation of S1

80. The full form of NFF is related to AFIS is:

A. Numerical Fingerprint FileB. National Fingerprint Facility
C. National Fingerprint FederationD. National Fingerprint File

Ans.- D. National Fingerprint File