UGC NET Exam June 2019 Forensic Science Paper-2 Question Paper with Answer Key & Explanation

Note : This paper contains hundred (100) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.

1.The plant protected under Wildlife (Protection) Act is:

A. Saussurea costusB.  Papaver somniferum
C. Shorea robustaD. Tectona grandis

Ans.- A. Saussurea costus

Explanation:

Following Specified Plants have been listed in Schedule VI:

  1. Beddomes’ cycad (Cycas beddomei)
  2. Blue Vanda (Vanda soerulec)
  3. Kuth (Saussurea lappa)
  4. Ladies slipper orchids (Paphiopedilum spp.)
  5. Pitcher plant (Nepenthes khasiana)
  6. Red Vanda (Rananthera imschootiana)]

2. In gas chromatography technique, which of the following gases is not suitable?

A. HeliumB.  Nitrogen
C. OxygenD.  Argon

Ans.- C. Oxygen

Explanation:

Commonly used gases include Hydrogen, Nitrogen, Helium, Argon, and Carbon dioxide.

3. Match List-1 with List2

List-1List-2
a. Writing weakness marked by irregular shaky strokesi. Pen emphasis
b. The element of writing movementii. Shading
c. The act of intermittently forcing the pen against the paperiii. Tremor
d. The widening of pen stroke due to added pressure on a flexible pen nib.  iv. Rhythm

Choose the correct option from those given below:

abcd
A.iiiiivii
B.iiiiiiiv
C.iviiiiii
D.iiiiviii

Ans.- D

Explanation:

Rhythm: Rhythm is a flow of writing movement which also reflect the natural beats and patterns.

Tremors: Tremors are considered as writing weakness caused by irregular shaky strokes due to age, psychological effects, surface, instrument, impersonation, etc.

Shading: The widening of pen stroke due to added pressure on a flexible pen nib by the person at the time of writing is called shading.

Pen emphasis: The act of forcing the pen against the paper while writing.

4. The traditional printing method of relief printing is also known as:

A.    Intaglio printingB.  Letter press printing
C.    Lithographic PrintingD.   Gravure printing

Ans.- B.  Letter press printing

5. Microscopic examination of leaves of which of the following plants shows the presence of cystolithic and glandular hair:

A. Digitalis purpureaB.  Cannabis sativa                              
C. Papaver somniferumD. Nicotiana tabacum

Ans.- B.  Cannabis sativa 

Explanation:

Cannabis sativa also known as Marijuana is a very famous plant and analyzed in many forensic laboratories. This plant is mainly identifies by trichomes on plant particles which is also called Cystolithic hairs. These hairs contain calcium carbonate

6. Emulsion is a coating on all photographic films and papers consisting of light sensitive silver salt in a:

A. Salt mineral mediumB.  Gelatin medium
C. Mineral fat mediumD. Glass mineral medium

Ans.- B.  Gelatin medium

7. For determination of stature which of the following formulae rule can be utilized?

i.) Dupertuis and Hadden formula

ii.) Trotter and Gleser Formula

iii.) Widmark Formula

iv.) Pearson Formula

A.   i, ii, ivB.  ii, iii, iv
C.  i, iii, ivD. i, ii , iii

Ans.A.   i, ii, iv

8. Which of the following section of Indian Evidence act-1872 describe ‘Dying Declaration’?

A. Section 45B.  Section 47
C. Section 39                                              D. Section 32

Ans.- D. Section 32

Explanation:

Section 45 in The Indian Evidence Act, 1872. (a) The question is, whether the death of A was caused by poison. The opinions of experts as to the symptoms produced by the poison by which A is supposed to have died are relevant. Read More…

Section 47 in The Indian Evidence Act, 1872. Opinion as to handwriting, when relevant.—When the Court has to form an opinion as to the person by whom any document was written or signed… Read more…

Section 39 in The Indian Evidence Act, 1872. What evidence to be given when statement forms part of a conversation, document, electronic record, book or series of letters or papers.

Section 32 in The Indian Evidence Act, 1872. 1 when it relates to cause of death. —When the statement is made by a person as to the cause of his death, or as to any of the circumstances of the transaction which resulted in his death, in cases in which the cause of that person’s death comes into question.

9. The outer terminus in a pattern formed by either bifurcation of ridge or by the widening of the two ridges running parallel up to the point is called:

A. BifurcationB.  Delta
C. DivergenceD. Core

Ans.- B.  Delta

Explanation:

Bifurcation-The point or area at which something divides into two branches or parts.

Delta- Delta is a Triangular shape in loop and whorl prints.

Divergence-divergence is the spreading of two lines separately running parallel or nearly parallel.

Core-core is a Centre area of fingerprint formed by a ridge that loops back on itself.

10. Which one of the followings are not associated with Computer Scanning Process and Fingerprint capturing:

A. IndexingB.       Restriction
C. Feature Extraction                               D.      Segmentation

Ans.- B. Restriction