2013 September UGC NET Solved Question Paper in Forensic Science (Paper 3 )

1. Match the following:

List – I (Author)List – II (Name of the book)
a.) Sodermani.) Fundamentals of criminal investigation
b.) Paul L. Kirkii.) Judicial Photography
c.) O’Haraiii.) Modern Criminal Investigation
d.) Rudolph Reiseiv.) Crime Investigation
(a)(b)(c)(d)
(A)iiiiivii
(B)iiviiiii
(C)iiiiviii
(D)iviiiiii

Answer: (C) iii iv i ii

2. Split laceration resembles :
(A) Abrasion
(B) Contusion
(C) Incised wound
(D) Stab wound
Answer: (C) Stab wound

3. Which of the following is important for the identification from hair?
(A) Cuticle
(B) Medulla
(C) Cortex
(D) All of the above
Answer: (D) All of the above

4. The most prevalent plant fibre is:
(A) Wool
(B) Hemp
(C) Cotton
(D) Mohair
Answer: (C) Cotton

5. The study of hair is known as:
(A) Lithology
(B) Histology
(C) Phytology
(D) Trichology
Answer: (D) Trichology

6. In SDS-PAGE electrophoresis, the role of SDS is to:
(A) Bind proteins
(B) Denature proteins
(C) Identify proteins
(D) Isolate proteins
Answer: (B) Denature proteins

7. Which microscope has found wide application for the examination of birefringent material present in soil?
(A) Comparison microscope
(B) Stereomicroscope
(C) Fluorescent microscope
(D) Polarising microscope
Answer: (D) Polarising microscope

8. Rocket Immunoelectrophoresis is also known as
(A) Immunodiffusion
(B) Crossed-over electrophoresis
(C) Laurell technique
(D) Ring test
Answer: (C) Laurell technique

9. Which of the following officers cannot conduct enquiry into a dowry death?
(A) District Magistrate
(B) Sub Divisional Magistrate
(C) Executive Magistrate
(D) Deputy Superintendent of Police
Answer: (D) Deputy Superintendent of Police

10. Ninhydrine is used to:
(A) Develop latent finger prints
(B) Identify barbiturates
(C) Make gunpowder mixture
(D) Identify the type of fibre
Answer: (A) Develop latent finger prints