2013 September UGC NET Solved Question Paper Forensic Science (Paper 2)

1. A dead body for autopsy is to be preserved in a cold chamber whose preferred temperature is

(A) – 4 °C

(B) 0 °C

(C) 4 °C

(D) 10 °C

Answer: (C)

2. Which of the following is not a feature of immediate change after death?

(A) Cessation of brain function

(B) Cessation of heart function

(C) Cooling of the body

(D) Stoppage of respiration

Answer: (C)

3. Match the following:

List – I                        List – II

(a) Parathion                i. O, O-dimethyl-Sdithiophosphate

(b) Dimethoate            ii. O, O-Dimethyl dithiophosphate of diethyl mercaptosuccinate

(c) Phosphamidon       iii. O, O-diethyl-O-pnitrophenylthiophosphate

(d) Malathion              iv. O, (2-chloro-2- diethyl carbamoyl)- 1-methyl-vinyl-O, O-di-methmylphosphate

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       iii         i           iv         ii

(B)       i           ii          iii         iv

(C)       iii         ii          i           iv

(D)       ii          iii         i           ii

Answer: (A)

4. Match the following:

List – I                        List – II

(a) Delusion                 i. Desire to steal articles of small value

(b) Hallucination         ii. False belief which is not a fact

(c) Illusion                   iii. False perception without a stimulus

(d) Kleptomania          iv. False interpretation of a stimulus

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       iii         iv         i           ii

(B)       ii          iii         iv         i

(C)       i           ii          iii         iv

(D)       iv         i           ii          iii

Answer: (B)

5. The test to identify vaginal epithelialcells in a case of sexual assault is

(A) Barberio’s test

(B) Florence’s test

(C) Lugol’s iodine test

(D) Precipitin test

Answer: (C)

6. Rule of Hasse helps in the determination of

(A) Age of Fetus

(B) Congenital anomalies of fetus

(C) Sex of fetus

(D) Stature of fetus

Answer: (A)

7. Which of the following conditions does not resemble rigor mortis?

(A) Cold stiffening

(B) Gas stiffening

(C) Pugilistic attitude

(D) Tetanus

Answer: (D)

8. The total number of temporary molars in a child aged 7 years

(A) Zero

(B) Four

(C) eight

(D) twelve

Answer: (C)

9. Fine, white lathery froth that is copious and tenacious around mouth and nostrils is suggestive of death due to

(A) Drowning

(B) Epilepsy

(C) Morphine poisoning

(D) Snake bite

Answer: (A)

10. Which is the best bone for determination of sex from skeletal remains?

(A) Skull

(B) Pelvis

(C) Scaphoid

(D) Pisiform

Answer: (B)