2013 September UGC NET Solved Question Paper in Forensic Science (Paper 3 )

11. First Forensic Science University in India is opened at:
(A) Calcutta
(B) Patiala
(C) Sagar
(D) Ahmedabad
Answer: (D) Ahmedabad

12. The evidence of Expert in the Court of Law is recorded in the following order:
(A) Examination in chief, Cross examination, Oath, Questions by Judges.
(B) Oath, Examination chief, Cross examination, Questions by Judges
(C) Questions by Judges, Oath, Cross examination, Examination in Chief
(D) Oath, Questions by Judges, Examination in chief, Cross examination
Answer: (B) Oath, Examination chief, Cross examination, Questions by Judges

13. In terms of maximum power, the Courts are in the following ascending order:
(A) C.J.M., Sessions Court, High Court, Supreme Court
(B) Sessions Court, C.J.M., High Court, Supreme Court
(C) Sessions Court, High Court, C.J.M., Supreme Court
(D) Sessions Court, High Court, Supreme Court, C.J.M.
Answer: (A) C.J.M., Sessions Court, High Court, Supreme Court

14. Assertion (A): Polilight is used to detect latent fingerprints from the scene of crime.
Reason (R): Non-destructive methods should be used as a first step to detect latent fingerprints.
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) Both (A) and (R) are incorrect.
(D) (R) is correct, but (A) is incorrect.
Answer: (B) Both (A) and (R) are correct.

15. First Fingerprint Bureau was started at Kolkata in the year:
(A) 1897
(B) 1902
(C) 1905
(D) 1913
Answer: (A) 1897

16. Which of the following is a type of cuticular scale?
(A) Imbricate
(B) Flattened
(C) Elongated
(D) All of the above
Answer: (D) All of the above

17. The most reliable test for detection of semen in the absence of spermatozoa is:
(A) Acid phosphatase
(B) Florence test
(C) Prostate specific antigen
(D) Esterase
Answer: (C) Prostate specific antigen

18. Which of the following tests is not a catalytic colour test for blood stain?
(A) O-toulidine
(B) Tetramethyl benzidine
(C) Adler’s test
(D) Teichman’s test
Answer: (D) Teichman’s test

19. Which of the following contributed to the forensic characterization of blood and other body fluids by DNA fingerprinting?
(A) A.S. Osborn
(B) Calvin Goddard
(C) Alec Jeffreys
(D) A. Bertillon
Answer: (C) Alec Jeffreys

20. Who is credited for his practical interest in fingerprints as a means of identifying workers to detect duplicate payment of wages?
(A) E.R. Henry
(B) William Herschel
(C) Francis Galton
(D) Henry Faulds
Answer: (B) William Herschel