UGC NET Exam June 2014 Forensic Science Paper-2 Question Paper With Answer Key

1. DNA typing facility in a forensic science laboratory in India was first introduced at

(A) Hyderabad CFSL

(B) Kolkata Central Forensic Science Lab.

(C) Chandigarh CFSL

(D) None of these

Ans: (B)

2. Tele Forensics Technology is used in

(A) Voice Identification

(B) Crime Scene Management

(C) Lie Detection

(D) None of these

Ans: (B)

3. The mechanical system of compound microscope consists of

a. Base

b. Condenser

c. Body tube

d. Illumination

Codes :

(A) a and b are correct.

(B) a and c are correct.

(C) b and d are correct.

(D) c and d are correct.

Ans: (B)

4. Those essential facts which show that a crime has definitely taken place are called

(A) Alveoli sacs

(B) Corpus dictum

(C) Corpus delicti

(D) Portrait parle

Ans: (C)

5. Assertion (A) : The answer in leading question asked during trial is given in yes or no.

Reason (R) : The leading questions are asked during examination in chief.

Codes : 

(A) (A) is right but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong but (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Ans: (A)

6. Which of the following is not part of a monochromator ?

(A) An entrance slit

(B) A collimator

(C) A grating

(D) A photoemissive tube

Ans: (D)

7. In India, this place does not have a Central Detective Training School :

(A) Kolkata

(B) Delhi

(C) Hyderabad

(D) Chandigarh

Ans: (B)

8. Which of the following is valuable for analysing mixtures of aromatic amines ?

(A) X-ray spectroscopy

(B) Near-Infrared spectrometry

(C) U.V. Spectrophotometry

(D) AAS

Ans: (B)

9. The use of Physical developer to develop latent finger marks involve its reaction with which of the following components of sweat residue ?

(A) Amino acid

(B) Urea

(C) Triglycerides

(D) Squalene

Ans: (C)

10. Assertion (A) : In gas chromatography, retention time is used for identifying unknown compounds.

Reason (R) : Retention time is the time taken by a compound to travel from the column to the recorder of GC.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct but (R) is incorrect.

(C) (A) is incorrect but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Ans: (B)

11. Match the following :

Ans: (A)

12. In an SDS-PAGE

(A) Proteins are denatured by SDS

(B) Proteins have the same chargeto- mass ratio

(C) Smaller proteins migrate more rapidly

(D) All of the above

Ans: (D)

13. The approximate frequency of AB blood group in population is

(A) 5 – 10 %

(B) 25 %

(C) 40 %

(D) 50 %

Ans: (A)

14. Which of the following is not used as a detector for gas liquid chromatography ?

(A) TCD

(B) FID

(C) ECD

(D) Thermocouples

Ans: (D)

15. Kastle-Meyer presumptive test for blood is also known as _______ test.

(A) Benzidine

(B) Phenolphthalein

(C) o-Tolidine

(D) TMB

Ans: (B)

16. Which one is not neurosis in the following list ?

(A) Anxiety

(B) Schizophrenia

(C) Hypochondriacal

(D) Phobia

Ans: (B)

17. Assertion (A) : All humans have A antigens in blood. 

Reason (R) : Because it produces both anti-A and anti-B antibodies.

Codes :

(A) (A) is correct and (R) is incorrect.

(B) (R) is correct and (A) is incorrect.

(C) Both (A) and (R) are incorrect. 

(D) Both (A) and (R) are correct.

Ans: (C)

18. Short fragments of DNA labelled with radioactive tag are known as 

(A) Probes

(B) Primers

(C) STR’s

(D) SSR’s

Ans: (A)

19. Urea Nitrate crystal test for urine produces _________ type of crystals.

(A) Hexagonal

(B) Needle-shaped

(C) Star shaped

(D) Flattened

Ans: (A)

20. Match the following :

Ans: (B)

21. The furnace oil or black oil consists of hydrocarbons above

(A) C20

(B) C30

(C) C40

(D) C50

Ans: (C)

22. Alcohol is oxidised to acetaldehyde in the liver by

(A) Peroxidase

(B) Glyoxylase

(C) Phospho glucomutase

(D) Alcohol dehydrogenase

Ans: (D)

23. Alcohol and dhatura together can cause

(A) Allergy

(B) Tolerance to both

(C) Synergistic effect

(D) Hyperactivity

Ans: (C)

24. Match the following :

Ans: (C)

25. Assertion (A) : Endrin is also called as ‘Plant Penicillin’.

Reason (R) : Endrin has a broad spectrum of activity against various insects and pests.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct. (B) (A) is correct but (R) is incorrect.

(C) (A) is incorrect but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Ans: (A)

26. The ballistics coefficient for LG shot is

(A) C = 0.008

(B) C = 0.035

(C) C = 0.025

(D) C = 0.046

Ans: (B)

27. Arrange the following firearms in ascending chronological order of their occurrence :

i. Match lock guns

ii. Flint lock musket

iii. Revolver

iv. Assault rifle

Codes :

(A) i ii iv iii

(B) ii iv iii i

(C) iv ii i iii

(D) i ii iii iv

Ans: (D)

28. Hanging is defined as

(A) Suspension of body by a ligature around the neck, body weight acting as constricting force.

(B) Suspension of body by ligature after death.

(C) Obliteration of air passages by external factors

(D) Mechanical interferences to respiration

Ans: (A)

29. Assertion (A) : Questioned bullet and test bullet can be compared positively by the comparison microscope.

Reason (R) : The breech block marks on fired bullets are identical.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct but (R) is incorrect.

(C) Both (A) and (R) are incorrect.

(D) (A) is incorrect but (R) is correct.

Ans: (B)

30. These are common forms of Smokeless powders :

a. Ballistite

b. Dynamite

c. Blasting gelatine stick

d. Cordite

Codes :

(A) a and c are correct.

(B) a and b are correct.

(C) a and d are correct.

(D) c and b are correct.

Ans: (C)

31. Triangular cross-section is seen in which type of hair ?

(A) Auxiliary hair

(B) Bread hair

(C) Eye brow hair

(D) Scalp hair

Ans: (B)

32. Assertion (A) : The gray hair may have few or no melanin granules.

Reason (R) : In the graying process of hair, there is a gradual loss of tyrosinase activity.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct but (R) is incorrect.

(C) (A) is incorrect but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Ans: (A)

33. Rayon is of following types, excepts : 

(A) Cupramonium

(B) Polyvinyl acetate

(C) Polynosic

(D) Viscose

Ans: (B)

34. Decelerometer is an instrument which measures

(A) Rate of burning in arson case

(B) Speed of moving vehicle

(C) Rate of denotation in explosion

(D) Rate of decrease in speed of a moving vehicle as a brake testing instrument.

Ans: (D)

35. The following instruments are most useful to measure the various parameters of walking pattern :

a. Protractor

b. Divider

c. Measuring tape

d. Scale

Codes :

(A) a and b are correct.

(B) b and d are correct.

(C) b and c are correct.

(D) a and c are correct.

Ans: (D)

36. There are the useful methods of soil examination, except

(A) Density gradient – tube method

(B) Electrophoresis

(C) Thermo Gravimetric method

(D) Spectrographic analysis

Ans: (B)

37. The main components of Portland cement are

a. Aluminium oxide

b. Calcium oxide

c. Magnesium oxide

d. Silicon oxide

Codes :

(A) a and b are correct.

(B) b and d are correct.

(C) a and d are correct.

(D) b and c are correct.

Ans: (B)

38. The following compounds are not present in bottle glass :

a. SiO2

b. MnO

c. CaO

d. ZnO

Codes :

(A) a and b are correct.

(B) c and b are correct.

(C) b and d are correct.

(D) a and d are correct.

Ans: (C)

39. ABFO scale No. 2 is used in cases of

(A) Tool marks

(B) Bite marks

(C) Finger marks

(D) All of the above

Ans: (B)

40. Enamel is present in which of the following part of the tooth :

(A) Root

(B) Crown

(C) Pulp

(D) Dentine

Ans: (B)

41. Who is the author of the book ‘Human Skeleton in Forensic Medicine’?

(A) Bass, W.M.

(B) Krogman W.M. & Iscan, M.Y.

(C) Iscan, M.Y. & Kennedy, KAR

(D) Cox, M and Mays, S

Ans: (B)

42. The Dental formula for primary set of human dentition is

Ans: (A)

43. Proportional relationship of size of various body parts with stature is known as

(A) Trignometry

(B) Somatometry

(C) Allometry

(D) Anthropometry

Ans: (C)

44. Metopic suture generally closes by the age of

(A) 5 years

(B) 2 years

(C) 3 years

(D) 10 years

Ans: (B)

45. Which of the following books has been authored by A.S. Osborn ?

(A) Questioned documents

(B) The problem of proof

(C) Questioned document problems

(D) All of the above

Ans: (D)

46. Which of the following component of sweat residue reacts with Indanedione to develop latent finger marks ?

(A) Urea

(B) Sodium Chloride

(C) Amino acids

(D) Fatty acids

Ans: (C)

47. Cyanoacrylate in gel form is also known commercially as 

(A) Soft evidence

(B) Gel evidence

(C) Fuming evidence

(D) Hard evidence

Ans: (D)

48. Which of the following factors are important to be kept in mind while collecting the standards for comparison ?

(A) Contemporaneousness of writing

(B) Similarity of the contents of the writing

(C) Sufficient amount of the writing

(D) All of the above 

Ans: (D)

49. Galton’s details in fingerprints can also be called as

(A) First level details

(B) Second level details

(C) Third level details

(D) Fourth level details

Ans: (B)

50. Assertion (A) : Exact superimposition of one’s handwriting is indication of traced forgery.

Reason (R) : Two handwriting of the same individual are supposed to differ to an extent due to presence of natural variations.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are incorrect.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect but (R) is correct.

Ans: (B)