2013 September UGC NET Solved Question Paper in Forensic Science (Paper 3 )


21. ‘Off-its-feet’ is an individual characteristic found in ________:
(A) Type script typed with manual typewriters
(B) Inkjet printer printout
(C) Electronic typewriter
(D) Laser printer
Answer: (A) Type script typed with manual typewriters

22. Measurement of stride is used in :
(A) Foot length
(B) Shoe length
(C) Gait pattern
(D) Foot width
Answer: (C) Gait pattern

23. The following chemical is used for hardening of plaster of Paris cast of tyre mark?
(A) Sodium sulphate
(B) Sodium chloride
(C) Sodium carbonate
(D) Aluminium sulphate
Answer: (C) Sodium carbonate

24. The approximate age of iron gallotannate ink on document can be determined with the help of:
(A) TLC
(B) Colorimetric analysis of ink
(C) Chloride ion diffusion of ink
(D) Change in preservative
Answer: (C) Chloride ion diffusion of ink

25. The following material is most suitable for toolmark casting :
(A) Plasticine
(B) Sulphur
(C) Woods metal
(D) Wax
Answer: (C) Woods metal

26. The angle of tool application should be fixed for making standard marks in :
(A) Hammer
(B) Screwdriver
(C) Pliers
(D) Firing pin
Answer: (B) Screwdriver

27. Besides silica, the main constituents of dolomite soil is :
(A) Aluminium oxide
(B) Ferrous oxide
(C) Calcium magnesium carbonate
(D) Calcium sulphate
Answer: (C) Calcium magnesium carbonate

28. Birefringence is shown by :
(A) Cotton fiber
(B) Nylon
(C) Rayon
(D) Acrylic

29. Friction tool marks are prepared by:
(a) Hammer
(b) Drill
(c) Saw
(d) Firing pin
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (a) and (d) are correct
Answer: (B) (b) and (c) are correct

30. Assertion (A): A translucent design impressed into paper during manufacture is called as water mark.
Reason (R): They help in providing information about the origin of paper.
Codes:
(A) (A) is correct but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.
Answer: (C) Both (A) and (R) are correct.