2013 December UGC NET Solved Question Paper Forensic Science (Paper 3)

61. In which weapon Iron pyrite was used as ignitor?

(A) Percussion lock gun

(B) Wheel lock gun

(C) Flint lock gun

(D) Match lock gun

Answer: (B)

62. To visualise the latent fingerprints, ninhydrin reacts with which of the following ?

(A) Urea

(B) Amino acids

(C) Fatty acids

(D) Sodium chloride

Answer: (B)

63. Cyanoacrylate method can be best used to visualise latent fingerprints on the following type of surfaces:

(A) Non-porous

(B) Porous surfaces

(C) Semiporous

(D) None of the above

Answer: (A)

64. To decipher indented writings, following instrument is used:

(A) Videospectral comparator

(B) Electrostatic Detection Apparatus

(C) Universal Projectina

(D) Comparison Microscope

Answer: (B)

65. Development of a classification system based on single fingerprints is credited to

(A) Henry

(B) Galton

(C) Battley

(D) Faulds

Answer: (C)

66. The book entitled “Classification and uses of fingerprints” is authored by

(A) Francis Galton

(B) Henry Faulds

(C) E.R. Henry

(D) Juan Vucetich

Answer: (C)

67. Ridge characteristics can be found in

(A) Palm print

(B) Foot print

(C) Finger prints

(D) All of the above

Answer: (D)

68. Arrange the following in ascending chronological order of their appearance:

(i) Manual type writer

(ii) Laser printer

(iii) Dot-matrix printer

(iv) Inkjet printer

Codes :

(A) (i), (iii), (iv), (ii)

(B) (i), (ii), (iv), (iii)

(C) (iii), (iv), (ii), (i)

(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: (A)

69. Match the following:

List – I                                                List – II

a. Watermarks                                     i. Ink examination

b. Poroscopy                                       ii. Fingerprints

c. Thin Layer Chromatography           iii. ESDA

d. Indented writing                             iv. Paper

Codes:

        a b c d

(A) iv ii i iii

(B) ii iv iii i

(C) iv ii iii i

(D) i iii ii iv

Answer: (A)

70. Match the following:

List – I                                                                                                                                    List – II

a. Asphyxial death caused by suspension of the body by a ligature encircling the neck       i. Drowning

b. Asphyxial death caused by constriction of the neck by a ligature without suspending the body  ii. Smothering

c. Asphyxial death caused due to aspiration of fluid into air-passage                                   iii. Strangulation

d. Asphyxial death caused by closing the external respiratory orifices                                  iv. Hanging

Codes:

         a b c d

(A) iv iii ii i

(B) i iii ii iv

(C) iv iii i ii

(D) iv i ii iii

Answer: (C)