2013 December UGC NET Solved Question Paper Forensic Science (Paper 3)


31. Blue colour of PDS kerosene is due to the presence of which dye?

(A) Phenyl azo-naphthol

(B) Dialkyl amino anthraquinone

(C) Anthraquinone

(D) Anthracene

Answer: (B)

32. SEMTEX is a high explosive, which is a combination of the following:

(A) Nitroglycerine and Ammonium Nitrate

(B) RDX and TNT

(C) Dynamite and ANFO

(D) PETN and RDX

Answer: (D)

33. Berdon primer is a primer

(A) within an anvil

(B) without an anvil

(C) in the form of pill

(D) primer in the centre of the cartridge

Answer: (B)

34. The diameter of 8 bore shot gun is

(A) 0.615″

(B) 0.729″

(C) 0.835″

(D) 0.913″

Answer: (C)

35. The trigger pull of service rifle is

(A) 6 – 7 lbs

(B) 9 – 12 lbs

(C) 12 – 15 lbs

(D) 15 – 18 lbs

Answer: (A)

36. Ejector is not found in

(a) 303 Rifle

(b) Musket

(c) Revolver

(d) Automatic pistol

Codes:

(A) (b) and (d) are correct.

(B) (a) and (c) are correct.

(C) (a) and (b) are correct.

(D) (b) and (c) are correct.

Answer: (D)

37. Chronograph is an instrument which measures the following in forensic ballistics:

(A) Temperature inside the barrel of gun

(B) Velocity of the projectile

(C) Trajectory of the projectile

(D) Angle of fire of a gun

Answer: (B)

38. Bullet that leaves a visible smoke mark on the flight is called

(A) Fragile bullet

(B) Jacketed bullet

(C) Tracer bullet

(D) Hollow point bullet

Answer: (C)

39. Fibers obtained from animals or plants may also be called as

(A) Synthetic fiber

(B) Natural fiber

(C) Manmade fiber

(D) Regenerated fiber

Answer: (B)

40. Following are the salivary glands found in humans:

(A) Parotid gland

(B) Sublingual gland

(C) Submandibular glands

(D) All of the above

Answer: (D)