2013 December UGC NET Solved Question Paper Forensic Science (Paper 2)

1. Match the following:

List I (Physical Evidences) List II (Sections of Forensic Science Laboratory)
a.) Examination of twinei.) Biology section
b.) Examination of salivaii.) Chemistry section
c.) Examination of pesticideiii.) Physics section
d.) Examination of adulteration of gasolineiv.) Toxicology section

Codes:

abcd
(A)iiiiiiiv
(B)iiiiiivi
(C)iiiiivii
(D)iiiiivii

Answer: (D)

2. The author of the book entitled “Suspect Document” is

(A) Osborn & Osborn

(B) Ordway Hilton

(C) Wilson R. Harrison

(D) R.A. Huber

Answer: (C)

3. Culliford was a forensic scientist who has worked in the field of

(A) Forensic Toxicology

(B) Forensic Ballistics

(C) Forensic Serology

(D) Forensic Physics

Answer: (C)

4. L.N.J.P. National Institute of Criminology & Forensic Science was established at New Delhi in the following year:

(A) 1968

(B) 1970

(C) 1972

(D) 1974

Answer: (C)

5. A current which will exist even if no light is falling on the UV-V is detectors is known as

(A) Dark Current

(B) False Current

(C) True Current

(D) Pseudo Current

Answer: (A)

6. Exciter filter is a part of the following microscope:

(A) Polarising microscope

(B) Phase-contrast microscope

(C) Fluorescence microscope

(D) Transmission Electron microscope

Answer: (C)

7. ______ is used as neutron moderator in NAA in TRIGA reactor.

(A) Water

(B) Ethanol

(C) Chloroform

(D) Acetone

Answer: (A)

8. Radioactivity of a substance can be measured by:

(A) TCD detector

(B) MCT detector

(C) EC detector

(D) Geiger Muller Counter

Answer: (D)

9. In capillary electrophoresis, which flow causes the movement of electrolyte through the tube?

(A) Micro-osmatic flow

(B) Electro-osmatic flow

(C) Macro-osmatic flow

(D) None of the above

Answer: (A)

10. Assertion (A): A phenolphthalein solution is used to show the possible presence of blood.

Reason (R): As there is non-specific peroxidase reaction with haemoglobin producing pink colour.

Codes:

(A) (R) is correct, but (A) is incorrect.

(B) (R) is incorrect, but (A) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.