2013 December UGC NET Solved Question Paper Forensic Science (Paper 3)

21. Match the following:

List – I (Projection Blood stain patterns)                   List – II (Forms following patterns)

a. Cast off                                                                   i. Arc

b. Drip                                                                         ii. Stroke

c. Swipe                                                                      iii. Linear

d. Arterial gushing                                                      iv. Satellite

Codes:

        a b c d

(A) iii iv ii i

(B) i iii ii iv

(C) iv i ii iii

(D) i iv ii iii

Answer: (A)

22. Age of blood stain can be determined by, except

(A) Colour change

(B) DNA

(C) Globulin/Albumin ratio

(D) Protein patterns

Answer: (B)

23. Structure of DNA, carrier of the genetic blueprint of all biological organisms has been reported by

(A) Alec Jeffreys

(B) Muller

(C) Crick & Watson

(D) E.M. Southern

Answer: (C)

24. By which method Nicotine is isolated from alkaline solution?

(A) Dry ashing

(B) Wet digestion

(C) Distillation

(D) Sublimation

Answer: (C)

25. Arrange in the ascending order of presence of Δ9THC in the following:

(i) Charas

(ii) Bhang

(iii) Ganja

(iv) Charas oil

Codes:

(A) (iv), (i), (iii), (ii)

(B) (ii), (iii), (i), (iv)

(C) (iv), (ii), (i), (iii)

(D) (ii), (iv), (i), (iii)

Answer: (B)

26. Wet digestion method is used for the extraction of ________ poisons from viscera.

(A) Alkaloids

(B) Pesticides

(C) Toxic heavy metals

(D) Barbiturates

Answer: (C)

27. For preparing Heroin from morphine, which of the following is used as acetylating reagent?

(A) Acetic anhydride

(B) Sodium Hydroxide

(C) Ammonium Hydroxide

(D) Calcium Hydroxide

Answer: (A)

28. Ethanol is absorbed into blood from

(A) Stomach and small intestine

(B) Liver and large intestine

(C) Kidney and liver

(D) Stomach and large intestine

Answer: (A)

29. Which one of the following is not an insecticide of vegetable origin?

(A) Nicotine

(B) Pyrethrins

(C) Rotenone

(D) Chlorodane

Answer: (D)

30. The important characteristic of petrol includes

(A) Anti-knock index

(B) Density

(C) Research octane number

(D) All of the above

Answer: (D)