2013 December UGC NET Solved Question Paper Forensic Science (Paper 3)

41. Confirmatory test for identification of human saliva are

(i) lateral immunochromatographic strip test

(ii) Rapid Stain Identification Kit (RSID)

(iii) Phadebas test

(iv) UV examination

Codes:

(A) (i) and (ii) are correct.

(B) (i) and (iii) are correct.

(C) (ii) and (iii) are correct.

(D) (ii), and (iv) are correct.

Answer: (A)

42. The presence of buccal epithelial cells confirms the following:

(A) Semen

(B) Blood

(C) Saliva

(D) Urine

Answer: (C)

43. Assertion (A): Presence of P30 confirms the seminal stain.

Reason (R): P30 is secreted into semen by Cowper’s gland.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are incorrect.

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (C)

44. Which of the following fiber is of mineral origin?

(A) Mohair

(B) Cashmere

(C) Asbestos

(D) Rayon

Answer: (C)

45. During spermatogenesis, the secondary spermatocyte develops into which of the following?

(A) Spermatids

(B) Primary spermatocytes

(C) Spermatogomia

(D) Spermatozoa

Answer: (A)

46. Match the following in the soil as per Munsell colour Test:

List – I (Mineral)                                             List – II (Colour)

a. Hematite                                                      i. Pale brown

b. Iron sulphide                                             ii. White

c. Calcite                                                         iii. Red

d. Dolomite                                                     iv. Black

Codes:

        a b c d

(A) iii i iv ii

(B) iii iv ii i

(C) iii ii iv i

(D) ii iii i iv

Answer: (B)

47. _______ is a super cooled liquid which has attained so high viscosity as to be considered as solid.

(A) Plastics

(B) Glass

(C) Acrylic fiber

(D) Rayon

Answer: (B)

48. ________ is used for retarding the plaster of paris cast of foot prints.

(A) Sodium chloride

(B) Sodium bicarbonate

(C) Aluminium oxide

(D) Borax

Answer: (D)

49. Besides silica, the main constituent of Gypsum soil is

(A) Calcium carbonate

(B) Calcium sulphate

(C) Ferric oxide

(D) Aluminium oxide

Answer: (B)

50. The Refractive Index of glass can be determined by

(A) Beckeline method

(B) Abbe’s refractometer

(C) GRIM

(D) Pulfritch refractometer

Codes :

(A) (b) and (c) are correct.

(B) (d) and (c) are correct.

(C) (a) and (c) are correct.

(D) (b) and (d) are correct.

Answer: (C)