UGC NET Exam July 2018 Forensic Science Paper-2 Question Paper With Answer Key

51. Consider the following statements regarding Coir :

(a) Comes from husk of coconut.

(b) Dark brown or opaque.

(c) Chemical tests for lignin are negative.

(d) Very light and elastic fibre.

Code :

(1) (a), (b) and (c) are correct.

(2) (a) and (c) are correct.

(3) (c) and (d) are correct.

(4) (a) and (b) are correct.

Answer: (4) (a) and (b) are correct.

52. Assertion (A) : Urine stains can be detected by radio immuno assay.

Reason (R) : Urine contains a high molecular weight glycoprotein Tamm – Horsfall Protein (THP).

In the context of two statements, which one of the following is correct ?

(1) (A) is correct, but (R) is wrong.

(2) Both (A) and (R) are correct.

(3) (A) is wrong, but (R) is correct.

(4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (2) Both (A) and (R) are correct.

53. Which type of finger print pattern among the following pattern types is found to be the most common ?

(1) Tented arch

(2) Central pocket loop

(3) Twinned Loop

(4) Whorl

Answer: (4) Whorl

54. Assertion (A) : Evidence with individual characteristics can lead to the determination of common origin/single source.

Reason (R) : Sufficient number of individual characteristics common in questioned and standard writings leads to the opinion of common origin.

Code :

(1) Both (A) and (R) are correct.

(2) Both (A) and (R) are incorrect.

(3) (A) is correct, but not the (R).

(4) (R) is correct, but not the (A).

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct.

55. Z comes home unexpectedly and sees his wife in bed with Y. He becomes enraged and kills Y with a scissors, which he finds on the table nearby. Which of the following crimes Z has commited ?

(1) Death by rash and negligent act.

(2) Culpable homicide not amounting to murder.

(3) Culpable homicide amounting to murder.

(4) Voluntary causing of grievous hurt.

Answer: (2) Culpable homicide not amounting to murder.

56. Cerebrospinal Fluid (CSF) at autopsy may be removed by :

(a) Lumbar Puncture

(b) Withdrawing fluid from cisterna magna

(c) Puncturing the lateral ventricles directly

(d) Passing a plastic catheter in the brain through the nose.

Code :

(1) (a), (b) and (c) are correct.

(2) (a) and (c) are correct.

(3) (c) and (d) are correct.

(4) (a) and (b) are correct.

Answer: (1) (a), (b) and (c) are correct.

57. Which of the following chemical treatment results in white appearance of latent finger prints ?

(1) Iodine fuming

(2) Super glue fuming

(3) Ninhydrin treatment

(4) Crystal violet treatment

Answer: (2) Super glue fuming

58. ‘Sear’ is a part of which of the following ?

(1) Lock of firearm

(2) Barrel of firearm

(3) Stock of firearm

(4) Ammunition

Answer: (1) Lock of firearm

59. The muzzle-velocity of bullet fired from AK-47 Assault rifle is :

(1) Less than 2000 ft/sec.

(2) More than 3000 ft/sec .

(3) Lies between 2500 and 3000 ft/sec.

(4) Lies between 2250 and 2500 ft/sec.

Answer: (4) Lies between 2250 and 2500 ft/sec.

60. Consider following statements about hanging :

(a) Masochistic hanging is a form of suicidal hanging.

(b) Lynching is a form of accidental hanging.

(c) Suicidal hanging is the commonest mode of hanging.

(d) Another name for sexual hanging is Kotzwarrism.

Code :

(1) (a), (b) and (c) are correct.

(2) (a) and (c) are correct.

(3) (c) and (d) are correct.

(4) (a) and (b) are correct.

Answer: (3) (c) and (d) are correct.