UGC NET Exam July 2018 Forensic Science Paper-2 Question Paper With Answer Key

31. Cyanide derived from antimortem toxic exposure may be lost rapidly with advanced decomposition of the body. Still in which of the undermentioned organ toxicologically significant levels of cyanide may be found ?

(1) Heart

(2) Kidney

(3) Spleen

(4) Lungs

Answer: (3) Spleen

32. N-demethylation of cocaine gives which of the following metabolite ?

(1) Ecgonine methyl ester

(2) Benzoyl ecgonine

(3) Cocaethylene

(4) Norcocaine

Answer: (4) Norcocaine

33. Match the THC content in cannabis plant parts :

List IList II
(a) Pistillate flower(i) 1-2%
(b) Leaves(ii) 10-12%
(c) Stalks(iii) 0.1-0.3%
(d) Roots(iv) <0.03%

Code:

(a)(b)(c)(d)
(1)(ii)(i)(iii)(iv)
(2)(i)(ii)(iv)(iii)
(3)(ii)(iii)(i)(iv)
(4)(iv)(ii)(i)(iii)

Answer: (1)

34. Which of the following drugs of abuse is over 100 times as potent as morphine ?

(1) Fentanyl

(2) Psilocybin

(3) Mescaline

(4) Mandrex

Answer: (1) Fentanyl

35. Pristane and Phythane are present only in which of the following ?

(1) Gasoline

(2) Heavy petroleum distillate

(3) Light petroleum distillate

(4) Medium petroleum distillate

Answer: (2) Heavy petroleum distillate

36. Heneicosane is a characteristic component of which of the following ?

(1) Kerosene

(2) Diesel

(3) Petrol

(4) Aviation Fuel

Answer: (2) Diesel

37. Denarcotized opium is prepared by treating opium with which of the following ?

(1) Petroleum ether

(2) Chloroform

(3) Benzene

(4) Acetone

Answer: (1) Petroleum ether

38. After smoking of the opium the left out residue is known as __________.

(1) Raw opium

(2) Opium Dross

(3) Prepared opium

(4) Deodorized opium

Answer: (2) Opium Dross

39. Toddy is manufactured from which of the following ?

(1) Rice

(2) Palm

(3) Wheat

(4) Molasses

Answer: (2) Palm

40. Pyknometer method is used to estimate which of the following property of alcoholic beverage?

(1) Ethyl alcohol content

(2) Total acidity

(3) Volatile acidity

(4) Higher alcohol content

Answer: (1) Ethyl alcohol content