UGC NET Exam July 2018 Forensic Science Paper-2 Question Paper With Answer Key

Note : This paper contains hundred (100) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.

1. Expert witness :

(1) is nowhere defined in law.

(2) Legally defined U/S 45 IEA (Indian Evidence Act).

(3) Legally defined U/S 176 CrPC (Criminal Procedure Code).

(4) Legally defined U/S 320 IPC (Indian Penal Code).

Answer: (2) Legally defined U/S 45 IEA (Indian Evidence Act).

2. Match the following :

List IList II
(a) Karl Landsteiner(i) Anthropometry
(b) Mullis(ii) Lie detection
(c) John Larson(iii) ABO Blood Group System
(d) Bertillon(iv) PCR

Code:

(a)(b)(c)(d)
(1)(iv)(iii)(i)(ii)
(2)(i)(ii)(iii)(iv)
(3)(ii)(iii)(iv)(i)
(4)(iii)(iv)(ii)(i)

Answer: (4)

3. The Principle of exchange was authored by which of the following ?

(1) Hans Gross

(2) Sir Francis Galton

(3) Henry Faulds

(4) Edmond Locard

Answer: (4) Edmond Locard

4. In photography, high ISO numbers are used in which of the following ?

(1) High lighting conditions

(2) Low lighting conditions

(3) Average lighting conditions

(4) Conditions where flash is used

Answer: (2) Low lighting conditions

5. The “Innocence Project” with the purpose to re-examine post-conviction cases and to provide conclusive proof of guilt or innocence was first carried out in a university located at :

(1) London

(2) New York

(3) Amsterdam

(4) Delhi

Answer: (2) New York

6. Which of the following explosives was first prepared for medicinal use in 1899 ?

(1) RDX

(2) PETN

(3) ANFO

(4) HMX

Answer: (1) RDX

7. In which language “Tswett” has published his work on chromatography for the first time ?

(1) French

(2) German

(3) Russian

(4) Dutch

Answer: (3) Russian

8. In which year Sir Robert Robinson was awarded Noble Prize in Chemistry “for his investigation on plant products of biological importance, especially the alkaloids” ?

(1) 1946

(2) 1947

(3) 1948

(4) 1949

Answer: (2) 1947

9. Oath is administered to a witness before recording his statement. What purpose does it serve?

(1) It puts the witness under fear of God, so that he speaks the truth.

(2) It is merely a relic of the past which serves no useful purpose today.

(3) It is done mainly to satisfy the lawyer of the opposite party.

(4) It makes a witness liable to perjury if he does not speak truth.

Answer: (4) It makes a witness liable to perjury if he does not speak truth.

10. The term ‘Eddy Diffusion’ is used in which of the following analytical techniques ?

(1) Microscopy

(2) Chromatography

(3) Spectrophotometry

(4) Differential Thermal Analysis

Answer: (2) Chromatography