UGC NET Exam July 2018 Forensic Science Paper-2 Question Paper With Answer Key

21. Which of the following reagents are used for precipitating DNA ?

(1) Ethanol

(2) Methanol

(3) Chloroform

(4) Phenol

Answer: (1) Ethanol

22. STR DNA analysis can help in determining which of the following ?

(1) Age of an individual

(2) Race of an individual

(3) Sex of an individual

(4) Height of an individual

Answer: (3) Sex of an individual

23. Assertion (A) : In cases of mass disaster involving very high temperature incidents, teeth is considered most suitable material for DNA analysis.

Reason (R) : Cellular material present in the pulp cavity may remain unaffected by the extreme conditions.

Code :

(1) Both (A) and (R) are incorrect.

(2) Both (A) and (R) are correct.

(3) (A) is correct but not (R).

(4) (R) is correct but not (A).

Answer: (2) Both (A) and (R) are correct.

24. Which of the following is correct about the DNA finger print pattern of a child ?

(1) It is exactly similar to the DNA finger print pattern of both the parents.

(2) 50% bands of DNA finger print pattern of the child will be similar to mother and rest similar to father.

(3) 100% similar to the father’s DNA finger print pattern.

(4) 100% similar to the mother’s DNA finger print pattern.

Answer: (2) 50% bands of DNA finger print pattern of the child will be similar to mother and rest similar to father.

25. Which of the following techniques is used in DNA finger printing ?

(1) Northern Blotting

(2) Western Blotting

(3) Flow Cytometry

(4) Southern Blotting

Answer: (4) Southern Blotting

26. Which of the following methods is used to locate specific gene in chromosomes ?

(1) In situ hybridization

(2) Colony hybridization

(3) Dot blot technique

(4) Western Blotting

Answer: (1) In situ hybridization

27. Which of the following may be categorised as immunogens ?

(a) Hapten S

(b) Antigen A

(c) Anti Rh

(d) Antigen B

Code :

(1) (a), (c) and (d) are correct.

(2) (a), (b) and (c) are correct.

(3) (a), (b) and (d) are correct.

(4) (b), (c) and (d) are correct.

Answer: (3) (a), (b) and (d) are correct.

28. Which of the following test is used to determine the blood group from a blood stain ?

(1) Haemin crystal test

(2) Kastle-Meyer test

(3) Lattes crust method

(4) Luminol spray test

Answer: (3) Lattes crust method

29. The restriction enzymes were discovered by which of the following scientists ?

(1) Watson and Crick

(2) Boyer and Cohen

(3) Nathan, Arber and Smith

(4) Jacob and Monad

Answer: (3) Nathan, Arber and Smith

30. Which of the following can distinguish human salivary amylase and human pancreatic amylase ?

(1) Starch-iodine assay

(2) Phadebas assay

(3) RNA based assay

(4) Use of anti human salivary amylase antibodies

Answer: (3) RNA based assay

error: Content is protected !!