UGC NET Exam July 2018 Forensic Science Paper-2 Question Paper With Answer Key

91. The phenomena of bullet shaving is associated with which of the following ?

(1) Firing of rifles.

(2) Firing of some handguns.

(3) Firing of test bullets in bullet recovery box filled with cotton.

(4) Firing of bullets in water.

Answer: (2) Firing of some handguns.

92. Match the following :

List IList II
(a) Burking(i) Getting crushed in a crowd
(b) Wedging(ii) A larger individual accidentally sleeping over top of a smaller individuals
(c) Traumatic Asphyxia(iii) Combined smothering and Traumatic Asphyxia
(d) Overlaying(iv) Compression of body within a narrow space
(v) Pushing of handkerchief in the mouth

Code:

(a)(b)(c)(d)
(1)(ii)(iii)(v)(i)
(2)(iii)(iv)(i)(ii)
(3)(iv)(v)(i)(iii)
(4)(v)(ii)(iii)(iv)

Answer: (2)

93. Assertion (A) : Even the monozygotic twins do not have identical fingerprints.

Reason (R) : No two persons have been found having identical fingerprints till date.

Code :

(1) Both (A) and (R) are incorrect.

(2) (A) is correct while (R) is not.

(3) Both (A) and (R) are correct.

(4) (A) is incorrect while (R) is correct.

Answer: (3) Both (A) and (R) are correct.

94. A normal handwriting in which letters of the word are connected with each other is called as :

(1) Graphic writings

(2) Cursive writings

(3) Printed writings

(4) Ambidextrous writings

Answer: (2) Cursive writings

95. Regarding human and animal hair, consider the following statements and choose correct answer from the code below :

(a) Cortex in human hair is 4 -10 times as broad as medulla.

(b) Medulla in human hair is fragmented.

(c) Medullary index of animal hair in generally more than 0.5. 

(d) Medulla in animal hair is absent.

Code :

(1) (a), (b) and (c) are correct.

(2) (a) and (c) are correct.

(3) (c) and (d) are correct.

(4) (a) and (b) are correct.

Answer: (1) (a), (b) and (c) are correct.

96. Tsunami lung is :

(1) Death by explosion of lung, as if a tsunami is caused within the body.

(2) Death due to drowning in a tsunami.

(3) Severe systemic infections following aspiration pneumonia caused by near drowning in a tsunami.

(4) Finding of both lungs separated completely from their bronchial attachments, seen most often in tsunamis.

Answer: (3)

97. Match the following :

List IList II
(a) Animal Fibre(i) Rayon
(b) Vegetable Fibre(ii) Silk
(c) Mineral Fibre(iii) Graphite
(d) Synthetic fibre(iv) Asbestos
(v) Jute

Code:

(a)(b)(c)(d)
(1)(ii)(v)(i)(iii)
(2)(iii)(i)(iv)(v)
(3)(i)(v)(iii)(ii)
(4)(iv)(v)(ii)(i)

Answer: (2)

98. Assertion (A) : Blood for grouping is always collected in a liquid form at postmortem examination, and sent to forensic labs as such.

Reason (R) : Absorption elution is one of the best methods of determination of blood groups in the context of the two statements.

Which one of the following is correct ?

(1) (A) is correct, but (R) is wrong.

(2) Both (A) and (R) are correct .

(3) (A) is wrong, but (R) is correct.

(4) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (3) (A) is wrong, but (R) is correct.

99. Simon sign is seen mainly in :

(1) Forcible rape

(2) Oral intercourse

(3) Infanticide

(4) Complete hanging

Answer: (4) Complete hanging

100. Which of the following characteristic a handwriting examiner need not to consider while comparing two handwritings to establish the forgery or otherwise :

(1) Ratio of height of the letters.

(2) Slant of the writing strokes.

(3) Choice of the words written in the text.

(4) Connections between the writing strokes.

Answer: (3) Choice of the words written in the text.