UGC NET Exam Nov 2017 Forensic Science Paper-3 Question Paper With Answer Key

1. Which of the following reagent gives blue black color Product with proteins in blood to visualize finger prints?

(1) Small particle reagent

(2) Amido black reagent

(3) Silver nitrate reagent

(4) Physical developer

Answer: (2) Amido black reagent

2. A three-dimension impression left on a soft surface by a shoe is not called as a:

(1) Latent print

(2) Plastic print

(3) Visible print

(4) 3-D print

Answer: (1) Latent print

3. Which of the following statement is not correct?

(1) Glass has unusual property of non-crystalline.

(2) First type of synthetic glass was soda lime.

(3) Glass is a super cooled liquid.

(4) Pyrex is one of the most common trade names of soda lime glass.

Answer: (4) Pyrex is one of the most common trade names of soda lime glass.

4. Equipment and apparatus like fluxing device, oscillating hot plate, muffle furnace, carbon and sulfur determinator, XRF are used for the chemical analysis of:

(1) Crude oil

(2) Portland cement

(3) Stainless steel

(4) Pesticide in preserved fruits

Answer: (2) Portland cement

5. The term ‘Peel’ is used in the analysis of which of the following evidence?

(1) Glass

(2) Soil

(3) GSR

(4) Paint

Answer: (4) Paint

6. Who among the following is often credited to be the fictional father of criminalistics?

(1) Agatha Christie

(2) Dorothy Leign Sayers

(3) Arthur Conan Doyle’s

(4) Frederik Forsyth

Answer: (3) Arthur Conan Doyle’s

7. What is the correct order of collecting physical evidence at a scene of crime?

(a) Swabbing

(b) Sweeping

(c) Tape lifting

(d) Vacuuming

(e) Hand-picking

Code:

(1) (e), (c), (a), (b), (d)

(2) (b), (c), (e), (a), (d)

(3) (e), (a), (c), (b), (d)

(4) (a), (b), (c), (d), (e)

Answer: (1)

8. In addition to ELISA technique, which of these tests can be employed for the forensic examination of menstrual blood sample?

(1) AAS

(2) Immunochromatography

(3) Emission spectrography

(4) GC – MS

Answer: (2) Immunochromatography

9. The brown colour of faeces primarily results from the presence of:

(1) Fibrinogen

(2) Urobilinoids

(3) Strychnine

(4) Magnesium hydroxide

Answer: (2) Urobilinoids

10. In the Sauger method of DNA sequencing, what causes the termination of chain elongation?

(1) The incorporation of a regular DNA nucleotide

(2) Denaturation of double strand test fragments

(3) The incorporation of dideoxy nucleotide

(4) When the DNA polymerase encounters a stop codon

Answer: (3) The incorporation of dideoxy nucleotide

11. The rate of migration of DNA within an agrose gel in the gel electrophoresis technique is primarily based on:

(1) The volume of the DNA sample loaded

(2) The size of the DNA fragment

(3) The number of DNA fragments

(4) The negative charge of the DNA

Answer: (2) The size of the DNA fragment

12. Assertion (A): Fibers may have two refractive indices.

Reason (R): Because light will travel at different speed depending upon whether it is travelling through the length of the fiber or through the diameter of the fibre.

Code:

(1) Both (A) and (R) are correct

(2) (A) is correct and (R) is incorrect

(3) Both (A) and (R) are incorrect

(4) (A) is incorrect and (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

13. Assertion (A): Hair evidence may play a role in personal identification.

Reason (R): For its ability to retain structural features over a long period of time.

Code:

(1) Both (A) and (R) are correct

(2) (A) is correct and (R) is incorrect

(3) Both (A) and (R) are incorrect

(4) (A) is incorrect and (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

14. Which of the following statement is not correct about diatoms?

(1) Presence of diatoms in the femoral bone marrow is an indication of antemortem aspiration of water

(2) Diatoms are aquatic unicellular plant

(3) Diatoms have an extracellular coat composed of magnesium

(4) Acid digestion technique is used to extract diatoms from tissue

Answer: (3) Diatoms have an extracellular coat composed of magnesium

15. Assertion (A): Hair is a good source of mt-DNA.

Reason (R): mt-DNA is embedded in Keratin matrix of hair shaft cells.

Code:

(1) Both (A) and (R) are correct

(2) (A) is correct and (R) is incorrect

(3) Both (A) and (R) are incorrect

(4) (A) is incorrect and (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

16. Assertion (A): Next-generation sequencing (NGS) has revolutionised the study of genomics and molecular biology.

Reason (R): It uses different modern sequencing technologies like illumina, SOLID etc.

Code:

(1) Both (A) and (R) are correct

(2) (A) is correct but (R) is incorrect

(3) Both (A) and (R) are incorrect

(4) (A) is incorrect and (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

17. Assertion (A): Some vegetables, fruit juices, fungi or contraceptive creams may give a positive result to the acid phosphatage test; none of these normally reacts with the speed of seminal fluid.

Reason (R): A reaction time of more than 30 seconds is considered a strong indication of the presence of semen.

Code:

(1) Both (A) and (R) are correct.

(2) (A) is correct and (R) is incorrect.

(3) Both (A) and (R) are incorrect.

(4) (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: (2) (A) is correct and (R) is incorrect.

18. Which of the following pairs is correctly matched?

List I (Method)List II (Name of Scientist)
a. Cheiloscopy(i) Edmund Locard
b. Dactylography(ii) Suzuki
c. Rugoscopy(iii) Thomas and Kotze
d. Poroscopy(iv) Galton
 (v) Gustafson

Code:

 a.b.c.d.
1.iiiviiv
2.iiviiv
3.iiiviiii
4.viiiiii

Answer: (3)

19. Which one of the following pairs is correctly matched?

List-I (Terms)List-II (Features)
(a) Adultery(i) Sexual intercourse by closely related persons
(b) Incest(ii) Intercourse with animals
(c) Paederasty (iii) Sexual intercourse with married women without her husband’s consent
(d) Bestiality(iv) Anal intercourse with a child
 (v) Oral sex

Code:

 abcd
1.viviiii
2.iiiivv
3.iiiiiiiv
4.iiiiivii

Answer: (4)

20. Which of the following pairs is correctly matched?

List-A (Offence)List-B (Legal Sections)
(a) Grievous hurt(i) IPC 375
(b) Culpable homicide(ii) IPC 304 – B
(c) Dowry death(iii) IPC 299
(d) Rape(iv) IPC 320
 (v) CrPC 300

 Code:

 abcd
1.viiiiii
2.iviiiiii
3.iiiiiiiv
4.iiiiiivi

Answer: (2)

21. Which of the following statements are correct in a female pelvis?

(a) Sub-pubic angle is ‘V’ shaped

(b) Greater sciatic notch is wide and shallow

(c) Pre auricular sulcus is prominent

(d) Ischial tuberosity is everted

Code:

(1) (a), (b) and (c) are correct

(2) (b), (c) and (d) are correct

(3) (a) and (b) are correct

(4) (a) and (d) are correct

Answer: (2) (b), (c) and (d) are correct

22. The objectives of a medicolegal autopsy include:

(a) Identification of the victim

(b) Determine time since death

(c) Determine cause of death

(d) Identify the accused

Code:

(1) (c) and (d) are correct.

(2) (b), (c) and (d) are correct.

(3) (a), (b) and (c) are correct.

(4) (a) and (d) are correct.

Answer: (3) (a), (b) and (c) are correct.

23. Which of the following statements are true about incised wounds?

(a) Length is its greatest dimension

(b) Tailing gives indication of the direction

(c) Length of wound corresponds to the size of blade used

(d) Bridging of tissue is present in the wound

Code:

(1) (a), (b), (c) and (d) are correct

(2) (a), (b) and (c) are correct

(3) (a) and (b) are correct

(4) (c) and (d) are correct

Answer: (3) (a) and (b) are correct

24. Which of the following statements are correct in relation to postmortem lividity?

(a) Accumulation of blood in the non-dependent parts of the body.

(b) Pattern of distribution is glone and stockings in a case of death due to cafe-coronary.

(c) Color is cherry red in deaths due to carbon monoxide poisoning.

(d) Blanching upon application of pressure indicates non-fixation.

Code :

(1) (a), (b) and (c) are correct

(2) (b), (c) and (d) are correct

(3) (a) and (b) are correct

(4) (c) and (d) are correct

Answer: (4) (c) and (d) are correct

25. Which of the following organism is associated with putrefaction?

(1) Mycobacterium Smegmatis

(2) Mycobacterium Leprae

(3) Clostridium Welchi

(4) Trepanoma Pallidium

Answer: (3) Clostridium Welchi

26. The method adopted to appreciate whether lividity is fixed or not in a Cadaver is by:

(1) Washing the cadaver

(2) Turning the body

(3) Applying pressure with thumb

(4) Clinical thermometer

Answer: (3) Applying pressure with thumb

27. The pattern of curve in algor mortis is:

(1) Linear

(2) Plateau

(3) Sigmoid

(4) Parabola

Answer: (3) Sigmoid

28. Whiplash injuries of the neck are associated with:

(1) Hanging case

(2) Pedestrians in road accidents

(3) Driver of a car in accidents

(4) Assault with whip over head

Answer: (3) Driver of a car in accidents

29. Leading Questions are not allowed in examination-in-chief, except when the witness is:

(1) Common witness

(2) Expert witness

(3) Hostile witness

(4) Paid witness

Answer: (3) Hostile witness

30. The use of human palatal rugae as a method of identification in 1889 was suggested by:

(1) Thomas and Kotze

(2) Harrison Allen

(3) Suzuki

(4) Edward Henry

Answer: (2) Harrison Allen

31. Identify the correct sequence of the closure of skull sutures:

(1) Sagittal, Temporal, Metopic, Basal

(2) Temporal, Basal, Metopic, Sagittal

(3) Basal, Temporal, Metopic, Sagittal

(4) Metopic, Basal, Sagittal, Temporal

Answer: (4) Metopic, Basal, Sagittal, Temporal

32. Match the following:

List-I (Fire-arm)List-II (Name associated)
(a) Dreyse rifle(i) Mann Le Bourgeoys
(b) Rimfire system(ii) Johann Kiefuss
(c) True Flint lock(iii) Johann Nikolaus
(d) Wheel lock(iv) Flobert

Code:

 abcd
1.iiiviiii
2.iiiiviii
3.iiiiivii
4.iiiiviii

Answer: (2)

33. Match the following:

List-I (Term)List-II (Explanation)
(a) Rimfire(i) A cartridge with primer cap located in the centre of the cartridge head
(b) Propellant (ii) A mechanical mixture of potassium nitrate, sulfur and charcoal
(c) Centre fire(iii) A flange headed cartridge with the priming composition in the hollow rim
(d) Black powder(iv) A chemical or mixture of chemical which when ignited produce a large volume of gas which is harnessed to propel the missile from the weapon

Code:

 abcd
1.iiiviiii
2.iiiiiiiv
3.iiiiviii
4.iiiiiiiv

Answer: (3)

34. The formula 150 x (bullet diameter in inches)2/(bullet length in inches) is used to determine:

(1) The rate of twist for rifling

(2) To determine the weight of bullet

(3) To calculate the speed of bullet

(4) To calculate the flight path of bullet

Answer: (1) The rate of twist for rifling

35. The two NO2 stretching vibrations in nitrate esters appear at 1285 – 1270 cm−1 and 1660 – 1640 cm−1 respectively can be seen in the IR spectrum of which of the following explosive?

(1) TNT

(2) PETN

(3) RDX

(4) TATP

Answer: (2) PETN

36. Major pathway of alcohol metabolism is through:

(1) Alcohol dehydrogenase pathway

(2) Microsomal oxidase pathway

(3) Direct excretion through sweat, urine, etc.

(4) Alcohol is not metabolised in human body

Answer: (1) Alcohol dehydrogenase pathway

37. O-Demethylation of oxycodone gives which of the following:

(1) Noroxy codone

(2) Deoxy morphone

(3) Deoxy codone

(4) Oxymorphone

Answer: (4) Oxymorphone

38. Dextromethorphon is metabolised to Dextrophon by which of the following process?

(1) O-Demethylation

(2) N-Demethylation

(3) Oxidation

(4) Reduction

Answer: (1) O-Demethylation

39. Assertion (A): Lugol’s Iodine test is done on swabs collected from penile shaft in sexual assault cases.

Reason (R): It is done to detect the presence of protein in the vaginal epithelial cells.

Code:

(1) Both (A) and (R) are correct

(2) Both (A) and (R) are incorrect

(3) (A) is correct and (R) is incorrect

(4) (A) is incorrect and (R) is correct

Answer: (3) (A) is correct and (R) is incorrect

40. Composition of paper may help a forensic document examiner to estimate which of the following:

(1) Relative age of the document

(2) Absolute age of the document

(3) Both relative and absolute age of document

(4) Absolute age of the typescript

Answer: (2) Absolute age of the document

41. Which of the following is depicted by the master pattern of a person’s handwriting?

(1) Forgery in the writing

(2) Copy book form of the writing

(3) Amount of tremors

(4) Range of natural variations in the writing

Answer: (4) Range of natural variations in the writing

42. Close up lenses of camera play a role in photography of documents for which of the following purposes?

(1) To increase the field of view

(2) To increase the magnification

(3) To decrease the magnification

(4) Does not affect the magnification

Answer: (2) To increase the magnification

43. Kaolin can be used in paper manufacturing as a:

(1) Filler

(2) Binder

(3) Finisher

(4) Debarker

Answer: (1) Filler

44. Indian ink is also known as which of the following:

(1) French ink

(2) Japanese ink

(3) Chinese ink

(4) Egyptian ink

Answer: (3) Chinese ink

45. Thickness of the paper can be measured by which of the following:

(1) Vernier caliper

(2) Screw guage

(3) Screw driver

(4) Height guage

Answer: (2) Screw guage

46. Match the following:

List-IList-II
(a) Microprinting(i) Dandy roll
(b) Water marks(ii) 3-D laser printed image
(c) Hologram(iii) Difficult to read by naked eyes
(d) Fluorescent thread(iv) Passport

Code:

 abcd
1.iiiiivii
2.iiiiiiiv
3.iiiiiiiv
4.iviiiiii

Answer: (2)

47. Which of the following methods is the oldest reported method to visualize the latent finger marks?

(1) Ninhydrin method

(2) Iodine fuming method

(3) Cyanoacrylate fuming method

(4) Silver nitrate method

Answer: (2) Iodine fuming method

48. Match the following:

List-I (Fiber)List-II (Source)
(a) Cotton(i) Bast fiber
(b) Jute(ii) Leaf fiber
(c) Asbestos(iii) Seed fiber
(d) Sisal(iv) Mineral fiber

Code:

 abcd
1.iiiiviii
2.iiiiviii
3.iiiiivii
4.iiiiiivi

Answer: (3)

49. Assertion (A): Different inflation of tyres will lead to different appearances of the skid marks.

Reason (R): The appearance of each skid mark pattern is special.

Code:

(1) Both (A) and (R) are correct

(2) (A) is correct but (R) is incorrect

(3) Both (A) and (R) are incorrect

(4) (A) is incorrect but (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

50. Match the following Fractures:

List-IList-II
(a) Radial(i) Fracture that form a series of broken circles or arcs around the point of impact
(b) Concentric (ii) Fracture on the surface that resembles rippling
(c) Conchoidal(iii) The fracture has a smooth edge and has no indication of point of origin of the crack
(d) Thermal(iv) Fracture that extend outward like the spoke of a wheel from a point of impact

Code:

 abcd
1.iiiiviii
2.iviiiiii
3.iiiiiiiv
4.iviiiiii

Answer: (4)

51. Assertion (A): Paint is a manufactured material. Therefore, paint cannot be identified to the exclusion of all other paints.

Reason (R): Paint analysis can easily eliminate a car from consideration but cannot individualize it.

Code:

(1) Both (A) and (R) are correct.

(2) (A) is correct but (R) is incorrect.

(3) Both (A) and (R) are incorrect.

(4) (A) is incorrect but (R) is correct.

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct.

52. “Arquebus”, “Hacquebut” are the example of which kind of firearms:

(1) Wheel lock

(2) Match lock

(3) Serpentine

(4) Pistallo

Answer: (1) Wheel lock

53. A blank cartridge containing small quantity of either “chloracetophenone” or O-chlorobenzalmalonitrite is known as:

(1) Ceaseless ammunition

(2) Rimfire ammunition

(3) Tear gas ammunition

(4) Lmg ammunition

Answer: (3) Tear gas ammunition

54. The ammunition which consists of a bullet with the propellant formed around the bullet as a single solid piece is known as:

(1) Blank ammunition

(2) Caseless ammunition

(3) Centre fire ammunition

(4) Rimfire ammunition

Answer: (2) Caseless ammunition

55. When a lead bullet is coated with copper then the bullet is known as:

(1) Nyclud

(2) Lacquor

(3) Luballoy

(4) Steel coated

Answer: (3) Luballoy

56. The term “Vierling” and “Drilling” are associated with:

(1) LMG

(2) Shotgun

(3) MMG

(4) Grenade Launcher

Answer: (2) Shotgun

57. Mercuric chloride gives shaped crystals with Heroin:

(1) Orthogonal

(2) Hexagonal

(3) Rosette of needles

(4) Octahedral

Answer: (3) Rosette of needles

58. Dilaudid is:

(1) Synthetic Cocaine

(2) Synthetic Morphine

(3) Synthetic THC

(4) Synthetic Codeine

Answer: (2) Synthetic Morphine

59. Which of the following is the most sensitive technique to isolate petroleum products from different substrates?

(1) Solvent Extraction

(2) Steam Distillation

(3) Solid – phase – micro extraction

(4) Solid phase – extraction

Answer: (3) Solid – phase – micro extraction

60. Which of the following technique can be used to separate and identify the Dextro and Levo forms of cocaine?

(1) HPLC

(2) GC – FTIR

(3) TL

(4) HPTLC

Answer: (2) GC – FTIR

61. Match the following:

List-IList-II
(a) GHB(i) Cyanide
(b) Morin test(ii) Paraffin
(c) Hydrocarbon poisoning(iii) Liquid E
(d) Prussian blue test(iv) Aluminium

Code:

 abcd
1.iiiiviii
2.iiiiiivi
3.iiiiiiiv
4.iviiiiii

Answer: (1)

62. The shapes of the spatter stains of blood are affected by the impact:

(1) Length

(2) Breadth

(3) Width

(4) Angle

Answer: (4) Angle

63. Is used in place of luminol test to detect the blood stain:

(1) Blue whale

(2) Copper sulphate

(3) Cupric sulphate

(4) Bluestar

Answer: (4) Bluestar

64. Methods are based on the ability of DNA polymerase to incorporate specific deoxynucleotides (dNTPs) complementary to the sequence of the template DNA:

(1) Allele specification hybridization

(2) Oligonucleotide ligation

(3) Invasive cleavage

(4) Primer extension

Answer: (4) Primer extension

65. Which one among the following is not a correct statement for the present day solvent delivery system used in HPLC?

(1) It should provide pulse free flow

(2) The flow rate should be uniform throughout the analysis

(3) The back pressure generated could vary during the analysis

(4) The flow rate varies but the pressure remains constant throughout the analysis

Answer: (4) The flow rate varies but the pressure remains constant throughout the analysis

66. Guard column is normally used with which form of chromatography:

(1) High Performance Thin Layer Chromatography

(2) Size exclusion Chromatography

(3) Gel Permeation Chromatography

(4) High Performance Liquid Chromatography

Answer: (4) High Performance Liquid Chromatography

67. In HPLC isocratic elution means:

(1) Mixing of desired gas with the mobile phase

(2) Changing the composition of mobile phase during analysis

(3) Changing the column

(4) The composition of mobile phase remains constant throughout the analysis

Answer: (4) The composition of mobile phase remains constant throughout the analysis

68. In SDS page electrophoresis, the ionic detergent SDS is used:

(1) To make the protein ionic

(2) To denature and binds the protein to make them uniformly negative charge

(3) To give strength to electrophoresis

(4) To slow down the migration of protein under the electric field

Answer: (2) To denature and binds the protein to make them uniformly negative charge

69. Assertion (A): The electron, like the proton and other spinning nuclei, is a charged particle with a spin and having magnetic field.

Reason (R): It spins much faster than nuclei and thus has a much stronger magnetic field.

Code:

(1) Both (A) and (R) are correct

(2) (A) is correct and (R) is incorrect

(3) Both (A) and (R) are incorrect

(4) (A) is incorrect and (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

70. Assertion (A): The sensitivity of neutron activation analysis lies in the range of ppt.

Reason (R): This high sensitivity is in itself is a limitation for the instrument.

Code:

(1) Both (A) and (R) are correct.

(2) (A) is correct but (R) is incorrect.

(3) Both (A) and (R) are incorrect.

(4) (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct.

71. Assertion (A): Endosulfan is an organophosphorous compound.

Reason (R): It is derived from the esters of phosphoric acid.

Code:

(1) Both (A) and (R) are correct.

(2) Both (A) and (R) are false.

(3) (A) is correct but (R) is false.

(4) (A) is false but (R) is correct.

Answer: (2) Both (A) and (R) are false.

72. Whom of the following was a famous criminalist who identified himself from the missing big toe in the cast of the foot print obtained from the crime scene?

(1) Soderman

(2) Kirk

(3) Goddard

(4) Le dru

Answer: (4) Le dru

73. Assertion (A): Photography of the scene of crime plays a very important role in crime scene investigation.

Reason (R): What a human eye may not be able to see, can be recorded by a camera.

Code:

(1) (A) is correct but not (R)

(2) (R) is correct but not (A)

(3) Both (A) and (R) are correct

(4) Both (A) and (R) are not correct

Answer: (4) Both (A) and (R) are not correct

74. Various type of Packaging containers/envelops are used to pack the evidence material and transfer to the laboratory. One such category of packaging containers/envelops is known as breathable containers. Which of the following is an example of breathable container:

(1) Plastic bags

(2) Plastic containers

(3) Glass containers

(4) Paper bags

Answer: (4) Paper bags

75. An office of the government handwriting expert of Bengal was established in Calcutta in 1904 which was shifted in 1906 to which of the following places?

(1) Delhi

(2) Bombay

(3) Shimla

(4) Madras

Answer: (3) Shimla