2013 September UGC NET Solved Question Paper Forensic Science (Paper 2)

21. Which of the following reagents is used to identify the vaginal secretion on the basis of detecting glycogenated epithelial cells?

(A) Benzidene reagent

(B) Periodic acid-schiff reagent

(C) Nessler’s reagent

(D) Iodoplatinate reagent

Answer: (B)

22. The presence of blood in the semen causing pink or reddish colour is known as

(A) Azoospermia

(B) Histospermia

(C) Oligospermia

(D) Hematospermia

Answer: (D)

23. Double helix structure of DNA was reported by

(A) Watson and Crick

(B) Saikai and Mullis

(C) Oswald Avery

(D) Alec Jeffreys

Answer: (A)

24. Individuals who produce A, B and H blood group specific substances in body fluids are called as

(A) Secretors

(B) Non-secretors

(C) Lewis positive

(D) Lewis negative

Answer: (A)

25. In STR loci, the tandem repeat unit consists of

(A) 2-7 bp

(B) 242 bp

(C) 1100 bp

(D) 35 bp

Answer: (A)

26. The major advantage of the SEM includes the following except

(A) Its great depth of field

(B) Its high resolution

(C) Its high magnification

(D) Its ability to polarize light

Answer: (A)

27. IR spectra fail to distinguish

(A) Tautomer

(B) Enantiomers

(C) Conformers

(D) Stereoisomers

Answer: (B)

Answer: (B)

29. Match the following:

List – I                                    List – II

(a) Ultraviolet light                 i. 2.5 – 25 μ

(b) Visible light                       ii. 2000 – 4000 °A

(c) X-ray                                  iii. 4000 – 8000 °A

(d) Near IR region                  iv. 0.1 – 100 °A

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       ii          i           iv         iii

(B)       iv         iii         ii          i

(C)       ii          iii         iv         i

(D)       iii         i           ii          iv

Answer: (C)

30. First G.E.Q.D. in India was started at

(A) Kolkata

(B) Shimla

(C) Hyderabad

(D) Delhi

Answer: (B)