2013 September UGC NET Solved Question Paper Forensic Science (Paper 2)

11. Intersex means

(A) Intermingling of sexual traits in a person

(B) Determination of fetal sex

(C) Female homosexuality

(D) Sodomy

Answer: (A)

12. The diameter of LG shot is

(A) 9.14 mm

(B) 8.43 mm

(C) 6.83 mm

(D) 5.16 mm

Answer: (A)

13. Derringers are single shot pistols, which possess

(A) Single barrel

(B) Multiple barrels

(C) Choke in the barrel

(D) Magazine

Answer: (B)

Answer: (B)

15. In the firing mechanism of firearm trombone action is also called as

(a) Pump action

(b) Lever action

(c) Bolt action

(d) Slide action

Codes:

(A) (a) and (b) are correct

(B) (a) and (c) are correct

(C) (b) and (d) are correct

(D) (a) and (d) are correct

Answer: (D)

16. The probable time of last fire from a firearm can be determined by

(A) Dispersion of pellets

(B) Fouling

(C) Trajectory of projectile

(D) Muzzle velocity of projectile

Answer: (B)

17. Assertion (A): In Absorption-Inhibition method, specificabsorption is allowed to proceed by placing antigenic material in contact with its homologous antibody.

Reason (R): This absorption renders the serum less potent, and the inhibition of its activity is measured.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

18. The major metabolite of benzodiazepines is

(A) Benzoylecgonine

(B) Oxymorphone

(C) THC-acid

(D) Desmethyldiazepam

Answer: (D)

19. The presence of BHC is established by separation of its constituents by

(A) SDS-PAGE

(B) Northern blotting

(C) Chromatography

(D) Southern blotting

Answer: (C)

20. Ester test is done for the identification of which of the following poisons?

(A) Dhatura

(B) Opium

(C) Calatropis

(D) Abrus

Answer: (C)