2013 September UGC NET Solved Question Paper Forensic Science (Paper 2)

31. Juvenile courts are meant for trial of

(A) Mentally ill persons

(B) Foreign citizens

(C) Criminal lawyers

(D) Children below 18 years

Answer: (D)

32. Which of the following courts is not a court of trial?

(A) Chief Judicial Magistrate

(B) First Class Judicial Magistrate

(C) Additional District and Session Judge

(D) Hight Court

Answer: (D)

33. Match the following:

List – I                        List – II

(a) DNA                      i. Osborn

(b) Documents            ii. Hatcher

(c) Ballistics                iii. Landsteiner

(d) Blood                    iv. Jefferys

Codes:

(a)        (b)        (c)        (d)

(A)       iv         i           ii          iii

(B)       i           ii          iii         iv

(C)       iv         iii         i           ii

(D)       iv         ii          i           iii

Answer: (A)

34. After collecting the blood stained soil from the scene, it should be sent for examination:

(A) As such without drying

(B) After drying in oven

(C) After drying under fan

(D) After drying under shade

Answer: (D)

35. Prostate-specific antigen is also called as

(A) Proteinase K

(B) Amylase

(C) P30

(D) Ptylase

Answer: (C)

36. Seminal acid-phosphatase is produced in the

(A) Adrenal gland

(B) Prostate gland

(C) Thyroid gland

(D) Pituitary gland

Answer: (B)

37. Microscopic air packets or vacuoles within the cortex of hair is called as

(A) Ovoid bodies

(B) Protein fibrils

(C) Cortical fussi

(D) Vacuum pockets

Answer: (C)

38. Creatinine in urine reacts with picric acid to form

(A) Di-sodium picrate

(B) Ammonium picrate

(C) Albumin picrate

(D) Creatinine picrate

Answer: (D)

39. Graying hair is as a result of loss of

(A) tyrosinase activity

(B) Proteinase activity

(C) Pectinase activity

(D) glucomylase activity

Answer: (A)

40. Type lines can be defined as the two innermost ridges which start parallel, diverge and surround or tend to surround ______.

(A) Pattern area

(B) Inner terminus

(C) Outer terminus

(D) Core

Answer: (A)