2012 December UGC NET Solved Question Paper in Forensic Science (Paper 3)

31. Teaching of Forensic Science for the first time in India was started in 1959 at the following place:

(A) Delhi

(B) Hyderabad

(C) Patiala

(D) Sagar

Answer: (D)

32. Match the following:

List ‚Äď I¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† List ‚Äď II

Firearm                                                Trigger pull in pound

a. Ordinary shot gun                           i. 31/2 to 41/2 pound

b. Pistol                                               ii. 3-4 pound

c. Revolver Double Action                 iii.16-20 pound

d. Service Rifle                                   iv. 6-7 pound

Codes:

     a b c d

(A) i ii iii iv

(B) i iv ii iii

(C) iii iv i ii

(D) ii i iv iii

Answer: (A)

33. In a firearm case, casuality criteria for man is:

(A) 58 ft / pound

(B) 60 ft / pound

(C) 62 ft / pound

(D) 65 ft / pound

Answer: (A)

34. For wound ballistics study in human beings, the following is used in experiments:

(A) 10% gelatin gel block

(B) 20% gilatin gel block

(C) 10% agar gel block

(D) 20% starch gel block

Answer: (B)

35. Firing Pin marks of a gun are:

(A) Compression marks

(B) Cut marks

(C) Striatian marks

(D) Repeatative marks

Answer: (A)

36. The human genome contains about _______ DNA molecules per diploid geneme.

(A) 4 X 109

(B) 5 X 109

(C) 6 X 109

(D) 7 X 109

Answer: (C)

37. The writing on charred document can be restored by:

(A) Reflected light

(B) Ultraviolet rays

(C) Infrared Photography

(D) None of these

Answer: (C)

38. The most common means of identification of faeces sample is by the detection of

(A) Ptylin

(B) Glycogen

(C) Urobilinogen

(D) Creatin

Answer: (C)

39. Tailing of a wound is seen in

(A) Chop wound

(B) Contusion

(C) Laceration

(D) Incised wound

Answer: (D)

40. Scalds are caused by

(A) Dry heat

(B) Moist heat

(C) Joule burn

(D) Filigree burns

Answer: (B)

error: Content is protected !!