2012 December UGC NET Solved Question Paper in Forensic Science (Paper 2)

1. Dying declaration is to be preferably recorded by:

(a). Doctor

(b). Police

(c). Magistrate

(d). Jury Member

Answer:

(c). Magistrate

2. Murder cases are tried in the following courts:

(a). Chief Judicial Magistrate’s Court

(b). 1st Class Metropolitan Magistrate’s Court

(c). Sessions Court

(d). High Court

Answer:

(c). Session Court

3. Police inquest is conducted under section:

(a). 174 CrPC

(b). 174 IPC

(c). 176 CrPC

(d). 176 IPC

Answer:

(a). 174 CrPC

4. Assertion (A): Blood stains on cloth should be collected after drying in shade under room heater.

Reason (R): It causes disintegration of blood stains.

(a). Both (A) and (R) are correct.

(b). Both (A) and (R) are incorrect.

(c). (A) is correct, but (R) is incorrect.

(d). (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer:

(d). (A) is incorrect, but (R) is correct.

5. Preservation of footprint on snow can be done by:

(a). Plaster of Paris Cast

(b). Sulphur Casting

(c). Tracing

(d). Wax Casting

Answer:

(b). Sulphur Casting

6. Light that has all its waves pulsating in unison is called:

(a). Maser

(b). Laser

(c). Monochromatic light

(d). Polychromatic light

Answer:

(b). Laser

7. Hollow Cathode Lamp (HCL) is used in the following:

(a). Atomic Absorption Spectrometer

(b). Atomic Emission Spectrometer

(c). Infra-Red Spectrometer

(d). X-ray Fluorescence Spectrometer

Answer:

(a). Atomic Absorption Spectrometer

8. Deviations from Beer’s Law fall into which categories?

(a). Real

(b). Instrumental

(c). Chemical

(d). All of the above

Answer:

(d). All of the above

9. Which one of the following is not the component of Kastle-Meyer Test?

(a). Phenolphthalein

(b). Glacial Acetic Acid

(c). Zinc dust

(d). Potassium Hydroxide

Answer:

(b). Glacial Acetic Acid

10. Confirmation of menstrual blood stain is done by the following method:

(a). Isoenzyme marker

(b). Fibrin Degradation Product (FDP)

(c). Protein Marker

(d). Restriction enzymes

Answer:

(b). Fibrin Degradation Product (FDP)

11. The complementary base pairs among four nucleotides (A, T, G, C) are as:

(a). A= G and T = C

(b). A = C and G = T

(c). A = T and G = C

(d). All of the above

Answer:

(c). A = T and G = C

12. Seminal fluid is a gelatinous material produced in males by seminal vesicles, prostate and …..

(a). Adrenal gland

(b). Pituitary gland

(c). Cowper’s gland

(d). Thyroid gland

Answer:

(c). Cowper’s gland

13. The level of toxicity of Dhatura plant on the basis of increasing level is:

(a). Root, Seeds, Fruit, Leaf

(b). Leaf, Root, Fruit, Seeds

(c). Fruit, Root, Seeds, Leaf

(d). Seeds, Leaf, Root, Fruit

Answer:

(b). Leaf, Root, Fruit, Seeds

14. Sodium and Potassium hydroxides are strongly corrosive due to:

(a). Their solvent action on protein material

(b). Their saponifying action on the lipids

(c). Their ability to extract water from the tissues

(d). All of above

Answer:

(d). All of above

15. In case of carbon monoxide poisoning which preservative is recommended for the preservation of blood samples:

(a). Sodium Chloride

(b). Sodium Fluoride

(c). Sodium Carbonate

(d). No preservative

Answer:

(d). No preservative

16. Free sulphuric acid is rarely found in stomach contents in acid poisoning cases because:

(a). It may be vomited out

(b). May be neutralised by alkalies given as antidotes

(c). May combine chemically with the tissue with which it comes in contact:

(d). All of the above

Answer:

(d). All of the above

17. Arrange the following firearms in the proper chronological order:

(i) Flint lock

(ii) Wheel lock

(iii) Match lock

(iv) Percussion cap lock

Codes:

(a). (ii) (iii) (iv) (i)

(b). (iii) (ii) (i) (iv)

(c). (iv) (ii) (i) (iii)

(d). (i) (iv) (iii) (ii)

Answer:

(b). (iii) (ii) (i) (iv)

Explanation: 1400s – The matchlock gun appears.

1509 – Invention of wheel lock (rose lock). 

1630 – The first true flintlock.

1825 ca. – Percussion-cap guns are in general use.

18. The Indian Arms Act was enforced in:

(a). 1955

(b). 1959

(c). 1962

(d). 1964

Answer:

(c). 1962

Explanation: The Arms Act, 1959 is an Act of the Parliament of India to consolidate and amend the law relating to arms and ammunition in order to curb illegal weapons and violence stemming from them.

Enforcement Date: 01-10-1962

19. The bore of the 12 bore gun is:

(a). 0.723″

(b). 0.727″

(c). 0.729″

(d). 0.731″

Answer:

(c). 0.729″

This image has an empty alt attribute; its file name is proxy
Answer:

B

21. The diameter of SG pellet in 12 bore gun cartridge is:

(a). 8.43 mm

(b). 7.77 mm

(c). 6.83 mm

(d). 5.16 mm

Answer:

(a). 8.43 mm

Explanation: LG 9.1 mm
SG 8.4 mm
Special SG 7.6 mm
SSG 6.8 mm
AAA 5.2 mm
BB 4.1 mm
No. 1 – 3.6 mm
No. 3 – 3.3 mm
No. 4 – 3.1 mm
No. 6 – 2.6 mm
No. 7 1/2 – 2.3 mm
No. 9 – 2.0 mm

22. Faeces stains are identified from odour, presence of indigested matter, vegetable fibres and….

(a). Stercobilin

(b). Dark brown crystals of choline iodide

(c). Rhombic crystals

(d). All of the above

Answer:

(a). Stercobilin

23. Assertion (A): Hair has paramount importance to establish the link between suspect and victim and linking both with the scene of occurrence.

Reason (R): As per Locards principle of exchange.

Codes:

(a). (A) is correct, but (R) is incorrect.

(b). Both (A) and (R) are incorrect.

(c). (R) is correct, but (A) is incorrect.

(d). Both (A) and (R) are correct.

Answer:

(d). Both (A) and (R) are correct.

24. The direction of a wound can be ascertained from which of the following injuries:

(a). Chop wound

(b). Contusion

(c). Incised wound

(d). Laceration

Answer:

(c). Incised wound

25. Lanugo hairs are:

(a). Pigmented

(b). Thin and soft

(c). Medullated

(d). Scale pattern is complex

Answer:

(b). Thin and soft

26. The following method is used for determining the age of an ink by tracking the degradation of certain dyes.

(a). Thin layer chromatography (TLC)

(b). Gas chromatography (GC)

(c). Laser desorption mass spectrometry (LDMS)

(d). High Performance Liquid Chromatography (HPLC)

Answer:

(c). Laser desorption mass spectrometry (LDMS)

27. LSD is derived from which of the following plant?

(a). Cannabis sp.

(b). Papaver Somniferum

(c). Erthroxylum sp.

(d). Claviceps purpurea

Answer:

(d). Claviceps purpurea

28. Linseed, Safflower and Cottonseed are used for:

(a). Paint pigments

(b). Paint oils

(c). Paint solvents

(d). Paint binders

Answer:

(b). Paint oils

29. Assertion (A): As the rhodamine ‘B’ in ballpoint pen ink degrades, it loses the ethyl groups.

Reason (R): The ethyl groups are replaced by hydrogen atoms.

Codes:

(a). Both (A) and (R) are true.

(b). Both (A) and (R) are false.

(c). (A) is true, but (R) is false.

(d). (A) is false, but (R) is true.

Answer:

(a). Both (A) and (R) are true.

30. For hardening of plaster of paris cast of foot prints, following substance is added:

(a). Sodium chloride

(b). Sodium carbonate

(c). Talcum powder

(d). Sodium sulphate

Answer:

(b). Sodium carbonate

31. When the temperature of a liquid is raised:

(a). It’s refractive index increases

(b). It’s refractive index decreases

(c). It’s refractive index disappears

(d). It’s refractive index doesn’t change

Answer:

(b). It’s refractive index decreases

32. The skid marks on the road in a vehicular accident may give an indication of

(a). Make of the vehicle

(b). Speed of the vehicle

(c). Weight of the vehicle

(d). Height of the vehicle

Answer:

(b). Speed of the vehicle

33. Chemical etching is a method for restoration of erased marks on:

(a). Wood

(b). Leather

(c). Metal

(d). Plastic

Answer:

(c). Metal

34. Scales are found on the following fibre:

(a). Wool

(b). Cotton

(c). Linen

(d). Silk

Answer:

(a). Wool

35. Fractures due to heat are:

(a). Radial

(b). Spiral

(c). Hackle marks

(d). Wavy

Answer:

(d). Wavy

36. Which of the following type of abrasions are associated in sexual assault over the thigh of a woman?

(a). Graze

(b). Imprint

(c). Pressure

(d). Scratch

Answer:

(d). Scratch

37. The chromosome pattern in Turner’s syndrome is:

(a). XXY

(b). XO

(c). XXX

(d). XYY

Answer:

(b). XO

38. Cusp of Carabelli is found on:

(a). Incisors Central

(b). Canines

(c). Bicuspids

(d). Tricuspids

Answer:

(d). Tricuspids

39. ABO grouping is based on:

(a). Red cell surface antigen

(b). Plasma proteins

(c). Red cell enzyme

(d). Nuclear chromatin

Answer:

(a). Red cell surface antigen

40. The total number of bones in the human skeleton in an adult is:

(a). 208

(b). 308

(c). 408

(d). 508

Answer:

(a). 208

41. In handwriting comparison the crossing in ‘t’ and the dots in ‘i’ and ‘j’ are known as:

(a). Connective signs

(b). Diacrytic signs

(c). Loop signs

(d). Shoulder signs

Answer:

(b). Diacrytic signs

42. Which of the following disease affects handwriting?

(a). Chronic Leukaemia

(b). Chronic Malaria

(c). Parkinsonism

(d). Thalassemia

Answer:

(c). Parkinsonism

43. The following is a sign of forgery:

(a). Retouching

(b). Connecting strokes

(c). Pen lifts

(d). All of the above

Answer:

(d). All of the above

44. The most suitable solvent system for thin layer chromatography / paper chromatography of inks is:

(a). N-butanol: pyridine: water (3: 1: 1.5)

(b). Amyl alcohol: acetic acid: chloroform (6: 1: 2)

(c). Ethanol: Acetone: acetic acid (4: 1: 5)

(d). Amyl alcohol: acetic acid: pyridine (6: 1: 2)

Answer:

(a). N-butanol: pyridine: water (3: 1: 1.5)

45. The following is the most acceptable method for revealing indented writing:

(a). Oblique lighting

(b). Intense lighting

(c). Rubbing with a pencil lead

(d). ESDA

Answer:

(d). ESDA

46. Cadaveric spasm indicates:

(a). Suicide

(b). Homicide

(c). Natural death

(d). Last act of a person before death

Answer:

(d). Last act of a person before death

47. The sequence of post-mortem changes in a cadaver includes:

(a). Rigor mortis, primary flaccidity, secondary flaccidity, marbling

(b). Primary flaccidity, secondary flaccidity, rigor mortis, marbling

(c). Marbling, secondary flaccidity, primary flaccidity, rigor mortis

(d). Primary flaccidity, rigor mortis, secondary flaccidity, marbling

Answer:

(b). Primary flaccidity, secondary flaccidity, rigor mortis, marbling

48. “Taches Noire Scleroitiques” is a post-mortem feature seen in:

(a). Eyes

(b). Nostrils

(c). Ears

(d). Mouth

Answer:

(a). Eyes

49. The following are examples of unnatural sexual offences:

(i) Sodomy

(ii) Incest

(iii) Buccal coitus

(iv) Bestiality

Codes:

(a). (i), (ii) and (iii) are correct.

(b). (ii) and (iv) are correct.

(c). (i), (ii) and (iv) are correct.

(d). (i), (iii) and (iv) are correct.

Answer:

(d). (i), (iii) and (iv) are correct.

50. The criminal responsibility of a mentally ill person is stated under the following section of Indian law?

(a). CrPC 84

(b). CrPC 80

(c). IPC 84

(d). IPC 80

Answer:

(c). IPC 84