2012 December UGC NET Solved Question Paper in Forensic Science (Paper 3)

21. Following is the active component of marking nut:

(A) Semicarpol

(B) Semicarpine

(C) Semicarbine

(D) Semicarmine

Answer: (A)

22. Following test is a confirmatory test for phenol

(A) Ware’s Nitrite Test

(B) Cobalt Thiocyanate Test

(C) Vitali’s Test

(D) Marqui’s Test

Answer: (A)

23. Rectified spirit as preservative is contra-indicated in cases of poisoning by:

(A) Alcohol

(B) Phosphorus

(C) Acetic acid

(D) All of above

Answer: (D)

24. HMX contains

(A) Cyclotetra Methylene Tetranitramine

(B) Ammonium Nitrate

(C) Nitro-Glycerine

(D) Cyclo-Trimethylene Tri-nitrate

Answer: (A)

25. It is not used as a primer in cartridge:

(A) Hg fulminate

(B) Ammonium nitrate

(C) Lead azide

(D) Lead styphnate

Answer: (B)

26. Wads and cushion wads are found in:

(A) 7.62 mm cartridge

(B) 0.303” cartridge

(C) 12 bore cartridge

(D) None of the above

Answer: (C)

27. Snap haunt is a

(A) 12 bore gun

(B) Flintlocks muzzle loader

(C) Improvised gun

(D) Carbine

Answer: (B)

28. Following column packing materials are available in HPLC:

(A) Microporous

(B) Pellicular

(C) Bonded Phase

(D) All of above

Answer: (D)

29. The number of land and grooves in 32 revolvers is

(A) 4

(B) 5

(C) 6

(D) 7

Answer: (C)

30. The number of LG pellets in 12 bore cartridge is

(A) 1

(B) 4

(C) 6

(D) 8

Answer: (C)

error: Content is protected !!