UGC NET Exam December 2019 Forensic Science Paper-2 Question Paper with Answer Key

21. Data can be retrieved from a mobile device by using which software:

a.) Q-Pass Analyzer

b.) Pass- Analyzer Forensic

c.) Oxygen Forensic Suite

d.) Doc-Center Forensic

Answer: c.) Oxygen Forensic Suite

22. P300 is generated during random presentation of a different stimulus along with frequent repeated presentation of same stimuli in case of:

a.) Brain fingerprinting

b.) Lie Detection

c.) DNA fingerprinting

d.) Narco Analysis

Answer: a.) Brain fingerprinting

23. Family Silphidae insects are forensically important and they belong to the order:

a.) Diptera

b.) Lepidoptera

c.) Coleoptera

d.) Hymnenoptera

Answer: c.) Coleoptera

24. Which of the following statement depicts foot print ratio correctly?

a.) Heel Length/maximum foot length

b.) Maximum foot width/Maximum foot length

c.) Maximum foot width/Maximum toe length

d.) Maximum foot length/Maximum foot width

Answer: Wrong Question

25. Flax fiber is derived from plants. The part of plant is:

a.) Seed

b.) Stem

c.) Leaf

d.) Root

Answer: (b) Stem

26. Varnish is traditionally a combination of drying oil, a resin and a____.

a.) Lacquer

b.) Enamel

c.) Metal Ink

d.) Thinner

Answer: d.) Thinner

27. Pitch of male human speech sound ranges between:

a.) 90-140 Hz

b.) 120-190 Hz

c.) 70-100 Hz

d.) 80-150 Hz

Answer: d.) 80-150 Hz

28. In a suicide case, pistol was found tightly gripped in hand. This is suggestive of which of the following condition:

a.) Rigor Mortis

b.) Hypostasis

c.) Algor Mortis

d.) Cadveric Spasm

Answer: d.) Cadveric Spasm

29. ABI prism 310 genetic analyzers use POP-4 and POP-6 for capillary electrophoresis. POP stands for:

a.) Phenol Optimized Polymer

b.) Performance Optimized Polymer

c.) Polyacrylamide Optimized Polymer

d.) Pyrolysis Optimized Polymer

Answer: b.) Performance Optimized Polymer

30. Hybridoma is a fused cell resulting from the fusion of:

a.) Antibody and Antigen

b.) Erythrocytes and natural killer cells

c.) Leucocytes and Monocytes

d.) Plasma cells of spleen and myeloma

Answer: d.) Plasma cells of spleen and myeloma

31. Legal limit of blood alcohol levels for driving in India as prescribed by Motor Vehicle Act, 1988 is;

a.) 50 mg per 100 ml of blood

b.) 60 mg per 100 ml of blood

c.) 30 mg per 100 ml of blood

d.) 80 mg per 100 ml of blood

Answer: c.) 30 mg per 100 ml of blood

32. Fuse bomb used for the destruction of enemy property generally contains initiating device as:

a.) Detonator

b.) Detonating Cord

c.) Saftey fuse

d.) Booster

Answer: c.) Saftey fuse

33. Which of the following type of images store graphic information in a grid of individual pixels?

a.) Vector

b.) Raster

c.) Bitmaps

d.) Metafiles

Answer: b.) Raster

34. Which of the following is a definite sign of death due to drowning:

a.) Washerman’s hand’s and feet

b.) Presence of diatoms in bone marrow

c.) Absence of sand and mud in mouth and nostrils

d.) Absence of lathery froth in mouth and nostrils

Answer: b.) Presence of diatoms in bone marrow

35. In histological section of teeth, enamel shows incremental lines which are known as:

a.) Gingival fibre striations

b.) Striae of Retzius

c.) Lines of Owen

d.) Hunter Schreger bands

Answer: b.) Striae of Retzius

36. Vowels are produced during speech by modifying the shape of the Supra Laryngeal vocal tract in:

a.) Presegmental ways

b.) Segmental ways

c.) Radical ways

d.) Non-radical ways

Answer: d.) Non-radical ways

37. Which of the following program is run to examine network traffic:

a.) Net dump

b.) TCP dump

c.) Slack dump

d.) Core dump

Answer: b.) TCP dump

38. The forking of the tip of the bristle hair is a useful indicator for the family:

a.) Suidae

b.) Felidae

c.) Canidae

d.) Bovidae

Answer: a.) Suidae

39. Which printing method results in the variation in the thickness of the ink deposited on the paper:

a.) Letter press printing

b.) Lithography

c.) Gravure

d.) Screen Printing

Answer: c.) Gravure

40. Forensic palynology is the study of which of the following:

a.) Polymer for forensic purpose

b.) Bite marks for forensic purpose

c.) Lip prints for forensic purpose

d.) Pollen grains for forensic purpose

Answer: d.) Pollen grains for forensic purpose

error: Content is protected !!