UGC NET Exam December 2019 Forensic Science Paper-2 Question Paper with Answer Key

61. A non genuine signature can be detected due to:

1.) Size and spacing only

2.) Inherent defects in the line quality

3.) Writings slant only

4.) Defect in the form and its formation

Choose the Correct option:

a.) 1 and 2

b.) 1 and 3

c.) 2 and 3

d.) 2 and 4

Answer: d.) 2 and 4

62. Which of the following information about the analyte could be obtained upon analysis by LC-MS:

1.) Molecular Mass

2.) Crystallinity

3.) Luminance

4.) Concentration

Choose the Correct option:

a.) 1 and 2

b.) 2 and 3

c.) 3 and 4

d.) 4 and 1

Answer: d.) 4 and 1

63. When a person tries to defend himself against an attack with sharp weapon, defense wound appear and which part of his body:

1.) Radial aspect of forearm

2.) Flexor surface of forearm

3.) Ulnar aspects of forearm

4.) Palms

Choose the Correct option:

a.) 1 and 2

b.) 2 and 3

c.) 3 and 4

d.) 4 and 1

Answer: c.) 3 and 4

64. The expression of which of the two Rt-PCR based analysis can be used for the identification of Saliva:

1.) Kallikrein 3

2.)  B-Spectrin

3.) Histatin 3

4.) Statherin

Choose the Correct option:

a.) 1 and 4

b.) 2 and 4

c.) 1 and 3

d.) 3 and 4

Answer: d.) 3 and 4

65. The requirement to collect admitted standards should be:

1.) Adequate amount of writing

2.) Writing written at different time intervals

3.) Contemporary Writing

4.) Writings written in different scripts

Choose the Correct option:

a.) 2 and 4

b.) 3 and 4

c.) 1 and 3

d.) 1 and 2

Answer: c.) 1 and 3

Given below are the two statements one is labeled as Assertion (A) and the other is labeled as a Reason (R):

66. Assertion (A): Solution of chloral hydrate in alcohol called as “knock out drops” is used for robbery.

Reason (R):”Knock out drops” renders a person helpless immediately.

In the light of the above two statement choose the correct option

a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b.) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

c.) (A) is true but (R) is false

d.) (A) is false but (R) is true

Answer: a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

67. Assertion (A): In triple quadrupole tandem mass spectrometry, collision induced dissociation occurs in second quadrupole.

Reason (R): m/z separation of analyte occurs in the second quadrupole.

a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b.) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

c.) (A) is true but (R) is false

d.) (A) is false but (R) is true

Answer: c.) (A) is true but (R) is false

68. Assertion (A): Tremors are the deviations from uniform stroke due to lack of skill or self-consciousness or to the hesitation which is the result of copying or imitating.

Reason (R): The characteristics of tremor of fraud are inequality in movement at any place in any stroke, with otherwise very strong and vigorous stroke.

a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b.) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

c.) (A) is true but (R) is false

d.) (A) is false but (R) is true

Answer: a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

69. Assertion (A): Toxic response increases when benzodiazepines are mixed with alcohol.

Reason (R): Co-administration of alcohol and benzodiazepines cause an additive interaction of both drugs on their depressant effects.

a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b.) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

c.) (A) is true but (R) is false

d.) (A) is false but (R) is true

Answer: a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

70. Assertion (A): Existence of heteroplasmy is one of the biggest problems of working with mtDNA.

Reason (R): Heteroplasmy is the most likely result of the errors or mutations that happen during mtDNA.

a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b.) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

c.) (A) is true but (R) is false

d.) (A) is false but (R) is true

Answer: a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

71. Assertion (A): The speed of burning of black powder and certain degree of its strength is controlled by the size of granulation.

Reason (R): As the size of granulation decreases, the strength of powder increases upto certain point. However, the speed of burning reduces when the powder is made very fine, like dust, because all the spaces between the grains are filled up.

a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b.) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

c.) (A) is true but (R) is false

d.) (A) is false but (R) is true

Answer: a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

72. Assertion (A): Eyeballs become flaccid after death.

Reason (R): There is fall of intraocular pressure from approx. 20mm Hg to 12mm Hg within 1 hour after death.

a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b.) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

c.) (A) is true but (R) is false

d.) (A) is false but (R) is true

Answer: a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

73. Assertion (A): Forensic examination of paint requires matching of layers of paint chip.

Reason (R): Number of layers, sequence of layer and colour of each layer is matched for positive identification.

a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b.) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

c.) (A) is true but (R) is false

d.) (A) is false but (R) is true

Answer: a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

74. Assertion (A): Injury penetrating the dermal layer, through dermal papillae, would result in ridges not being regenerated.

Reason (R): Injury penetrating to epidermal layer would repair themselves as they were prior to injury.

a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b.) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

c.) (A) is true but (R) is false

d.) (A) is false but (R) is true

Answer: b.) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

75. Assertion (A): For Carbon tetrachloride molecule, Raman Shifts are identical if excitation is carried out with an argon-ion laser or helium-neon laser.

Reason (R): Magnitude of Raman Shift is independent of the wavelength of excitation.

a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b.) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

c.) (A) is true but (R) is false

d.) (A) is false but (R) is true

Answer: a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

76. Assertion(A): No burning, blackening or tattooing phenomenon may be observed around the entrance hole in close contact gunshot wound.

Reason (R): The entire ejecta, like projectiles, smoke, semi-and unburnt particles, and hot gases enter into the target.

a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b.) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

c.) (A) is true but (R) is false

d.) (A) is false but (R) is true

Answer: a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

77. Assertion (A): Enzymatic digestion technique is used to extract diatoms from body tissue.

Reason (R): Diatoms have an extracellular coat composed of magnesium.

a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b.) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

c.) (A) is true but (R) is false

d.) (A) is false but (R) is true

Answer: c.) (A) is true but (R) is false

78. Assertion (A): The standard ballistics data from the standard firearm-ammunition combination have no relevance vis-à-vis country-made firearms.

Reason (R): Therefore, if the range of fire etc. have to be ascertained in a case involving country-made firearm, they must be based upon exhaustive test with the suspected firearm and ammunition of the same make and batch, if possible, to the one used in the crime.

a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b.) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

c.) (A) is true but (R) is false

d.) (A) is false but (R) is true

Answer: a.) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

79. Which of the following is the correct sequence of examination of an unknown blood stain?

a.) Spectroscopic examination, Benzidine test, Hemochromogen test, Absorption Inhibition.

b.) Absorption Inhibition, Benzidine test, Spectroscopic examination, Ring Assay

c.) Kastle-Mayer test, Teichmann test, Oakley-Fulthrope method, Mixed agglutination test

d.) Latte’s crust method, Absorption elution methods, Single diffusion assay, RNA-based assays

Answer: c.) Kastle-Mayer test, Teichmann test, Oakley-Fulthrope method, Mixed agglutination test

80. Which of the following processes are correct in the order of their occurrence during automization in atomic absorption spectrometry?

a.) Nebulization, Solvent evaporation, Volatilization, Dissociation

b.) Volatilization, Dissociation, Nebulization, Solvent evoporation

c.) Nebulization, Volatilization, Solvent evaporation, Dissociation

d.) Nebulization, Solvent evaporation, Nebulization, Volatilization

Answer: c.) Nebulization, Volatilization, Solvent evaporation, Dissociation

error: Content is protected !!