UGC NET Exam December 2019 Forensic Science Paper-2 Question Paper with Answer Key

81. Ministry of Home Affairs Government of India has established recently three Central Forensic Science Laboratories in which set of the following cities?

a.) Jodhpur, Bhopal, Bangalore

b.) Pune, Ahmedabad, Jaipur

c.) Pune, Jaipur, Bhopal

d.) Pune, Bhopal, Guwahati

Answer: d.) Pune, Bhopal, Guwahati

82. Match the Following:

Plant PoisonActive Principle
1.) Strychnos Nux vomicai.) Hyoscyamine
2.) Atropa Belladonnaii.) Neriifolin
3.) Semecarpus anacardiumiii.) Bhilawanol
4.) Thevetiaiv.) Brucine
1.2.3.4.
a.)(ii)(iii)(iv)(i)
b.)(iii)(iv)(ii)(i)
c.)(i)(ii)(iii)(iv)
d.)(iv)(i)(iii)(ii)

Answer: d.) (iv), (i), (iii), (ii)

83. Match the Following:

List IMaterial
1.) Malathioni.) Carbamates
2.) Aldcarbii.) Pyrethroids
3.) Endriniii.) Organophosphorus
4.) Cybermethriniv.) Organochlorines
1.2.3.4.
a.)(iv)(iii)(ii)(i)
b.)(iii)(i)(iv)(ii)
c.)(ii)(iv)(i)(iii)
d.)(iii)(i)(ii)(iv)

Answer: b.) (iii), (i), (iv), (ii)

84. Match the Following:

List IList II
1.) Rs. 100i.) Circle
2.) Rs. 200ii.) Horizontal Rectangle
3.) Rs. 500iii.) Triangle
4.) Rs. 2000iv.) H-mark
1.2.3.4.
a.)(iii)(ii)(i)(iv)
b.)(i)(iv)(ii)(iii)
c.)(iii)(iv)(i)(ii)
d.)(i)(iii)(iv)(ii)

Answer: c.) (iii), (iv), (i), (ii)

85. Match the Following:

List IList II
1.) Model Signaturei.) Any stroke that goes back over the same writing stroke
2.) Patchingii.) An interruption in a stroke caused by removing the writing instrument from the paper 
3.) Retracingiii.) A genuine signature that has been used to prepare an imitated or traced
4.) Pen liftiv.) Retouching or going back over a defective portion of a writing stroke
1.2.3.4.
a.)(iv)(ii)(iii)(i)
b.)(ii)(iii)(i)(iv)
c.)(i)(iv)(ii)(iii)
d.)(iii)(iv)(i)(ii)

Answer: d) (iii), (iv), (i), (ii)

86. Match the Following:

List IList II
1.) Ethenei.) Poly (tetra fluoro ethene)
2.) Propeneii.) Polyvinyl chloride
3.) Chloroetheneiii.) Polythene
4.) Phenyletheneiv.) Polypropylene
 v.) Polystyrene
1.2.3.4.
a.)(v)(iii)(iv)(ii)
b.)(i)(iv)(ii)(v)
c.)(iii)(iv)(ii)(v)
d.)(iii)(iv)(v)(i)

Answer: c.) (ii), (iv), (ii), (v)

87. Match the Following:

Growth stages of hair folliclesDescription
1.) Anageni.) Resting stage
2.) Telogenii.) Phase between empty hair follicle and the growth of new hair
3.) Exogeniii.) Regression of hair follicles
4.) Kenogeniv.) Active shedding of hair
 v.) Active growth phase
1.2.3.4.
a.)(i)(iii)(v)(ii)
b.)(iii)(ii)(i)(iv)
c.)(iv)(i)(ii)(v)
d.)(v)(i)(iv)(ii)

Answer: d.) (v), (i), (iv), (ii)

88. Match the Following:

List IList II
1.) Amatoli.) Guncotton and nitroglycerin
2.) ASA mixtureii.) Penta erythritetra nitrate
3.) Corditeiii.) Ammonium nitrate and trinitrotoluene
4.) Cordtexiv.) Lead azide, Lead Styphnate and aluminum Powder
1.2.3.4.
a.)(i)(iii)(ii)(iv)
b.)(iii)(iv)(i)(ii)
c.)(ii)(iii)(iv)(i)
d.)(iv)(ii)(iii)(i)

Answer: b.) (iii), (iv), (i), (ii)

89. Match the Following:

List IList II
1.) Bio dieseli.) Methane
2.) Napthaii.) Triglycerides
3.) Bioethanoliii.) Hydrocarbon
4.) Biogasiv.) Carbohydrate
1.2.3.4.
a.)(iv)(i)(ii)(iii)
b.)(ii)(iv)(i)(ii)
c.)(ii)(iii)(iv)(i)
d.)(iv)(iii)(i)(ii)

Answer: c.) (ii), (iii), (iv), (i)

90. Match the Following:

List IList II
1.) Yawi.) It is the sealing of the breach end of a gun by the expended cartridge case on firing, to prevent the escape of gases from the same.
2.) Ricochetii.) When the projectile strikes the surface at a low angle and change its path or direction 
3.) Obturationiii.) it is the backward movement of a firearm on firing
4.) Recoiliv.) The deviation of the projectile from its nose onward position due to its spinning motion
1.2.3.4.
a.)(iii)(i)(ii)(iv)
b.)(iv)(ii)(i)(iii)
c.)(i)(ii)(iii)(iv)
d.)(ii)(iv)(iii)(i)

Answer: b.) (iv), (ii), (i), (iii)

Read the following passage carefully and answer the following questions that follow:

In a suspected murder case, the investigating officer recovered a 9 inch sharp knife near the victim’s body with right carotid artery slitted from the scene of crime. Blood stain produced by direct contact of knife blade was observed on the lower part of denim jeans worn by the victim. Fingerprint expert lifted blood stained fingerprint form a table lying near the victim. Further, a large gushing or spurting blood pattern was also observed on wall. The heights of these stains were at approx. 5 ft from the floor. Investigating officer also noticed a latent bloodstained footprint on floor although an attempt was made to clean up the floor. Stained clothing’s of the suspect was also recovered by IO. All exhibits were collected, sealed and sent for forensic analysis.

91. What information can be furnished by bloodstained fingerprint on table?

1.) Fingerprint pattern/Individualization

2.) Blood group of suspect/victim

3.) Cause of death

4.) Time since death

Choose the correct option:

a.) 1 and 2

b.) 2 and 3

c.) 3 and 4

d.) 1 and 4

Answer: a.) 1 and 2

92. Enhancement of latent bloodstained footprint can be done by:

1.) Black Powder

2.) Luminol Reagent

3.) Digital Photography

4.) Iodine Fuming

Choose the correct option:

a.) 1 and 2

b.) 2 and 3

c.) 3 and 4

d.) 1 and 4

Answer: b.) 2 and 3

93. Type of blood pattern produced on denim Jeans by knife in this case is known as:

a.) Flow pattern

b.) Skeletonized bloodstain

c.) Transfer pattern

d.) Drip Pattern

Answer: c.) Transfer pattern

94. Recovered stained cloths of the suspect can reveal:

1.) Source of blood on the garment (victim/suspect)

2.) Reason for deposition of bloodstain on suspect cloths

3.) Linkage of suspect to the scene of crime

4.) The type of weapon used

Choose the correct option:

a.) 1,2 and 3

b.) 2,3 and 4

c.) 3,4 and 1

d.) 1,2 and 4

Answer: c.) 3,4 and 1

95. The internal angle at which blood strike a target surface is known as:

a.) Point of origin

b.) Angle of divergence

c.) Point of convergence

d.) Angle of impact

Answer: d.) Angle of impact

Read the passage carefully and answer the questions that follow:

Many victims mostly females of young age went missing within a period of one year form a particular village. The parents of these victims lodged FIR with the nearby police station. Police started investigating the case. Police found during primary investigation that these victims were last seen entering a particular house which was close to this village.

The owner and servant who are occupying the house were interrogated thoroughly. Investigating officer searched this house and its garden thoroughly. On questioning the servant, he confessed to killing of these victims using a big knife lying in the kitchen. On searching the garden and bathroom of this house, many hard and soft tissues were recovered. Along with this, other exhibits like hair bands, hair clips, etc. were also recovered and sent for forensic examination. Since the bodies’ were cut into many pieces, identification of these victims could not be ascertained. As there were many claimants, the bodily pieces were examined properly.

96. The measurement of which of these bones are better for establishing the sex of an individual.

1.) Humerus

2.) Femur

3.) Vertebrae

4.) Ulna

Choose the correct option:

a.) 1 and 3

b.) 1 and 4

c.) 1 and 2

d.) 2 and 4

Answer: c.) 1 and 2

97. Investigating officer carried out the investigation as per the provision of:

a.) Section 81 CrPC

b.) Section 24 CrPC

c.) Section 18 CrPC

d.) Section 174 CrPC

Answer: d.) Section 174 CrPC

98. Which of these psychological tests are helpful in such medico-legal situations?

1.) Polygraph

2.) Graphology

3.) Voice analysis

4.) Narco Analysis

Choose the correct option:

a.) 1 and 3

b.) 2 and 4

c.) 1 and 4

d.) 1 and 2

Answer: c.) 1 and 4

99. In India, who among these is authorized to hold inquest?

a.) Police officer

b.) Autopsy Surgeon

c.) Executive Magistrate

d.) Block Development Officer

Answer: c.) Executive Magistrate

100. Accurate individualization of the victims from bones is possible by using one of these following techniques:

a.) DNA Analysis

b.) Calcification

c.) Anthropometry

d.) Blood group system

Answer: a.) DNA Analysis

error: Content is protected !!