2013 December UGC NET Solved Question Paper Forensic Science (Paper 2)

31. In window glass pane, the following components are not commonly present:

(a) Aluminium oxide

(b) Silicon oxide

(c) Antimony oxide

(d) Barium oxide

Codes:

(A) (c) and (d) are correct.

(B) (c) and (b) are correct.

(C) (a) and (b) are correct.

(D) (a) and (d) are correct.

Answer: (A)

32. The range of lime (CaO) is within ______ in Portland cement.

(A) 30 – 35%

(B) 35 – 55%

(C) 60 – 67%

(D) 70 – 75%

Answer: (C)

33. In density gradient determination method of soil examination, the following liquids are commonly used:

(A) Bromoform

(B) Bromobenzene

(C) Nitrobenzene

(D) Mixture of bromoform and bromobenzene

Answer: (D)

34. Match the following pertaining to paint sample:

List I (Paint Pigment)List II (Color of Paint)
a.) Titanium Dioxidei.) Red
b.) Cobalt Saltii.) Blue
c.) Graphiteiii.) White
d.) Lead tetra-oxideiv.) Black

Codes:

abcd
(A)iiiiiiiv
(B)iviiiiii
(C)iiiiiiiv
(D)iiiiiivi

Answer: (D)

35. The following parameters of tool application can produce the sufficient influence on the nature of stration marks produced by screw driver, except

(A) Vertical angle of tool

(B) Pressure on tool

(C) Relative velocity of tool

(D) Horizontal angle of tool

Answer: (C)

36. Which type of the teeth are not present in human primary dentition?

(A) Premolar

(B) Incisor

(C) Canine

(D) Molar

Answer: (A)

37. Mass disaster victim identification could be achieved on the basis of

(A) Fingerprints

(B) Photographs

(C) Antimortem dental records

(D) All of the above

Answer: (D)

38. Match the following:

List IList II
a. Somatoscopy  i. Measurement on living person
b. Osteometryii. Obsrvations on living person
c. Craniametryiii. Measurements of bones
d. Somatometryiv. Measurements of skull

Codes:

abcd
(A)iiiiiivi
(B)iiiiiiiv
(C)iviiiiii
(D)iiiiiiiv

Answer: (A)

39. Stature of an individual can be estimated from foot prints on the basis of

(i) multiplication factors

(ii) regression equations

(iii) Hardy-Weinberg equation

(iv) Segregation equation

Codes:

(A) (i) and (iii) are correct.

(B) (i) and (ii) are correct.

(C) (ii) and (iv) are correct.

(D) (i) and (iv) are correct.

Answer: (B)

40. Which of the following is the most frequent type of fingerprint pattern?

(A) Arch

(B) Loop

(C) Whorl

(D) Accidental

Answer: (B)