2013 December UGC NET Solved Question Paper Forensic Science (Paper 2)

11. A change in one base of an amino acid sequence may produce a change, called

(A) A Tetrad

(B) A zygote

(C) A point mutation

(D) Independent assortment

Answer: (C)

12. The polymorphic enzymes found in human blood may help in

(A) Individualization

(B) Polymorphism

(C) Agglutination

(D) Precipitation

Answer: (A)

13. Semen sample having no sperms is called

(A) Oligospermic

(B) Aspermic

(C) Histospermic

(D) Hematospermic

Answer: (B)

14. An Rh incompatibility between mother and fetus can occur if

(A) Only mother is Rh–

(B) Fetus is Rh+

(C) Pregnancy is second or later

(D) All of the above

Answer: (D)

15. Kerosene is a blend of

(A) Paraffins

(B) Naphthenes

(C) Aromatics

(D) All of the above

Answer: (D)

16. Petroleum products include

(A) LPG and CNG

(B) Aviation spirit

(C) Kerosene

(D) All of the above

Answer: (D)

17. Which of the following is used to colour motor gasoline?

(A) Phenyl azo-2-napthol

(B) Eosine

(C) Di-alkyl amino anthraquinone

(D) Erythrosine

Answer: (A)

18. Blood Alcohol Concentration (BAC) is measured in

(A) Weight/Volume percent

(B) Volume/Volume percent

(C) Weight/Weight percent

(D) All of the above

Answer: (A)

19. Heroin is easily differentiated from its cutting agents by

(A) Colour/spot test

(B) Thin Layer Chromatography

(C) UV-Vis spectrophotometry

(D) IR spectrophotometry

Answer: (B)

20. Assertion (A): Free sulphuric acid is rarely found in stomach contents in acid poisoning case.

Reason (R): Because either it is vomited out or neutralized by alkalies given as antidotes.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are incorrect.

(B) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.