2013 December UGC NET Solved Question Paper Forensic Science (Paper 2)

21. In 0.22 Airgun pellet, the minimum velocity required to perforate human skin is

(A) 490 ft/sec

(B) 428 ft/sec

(C) 346 ft/sec

(D) 245 ft/sec

Answer: (D)

22. Assertion (A): Test shell case and questioned shell case can be compared using comparison microscope to establish the identity of the weapon.

Reason (R): Because rifilling marks on shell case are identical.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

23. Rechochet marks are generally found on

(A) Fired cartridge

(B) Pellets entered human body

(C) Bullet striking on stone

(D) Bullet entered human body

Answer: (C)

24. Tandem Bullet is

(A) Slug bullet

(B) Jacketed bullet

(C) Spitzer bullet

(D) Bullet which is lodged inside the barrel and comes out along with another bullet fired from the same gun.

Answer: (D)

25. Match the following:

List IList II
a. EDGNPentaerythritol Tetranitrate
b. NGEthylane Glycol dinitrate
c. PETNCyclotrimethylene trinitramine
d. RDXNitroglycerine

Codes:

abcd
(A)iiiviiii
(B)iiiviiii
(C)iiiiiiiv
(D)iiiiiiiv

Answer: (A)

26. Picric Acid test of urine is performed to detect

(A) Albumin

(B) Creatinine

(C) Uric acid

(D) Chlorine

Answer: (B)

27. Colustrum is a form of

(A) Semen

(B) Milk

(C) Blood

(D) Saliva

Answer: (B)

28. Which of the following techniques can be used in analysis of fibres?

(A) Optical microscopy

(B) Pyrolysis gas chromatography

(C) Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR)

(D) All of the above

Answer: (D)

29. A hair cut by a blade or scissors will have

(A) a sharp edge

(B) a blunt edge

(C) follicular tissue attached

(D) a crushed edge

Answer: (A)

30. Sperms are stored and matured in one of the following:

(A) Testis

(B) Seminal vesicles

(C) Epididymis

(D) Vas deferens

Answer: (C)