UGC NET Exam June 2014 Forensic Science Paper-3 Question Paper With Answer Key

1. Which of the following is not a forensic application of Science ?

(A) Identification of a bag of tablets taken from a car when the driver is stopped for erratic driving.

(B) Identification of human remains through dental X-rays. 

(C) Verifying the composition of an aspirin tablet before it leaves the factory.

(D) Determination of why a Ferris wheel crashed at an amusement park, killing three people.

Ans: (C)

2. Police inquest is usually done in the following cases, except :

(A) Death by drowing

(B) Death in firearm shotting case

(C) Death in prison

(D) Death in road accident

Ans: (C)

3. Match the following :

Ans: (A)

4. Dowry death is included in the following section of the Indian Penal

Code :

(A) Sec. 304 A

(B) Sec. 304 B

(C) Sec. 320

(D) Sec. 498 A

Ans: (B)

5. The principle ‘every contact leaves a trace’ was given by

(A) Osborn

(B) Locard

(C) Hans Gross

(D) Paul Kirk

Ans: (B)

6. Accreditation of Forensic Science laboratories in India is done by

(A) ASCLD

(B) DEA

(C) NABL

(D) IAI

Ans: (C)

7. The book ‘Crime Investigation’ was authored by

(A) Hans Gross

(B) Osterberg & O’Hara

(C) Soderman

(D) Paul Kirk

Ans: (D)

8. Chromatic observation of an objective lens means

(A) Rays of different colours have a common focus

(B) Rays of different colours do not have a common focus

(C) Inner and outer area of the lens have common focus.

(D) Inner and outer area of the lens do not have common focus

Ans: (B)

9. Nicol Prism is an essential part of the following microscope :

(A) Fluorescence Microscope

(B) Polarising Microscope

(C) Phase-contrast Microscope 

(D) Transmission Electron Microscope

Ans: (B)

10. The photomultiplier tube is a combination of photoemissive cathode and ________.

(A) A chain of dynodes

(B) Photodiodes

(C) Photocathode-anode combination

(D) A grating

Ans: (A)

11. Which of the following can be used as absorption filters ?

a. Gelatine

b. Glass 

c. Metal

d. Cardboard

Codes :

(A) a and b are correct

(B) b and c are correct

(C) a and c are correct

(D) c and d are correct

Ans: (A)

12. In a Golay pneumatic detector, the following is used as a measuring device :

(A) An alkali metal

(B) Evaporation of liquid

(C) Expansion of gas

(D) Temperature of resistor

Ans: (C)

13. An important feature of NMR spectra is

(A) Electrical shift

(B) Physical shift

(C) Nuclear shift

(D) Chemical shift

Ans: (D)

14. Which of the following is true for stereoisomers ?

(A) They are mirror images of each other.

(B) They have identical mass spectra.

(C) Both (A) and (B) are correct.

(D) Only (A) is correct.

Ans: (C)

15. Which of the following are advantages of TLC ?

(A) Simple equipment

(B) Short development time

(C) Wide choice of stationary phase

(D) All of the above

Ans: (D)

16. Assertion (A) : All solvents must be degassed before introducing into the HPLC.

Reason (R) : Presence of gas in the solvent alter column resolution.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct but (R) is incorrect.

(C) (A) is incorrect, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Ans: (A)

17. Which of the following is a method for preservation of specimen’s structures in scanning Electron Microscope ?

(A) Heating

(B) Immersing in wax

(C) Freeze-etching

(D) Under high pressure

Ans: (C)

18. Temperature in HPLC columns are regulated by

(A) Vacuum pump

(B) Thermostat

(C) Detector

(D) Reservoirs

Ans: (B)

19. If one of the parent is of blood type A and the other is type B, the sibling would have the following blood types :

(A) AB

(B) B

(C) O

(D) All of the above

Ans: (D)

20. Who used Physiological traits for the first time to detect the deception ?

(A) Lombroso

(B) McKenzie

(C) Larson

(D) Keeler

Ans: (A)

21. Match the following :

Ans: (C)

22. Leukocytes are primarily involved in

(A) Transporting oxygen to cells

(B) Immune system

(C) Transporting CO2 to cells

(D) Taking away CO2 from cells

Ans: (B)

23. The following proteins markers are found in human sperm :

a. Amylase

b. Peptidase C

c. Transferrin

d. Sperm diaphorase

Codes :

(A) a and b

(B) c and d

(C) b and d

(D) a and c

Ans: (C)

24. Assertion (A) : Saliva is produced in the mouth for the preliminary digestion of food.

Reason (R) : Alpha-amylase, an enzyme in saliva helps to break down starches in food.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct. 

(B) Both (A) and (R) are incorrect.

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect but (R) is correct.

Ans: (A)

25. Assertion (A) : Blood flows more slowly than water.

Reason (R) : Blood is more viscous than water.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are incorrect.

(C) (A) is correct and (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect and (R) is correct.

Ans: (A)

26. These are the presumptive tests for blood stains, except

(A) Leucomalachite Green (LMG) 

(B) Phenolphthalein

(C) Periodic Acid Schiff

(D) Tetramethylbenzidine (TMB)

Ans: (C)

27. Typical standard kerosene has relative density of ________ at 15 °C.

(A) 0.68 to 0.70

(B) 0.78 to 0.82

(C) 0.82 to 0.87

(D) 0.90 to 0.92

Ans: (B)

28. Hydrocyanic acid is tested by which of the following methods :

(A) Ferric Chloride test

(B) Libermann’s test

(C) Nessler’s reagent test

(D) Prussian Blue test

Ans: (D)

29. Match the following :

Ans: (C)

30. Which of the following symptom is more prominent in Dhatura poisoning ?

(A) Convulsions

(B) Paralysis

(C) Dilirium

(D) Coma

Ans: (C)

31. Fijiwara test is done to detect the presence of

(A) Chloroform

(B) Methanol

(C) Acetone

(D) Acetaldehyde

Ans: (A)

32. Which of the following term is used to describe the dose of a drug required to kill 50% population under study?

(A) ED 99

(B) ED 50

(C) LD 50

(D) LD 1

Ans: (C)

33. Sludge are symptoms produced by

(A) Organochloro compounds

(B) Carbamates

(C) Organophosphorous compounds

(D) Barbiturates

Ans: (C)

34. The book entitled “Hatcher’s Notebook” is related to

(A) Forensic Toxicology

(B) Forensic Ballistics

(C) Forensic Medicine

(D) Forensic Psychiatry

Ans: (B)

35. Terminal velocity of falling 9 mm gun projectile is about

(A) 170 ft/sec

(B) 190 ft/sec

(C) 219 ft/sec

(D) 235 ft/sec

Ans: (C)

36. Match the following :

Ans: (A)

37. The following terms are related to the manufacturing of firearms, except

(A) Luger

(B) Macy

(C) Smith and Weisen

(D) Colt

Ans: (B)

38. Boxer primer is a primer fitted

(A) Without an avil

(B) In the form of pin

(C) With an anvil in it

(D) None of the above

Ans: (C)

39. In degressive powders

(A) The volume of gas produced decreases with the burning of powder.

(B) The volume of gas produced increases with the burning of powder.

(C) No change in the volume of gas produced with the burning of powder.

(D) All of the above 

Ans: (A)

40. The true blond and red hair owe their colour to the presence of which pigment ?

(A) Melanin

(B) Trichosiderins

(C) Aureolin

(D) Vermilion

Ans: (B)

41. The air spaces interspersed in the cortex are called as

(A) Melanin

(B) Cortical fusi

(C) Keratinized cells

(D) Pigmentation

Ans: (B)

42. Primordial, lanugo, vellus and terminal are types of

(A) Animal hair

(B) Human hair

(C) Natural fibers

(D) Synthetic fibers

Ans: (B)

43. Match the following :

Ans: (C)

44. The following methods can be used for collection of fibers from crime scene, except :

(A) Adhesive tape

(B) Plaster of Paris

(C) Picking by forceps

(D) Vacumming

Ans: (B)

45. Flat window pane glass is commonly called as

(A) Pyrex

(B) Boro silicate

(C) Sodalime silica

(D) All of the above

Ans: (C)

46. The main constituent of Kaolinite clay soil is

(A) CaCO3

(B) Hydrogen Aluminium Silicate

(C) MgCO3

(D) Sodium Carbonate

Ans: (B)

47. Striagraph is an instrument useful in examination of the following :

(A) Punch mark

(B) Striation tool marks

(C) Hackle marks on glass sheet

(D) Skid marks of moving vehicle

Ans: (B)

48. Which of the following is not the type of tool mark ?

(A) Striation marks

(B) Compression marks 

(C) Hackle marks

(D) Combination of striation and compression marks

Ans: (C)

49. The following materials are most suitable for casting of tool marks :

a. Wood’s metal

b. Vinylite

c. Plaster of Paris

d. Wax

Codes :

(A) a and b are correct.

(B) a and c are correct.

(C) b and c are correct.

(D) c and d are correct.

Ans: (A)

50. Variation of ________ in tool angle may cause a significant influence on the matching of the questioned and standard tool mark of the same tool.

(A) 5°

(B) 10°

(C) 20°

(D) above 20°

Ans: (B)

51. The relative density of quartz is about

(A) 2.45

(B) 2.55

(C) 2.65

(D) 3.5

Ans: (C)

52. ________ is used for hastening the setting of Plaster of Paris cast of foot print.

(A) Sodium bicarbonate

(B) Sugar

(C) Common salt

(D) Boric powder

Ans: (C)

53. Assertion (A) : Eruption sequence of teeth cannot help in estimation of age of a person beyond 25 years.

Reason (R) : All the permanent teeth are supposed to be erupted by the age of 25 years.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct but (R) is incorrect.

(C) (A) is incorrect but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Ans: (A)

54. Which of the following tooth type is absent in primary set of teeth ?

(A) Incisor

(B) Premolar

(C) Canine

(D) Molar

Ans: (B)

55. Match the following :

Ans: (B)

56. Microdontia is a

(A) Dental anomaly

(B) Bone anomaly

(C) Microscopic anomaly

(D) Paletal anomaly

Ans: (A)

57. Sciatic notch and sub-pubic angle help in determination of

(A) Sex

(B) Age

(C) Stature

(D) All of the above

Ans: (A)

58. Which of the following personal identification method was given by Bertillon ?

(A) Portrait Parle

(B) Photo-fit

(C) Identity kit

(D) Skull photo super imposition

Ans: (A)

59. Haversian canal is present in 

(A) Teeth

(B) Bone

(C) Nose

(D) Eye

Ans: (B)

60. Which of the following bone is also known as Winged bone ?

(A) Parietal

(B) Sphenoid

(C) Frontal

(D) Occipital

Ans: (B)

61. A blind loop in handwriting can be defined as

(A) An incomplete loop formation

(B) A complete loop formation

(C) A loop formation completely filled with ink

(D) A loop formation partially filled with ink

Ans: (C)

62. NFN in context of finger prints stands for

(A) Non Fluorescent Ninhydrin

(B) Non Flammable Ninhydrin

(C) Non Fuming Ninhydrin

(D) Non Fading Ninhydrin

Ans: (B)

63. 5-MTN Hemiketal used for development of latent fingermarks is a

(A) Sulphur analog of Ninhydrin

(B) Alkyl analog of Ninhydrine

(C) Aryl analog of Ninhydrine

(D) Alkoxy analog of Ninhydrine

Ans: (A)

64. Which of the following similarities are present both in Ball Point Pen and Gel Pen?

(A) A ball as the writing tip

(B) A felt tip as the writing tip

(C) Oil based ink

(D) Liquid based ink

Ans: (A)

65. Lead pencil contains which of the following ?

(A) Lead

(B) Graphite

(C) Chromium

(D) Manganese

Ans: (B)

66. Transitory defect are in type script of

(A) Permanent nature

(B) Temporary nature

(C) Additive nature

(D) All of the above

Ans: (B)

67. Signature written with the help of another person is known as

(A) Copied signature

(B) Guided signature

(C) Traced signature

(D) Simulated signature

Ans: (B)

68. Which of the following is known as Holographic will ?

(A) A will written by the signatory himself

(B) A will written by some one else than the signatory

(C) A will neither written nor signed by the same person

(D) All of the above

Ans: (A)

69. Acronym NCR in context of document examination stands for

(A) No Copy Required

(B) No Carbon Required

(C) No Cursive Required

(D) No Copying Reported

Ans: (B)

70. Which of the following glands are absent on Palmar and Plamtar surfaces ?

(A) Ecrine glands

(B) Apocrine glands

(C) Sebaceous glands

(D) None of the above

Ans: (C)

71. Which of the following observations are taken into consideration in lie detection instrument test ?

(A) Blood pressure, pulse rate, dilation of pupils, inflammation of skin

(B) Respiration, blood pressure, pulse rate, galvanic skin response

(C) Galvanic skin response, dilated pupils, respiration, blood pressure

(D) Pulse rate, respiration, dilated pupils, blood pressure

Ans: (B)

72. Artificial bruises can be differentiated from the true bruises on the basis of following characteristics, except :

(A) Trauma 

(B) Presence of itching

(C) Irregular shape

(D) Dark brown colour

Ans: (A)

73. Forensic entomology helps in crime investigations in cases of

(A) Suspected death 

(B) Disturbance of crime scene

(C) Drug analysis

(D) All of the above

Ans: (D)

74. These are the various types of mental deficiency, except

(A) Idiot

(B) Imbecile

(C) Moron

(D) Psychopath

Ans: (D)

75. Assertion (A): Forensic taphonomy is the study of history of body after death. 

Reason (R): Forensic taphonomy includes study of weathering of bones, scavenging disarticulation, transport of dead bodies etc.  helping understanding the circumstances in which death occurred.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are incorrect.

(C) (A) is correct but (R) is incorrect.

(D) (R) is correct but (A) is incorrect.

Ans: (B)