UGC NET Exam December 2014 Forensic Science Paper-2 Question Paper With Answer Key

1. The jaws of a plier may slip while trying to loosen a tight knob. The type of tool marks on the knob are

(A) Impression marks

(B) Striated marks

(C) Combination of impression and striated marks

(D) Repetitive marks

Ans: (C)

2. In matching and comparing layers of two paint samples, which of the following is of great value ?

(A) Surface discoloration

(B) Changes in tint due to weathering

(C) Layers of dirt

(D) All of the above

Ans: (D)

3. The spacings in between the striations caused by a tool having thin cutting edge change with

(A) Nature of teeth on the tool

(B) Angle of tilt

(C) Angle of progression

(D) Relative hardness of tool and surface

Ans: (C)

4. ‘India Ink’ was invented in which of the following countries ?

(A) Egypt

(B) India

(C) China

(D) Syria

Ans: (C)

5. Adding boron to molten glass

(A) makes it more stable to rapid temperature changes

(B) gives a greenish tint to the glass

(C) makes the glass more liquid like so that it flows

(D) has no effect on glass

Ans: (A)

6. Skatole is a characteristic odour of _________

(A) Urine

(B) Feces

(C) Saliva

(D) Semen

Ans: (B)

7. Which part of the hair is used for DNA typing to establish identity ?

(A) Roots

(B) Cuticles

(C) Medulla

(D) All of the above

Ans: (A)

8. Which of the following specific antibodies are produced when human serum is injected into animal ?

(A) Ig M

(B) Ig A

(C) Ig G

(D) Precipitins

Ans: (D)

9. When hair follicles reach the top of the skin, the outerlayer begins to harden into _______.

(A) Antigen

(B) Keratin

(C) Telogen

(D) Seratenin

Ans: (B)

10. In soaking method, the seminal stain is cut and soaked in _________.

(A) Mineral water

(B) MQ water

(C) Picric acid

(D) Acidulated water

Ans: (D)

11. The term NCR in questioned document examination stands for which of the following ?

(A) No copy required

(B) No carbon required

(C) No comparison required

(D) No crossing required

Ans: (B)

12. The formation of final purple coloured product made as a result of reaction of amino acids and ninhydrin is known as

(A) Gentian violet

(B) Crystal violet

(C) Rutherford purple

(D) Ruhemann’s purple

Ans: (D)

13. Ninhydrin method is used to develop latent fingerprint on porous surfaces like paper but not preferred when paper has writings with ball point pen inks due to which of the following reasons ?

(A) It bleaches writings

(B) It bleeds writings

(C) It changes colour of writings

(D) None of the above

Ans: (B)

14. Physical matching of torn pieces of paper can be performed by which of the following ?

(A) ESDA

(B) VSC

(C) Poly light

(D) Projectina Universal

Ans: (D)

15. Which of the following is the number of classes in which finger-prints can be classified with the help of primary classification ?

(A) 1024

(B) 1044

(C) 1064

(D) 1084

Ans: (A)

16. The length of the human fetus at full term is

(A) 30 cms

(B) 40 cms

(C) 50 cms

(D) 60 cms

Ans: (C)

17. Barr and Bertram are associated with

(A) Nuclear sexing

(B) Stature estimation

(C) Age estimation

(D) Brain mapping

Ans: (A)

18. Karl-Pearson’s formula used in the determination of

(A) Age

(B) Sex

(C) Stature

(D) Personality

Ans: (C)

19. The ratio of length and breadth of the skull helps in the determination of

(A) Race

(B) Stature

(C) Sex

(D) Age

Ans: (A)

20. The time limit for exhumation in India is not later than

(A) 6 months

(B) 6 years

(C) 60 years

(D) No time limit

Ans: (D)

21. Match the following :

Ans: (D)

22. Frontal sinus has unique structure in every individual. It is found in

(A) Humerus

(B) Sternum

(C) Skull

(D) Pelvis

Ans: (C)

23. Positive identification cannot be achieved through

(A) Dental records

(B) Fingerprints

(C) DNA

(D) Somatometric measurements

Ans: (D)

24. Which of the following is not the objectives of forensic anthropology ?

(A) Field recovery

(B) Establish a biological profile

(C) To perform autopsy

(D) Identify trauma relevant to the manner of death

Ans: (C)

25. Which of the following is not useful for determining personal identification from skeleton remains ?

(A) Dentition

(B) Tattoo

(C) Bone disorder

(D) Surgical implants

Ans: (B)

26. The following percentage of cooking gas forms explosive mixture with air

(A) 2-7%

(B) 13-17%

(C) 20-27%

(D) 28-30%

Ans: (A)

27. Which of the following is permitted explosive ?

(A) TNT

(B) ANFO

(C) RDX

(D) PETN

Ans: (B)

28. A ball cartridge fired from a rifle is a cartridge loaded with

(A) A spherical ball

(B) An armour piercing bullet

(C) An incendiary bullet

(D) None of the above

Ans: (D)

29. The angle of rifling (q), pitch of rifling (l) and calibre of a rifle (d) are connected by the following relation :

Ans: (A)

30. The internal cross-sectional diameter of the barrel of a 10-bore gun is

(A) more than that of 12-bore gun

(B) less than that of 12-bore gun

(C) more than that of 8-bore gun

(D) less than that of 20-bore gun

Ans: (A)

31. Crack is abused through

(A) Inhalation

(B) Injection

(C) Snorting

(D) Oral ingestion

Ans: (A)

32. Which of the following is a CNS depressant ?

(A) Methcathinone

(B) Ecgonine

(C) Meprobamate

(D) Methylphenidate

Ans: (C)

33. Which of the following screening test is recommended for organophosporous compounds ?

(A) Marquis’ test

(B) Fraehde’s test

(C) Husemann’s test

(D) Ammonium molybdate test

Ans: (D)

34. The main ingredients of mandrax is

(A) Meprobamate

(B) Methaqualone

(C) Methaamphetamine

(D) Methylphenidate

Ans: (B)

35. Which of the following drug is known as ‘Red Devils’ ?

(A) Secobarbital

(B) Dextroprophoxyphene

(C) Pentazocine

(D) Meprobamate

Ans: (A)

36. Which of the following is the complementary base-pairing in DNA ?

(A) G-A

(B) C-T

(C) T-A

(D) C-A

Ans: (C)

37. Restriction enzymes used in RFLP technique helps to

(A) Reduce the time for PCR reaction

(B) Reduce the DNA replication rate

(C) Cut DNA at specific sites

(D) Limit the amount of protein produced in a cell

Ans: (C)

38. Which of these portion of teeth is not preferred for blood-grouping by absorption-elution technique ?

(A) Dental pulp

(B) Denture

(C) Cementum

(D) Enamel

Ans: (D)

39. The immunological test strips being used to confirm the presence of human blood has

(A) Only monoclonal antibodies

(B) Only polyclonal antibodies

(C) Both monoclonal and polyclonal antibodies

(D) None of the above

Ans: (C)

40. __________ defined the role of DNA as the vehicle of generational transference of heritable traits.

(A) Mendelian

(B) Oswald Avery

(C) Alec Jeffrey’s

(D) Butler

Ans: (B)

41. In Scanning Electron Microscope, the magnified image of a particle is formed by

(A) Primary electrons

(B) The secondary and back-scattered electrons

(C) X-rays generated when the electron beam strikes the particle

(D) All of the above

Ans: (B)

42. Let the resolving power of an objective lens be given by 

where λ is the wavelength of light used in illumination, n is the refractive index of object space and q is half-angle of the outermost rays entering the lens, R can be increased by

(A) Increasing λ, decreasing both n and θ

(B) Decreasing λ, increasing both n and θ

(C) Increasing λ, increasing both n and θ

(D) Decreasing λ, decreasing both n and θ

Ans: (B)

43. The wavelength of waves associated with electrons accelerated through a potential difference of ‘V’ volts is

(A) Directly proportional to V

(B) Directly proportional to √V

(C) Inversely proportional to V

(D) Inversely proportional to √V

Ans: (D)

44. In SEM, secondary elections

(A) strike the object releasing other elections.

(B) strike the object and then reflect off the surface.

(C) are emitted when a beam of primary electrons strike the object.

(D) are emitted by the nucleus of the various elements when the object is struck by a beam of X-rays.

Ans: (C)

45. A substance that behaves in the same way to light polarised in any direction is

(A) Isotropic

(B) An isotope

(C) Anisotropic

(D) Divergent

Ans: (A)

46. Which of the following witness can be asked a leading question during examination in-chief ?

(A) Expert witness

(B) Common witness

(C) Juvenile witness

(D) Hostile witness

Ans: (D)

47. Which of the following courts is an Appellate Court ?

(A) I Class Judicial Magistrate

(B) II Class Judicial Magistrate

(C) District and Sessions

(D) High

Ans: (D)

48. Making false statements under oath amounts to

(A) Buggery

(B) Perjury

(C) Eonism

(D) Deposition

Ans: (B)

49. DNA fingerprinting evidence in Indian courts has been accepted as evidence under which of the following Indian Evidence Act ?

(A) S. 45

(B) S. 48

(C) S. 50

(D) S. 51

Ans: (A)

50. Match the following :

Ans: (ALL OPTIONS ARE CORRECT)