UGC NET Exam September 2020 Forensic Science Paper-2 Question Paper With Answer Key

21. The bullets having less thickness of the jacket at the tip are:

1. Dum-Dum bullet

2. Hollow Point Bullet

3. Tracer Bullet

4. Explosive Bullet

Answer:

1. Dum-Dum bullet

22. Which of the following solvents has the highest boiling point?

1. n-pentane

2. n-hexane

3. n-heptane

4. Xylene

Answer:

4. Xylene

23. The famous computer program which provides cryptographic privacy and authentication for data communication, based on public-key encryption algorithm is:

1. PGP

2. TGEP

3. GPP

4. CGE

Answer:

1. PGP

24. The computerized pad which recognizes the signature based on the speed, pressure and rhythm of signing is called:

1. Biometric Access Device

2. Handwriting Identification Pad

3. Signature Scanning Device

4. Biometric Signature Pad

Answer:

4. Biometric Signature Pad

25. Inks with polyethylene glycol base began replacing the oil-based ink in ball-point pens in the year:

1. 1940

2. 1952

3. 1960

4. 1972

Answer:

2. 1952

26. Eating the flesh of corpse for sexual gratification is called:

1. Necrophagia

2. Masochism

3. Transvestism

4. Necrophilia

Answer:

1. Necrophagia

27. Which one of the following statements is NOT true about mass spectrometry?

1. Impurities of masses different from the one being analysed interfere with the result

2. It has great sensitivity

3. It is suitable for data storage

4. It is suitable for library retrieval

Answer:

1. Impurities of masses different from the one being analysed interfere with the result

28. The most important human activity, leading to the extinction of wildlife is:

1. Pollution of wildlife

2. Hunting for valuable wildlife products

3. Introduction of alien species

4. Alteration and destruction of natural habitat

Answer:

4. Alteration and destruction of natural habitat

29. Which one of the following is a sweet prepared from Bhang and used as an appetizer?

1. Gardaa

2. Sinsemilla

3. Majoon

4. Shardai

Answer:

3. Majoon

30. An Android device’s encrypted data can be wiped remotely using:

1. Find my phone service

2. Google Sync

3. iCloud

4. Search My Sync

Answer:

2. Google Sync

31. Which one of the following types of ink, if erased, can be restored with the sulfocyanic acid fuming method?

1. Printing inks

2. Iron base inks

3. Inkjet inks

4. Ball-pen inks

Answer:

2. Iron base inks

32. The System for measurement of ion intensity in the GC-MS system consists of which one of the following?

1. Band Pass Amplifier

2. Narrow Band Amplifier

3. Wide Band Amplifier

4. Low Pass Amplifier

Answer:

3. Wide Band Amplifier

33. Who of the following is appointed as the Chairperson of National Board for Wild Life?

1. Secretary to the Govt. of India, In charge of Ministry or Department of the Central Government dealing with Forest and Wild Life

2. The Prime Minister of India

3. Environment Minister, Ministry of Environment and Forest, Government of India

4. The President of India

Answer:

2. The Prime Minister of India

34. Toxicity by Organophosphates involves the major inhibition of which one of the following enzymes?

1. Pyruvate dehydrogenase

2. Lipoprotein lipase

3. Ferrochelatase

4. Acetyl Cholinesterase

Answer:

4. Acetyl Cholinesterase

35. In a solid sample preparation technique in IR spectroscopy, the finely ground solid sample is mixed with mineral oil to make a thick paste which is then spread between IR transparent windows. What is the name of this solid sample preparation technique?

1. Pressed Pellet

2. Mull Technique

3. Solid Films

4. Solid run in solutions

Answer:

2. Mull Technique

36. Which one of the following cannot be conserved during Raman Scattering?

1. Total Energy

2. Momentum

3. Kinetic Energy

4. Electronic Energy

Answer:

3. Kinetic Energy

37. X-ray diffraction patterns are used for studying crystal structure of solids because:

1. They have very high energy, hence they can penetrate through solids

2. They are electromagnetic radiations and hence do not interact with crystals

3. Their wavelengths are comparable to inter-atomic distances

4. Their high frequency enables rapid analysis

Answer:

3. Their wavelengths are comparable to inter-atomic distances

38. In which one of the following types of liquid chromatography, immobilized biochemical is used as a stationary phase?

1. Ion Exchange Chromatography

2. Exclusion Chromatography

3. Affinity Chromatography

4. Gel Permeation Chromatography

Answer:

3. Affinity Chromatography

39. Which one of the following body hair types are triangular in cross-section?

1. Eyebrows

2. Beard Hair

3. Pubic Hair

4. Axillary Hair

Answer:

2. Beard Hair

40. In which one of the following phases of hair growth, the roots shrink into bulb-like shape?

1. Anagen Phase

2. Catagen Phase

3. Telogen Phase

4. Both in Anagen & Telogen Phase

Answer:

2. Catagen Phase