UGC NET Exam September 2020 Forensic Science Paper-2 Question Paper With Answer Key

1. The study of ethical dilemmas, choices and standards of application in a particular context, including occupations, professions and situations comes under:

1. Proactive Ethics

2. Normative Ethics

3. Metaethics

4. Applied Ethics

Answer:

4. Applied Ethics

2. Prof. Simon Newcomb has given the:

1. Law of Mutual Exchange

2. Law of Individuality

3. Law of comparison

4. Law of Probability

Answer:

4. Law of Probability

3. Which of the following is NOT a limitation of Beer Lambert’s Law, which gives the relation between absorption, thickness and concentration on:

1. Concentration must be lower

2. Radiation must have higher bandwidth

3. Radiation Source must be monochromatic

4. Does not consider factors other than thickness and concentration

Answer:

2. Radiation must have higher bandwidth

4. Which of the following is the major metabolite of methyl alcohol on oral administration?

1. Propionic Acid

2. Acetic Acid

3. Formic Acid

4. Valeric Acid

Answer:

3. Formic Acid

5. The diameter of the circle tangent to the tops of the lands if the barrel has an odd number of lands & grooves, is known as:

1. Bore Number

2. Choke

3. Caliber

4. Quarter choke

Answer:

3. Caliber

6. An explosion during fire due to the mixing of fresh air in a compartment having inflammable, volatile pyrolysis products & low oxygen is known as:

1. Flashback

2. Flameover

3. Rollover

4. Dropdown

Answer:

1. Flashback

7. The hard outer layer of a pollen grain is made up of:

1. Sporopollenin

2. Chitin

3. Silica

4. Pectin

Answer:

1. Sporopollenin

8. A Polygraph test is used for the detection of:

1. Psychosomatic changes of body

2. Pharmacological effects on body

3. Orthopedic changes of body

4. Radiological effects on body

Answer:

1. Psychosomatic changes of body

9. The use of indanedione to develop latent fingermarks involves its reaction with which one of the following components of sweat residues?

1. Urea

2. Amino Acid

3. Triglycerides

4. Squalene

Answer:

2. Amino Acid

10. In proportional spacing typewriters, each character occupies which types of the following space

1. 1 Unit of 1/10th of an inch

2. 2-5 Units of 1/32th of an inch

3. 3 Units of 1/12th of an inch

4. 2 Units of 1/32th or 1/36th of an inch

Answer:

2. 2-5 Units of 1/32th of an inch

11. Which one of the following statements is true about the migration of biomolecules in electrophoresis?

1. The rate of migration is directly proportional to the resistance of the medium

2. Rate of migration is directly proportional to the current

3. Low voltage is used for separation of high mass molecules

4. Rate of migration is inversely proportional to the current

Answer:

2. Rate of migration is directly proportional to the current

12. Which of the following is the major metabolic of cocaine in blood and urine?

1. Ecgonine

2. Cocaethylene

3. Benzoyl ecgonine

4. Ecgonine methyl ester

Answer:

3. Benzoyl ecgonine

13. A detailed written description of gunpowder is given in which one of the following by Roger Bacon?

1. Mayflower Compact

2. Opus Majus

3. Magna Carta

4 The Declaration of Independence date

Answer:

2. Opus Majus

14. The gelling agents added to explosive mixtures to improve their resistance to moisture and increase viscosity are known as:

1. Alginates

2. Alex

3. Akardite

4. Centralites

Answer:

1. Alginates

15. How many phases are present in “Enhanced Integrated Digital Investigation Process” Model invented by Baryamureeba and Tushabe in 2004?

1. 15

2. 21

3. 39

4. 47

Answer:

1. 15

16. In which year was Automated Fingerprint Identification System (AFIS) developed?

1. 1985

2. 1984

3. 1986

4. 1990

Answer:

2. 1984

17. Which of the following is the most appropriate sample to be preserved during an autopsy in case of poisoning by digitalis purpurea?

1. Spleen

2. Utreus

3. Spinal Cord

4.Heart

Answer:

4. Heart

18. The principle of radio-immunoassay is based on the interaction of:

1. Unlabelled antigen with a fixed amount of corresponding labeled antigen and antibody

2. Labelled antigen with a variable amount of antibody

3. Unlabelled antigen with a variable amount of antibody

4. Variable amount of both labeled antigen and antibody

Answer:

1. Unlabelled antigen with a fixed amount of corresponding labeled antigen and antibody

19. Wild Life Protection Act, 1972 was amended in which year?

1. 1999

2. 2000

3. 2002

4. 2012

Answer:

3. 2002

20. Which of the following toxic salts of lead is known as “Sugar of Lead”?

1. Lead Diacetate

2. Lead Monoxide

3. Lead Tetraoxide

4. Lead Carbonate

Answer:

1. Lead Diacetate