UGC NET Exam December 2015 Forensic Science Paper-2 Question Paper With Answer Key

1. To test the dye in a particular fiber, it can be extracted and then tested using:

  1. A burn test
  2. Thermal decomposition test
  3. T.L.C.
  4. A.A.S.

Answer: (3) T.L.C.

2. Iodine when mixes with starch in Starch-Iodine test, turns in ___________ colour.

  1. Pink                             
  2. Red                              
  3. Yellow                           
  4. Blue

Answer: (4) Blue

3. Which one of the following possess thymoleptic properties?

  1. Morphine            
  2. Nicotine              
  3. Sodium               
  4. Lithium

Answer: (4) Lithium

4. AMY2 locus codes for the amylase in humans is found in :

  1. Pancreas
  2. Breast milk
  3. Perspiration
  4. Vaginal secretion

Answer: (1) Pancreas

5. In Paradoxical air embolism:

  1. Air enters the arterial system
  2. Air enters the venous system
  3. Air enters the lymphatics
  4. Air enters the genitourinary system

Answer: (1) Air enters the arterial system

6. In Photo Multiplier Tube (PMT), magnitude of signal is increased due to action of :

  1. Vacuum    
  2. Cathode   
  3. Anode
  4. Dynode

Answer: (4) Dynode

7. Forensic Entomology helps in which of the following?

  1. Determination of mode of death
  2. Determination of type of injury
  3. Determination of sequence of injury
  4. Determination of post-mortem interval

Answer: (4) Determination of post-mortem interval

8. In death due to alcohol poisoning blood for chemical analysis should be collected preferably from :

  1. Heart                                    
  2. Axillary or femoral vein
  3. Pleural cavity                         
  4. Abdominal cavity

Answer: (2) Axillary or femoral vein

9. Which of the following is first thing to be done by Crime Scene Investigator at crime scene?

  1. Preliminary examination of scene
  2. Retaining the suspects
  3. Asking for the medical assistance for injured at the crime scene
  4. Collecting the evidence

Answer: (3) Asking for the medical assistance for injured at the crime scene

10. Soil evidence is analysed based on its:

  1. Physical properties
  2. Chemical properties
  3. Settling rate
  4. All of the above

Answer: (4) All of the above

11. During manufacture of tyre before the application of design on it the tyre is known as:

  1. Finished tyre
  2. Green tyre
  3. Rubber tyre
  4. Pre-finished tyre

Answer: (2) Green tyre

12. The phenomena of sheared primer causes:

  1. Firing – pin marks
  2. Breech Face marks
  3. Chamber marks
  4. Chamber marks

Answer: (2) Breech Face marks

13. Match the following based on their use in development of latent fingerprints:

InstrumentMaterial
(a) Cyanoacrylate fuming(i) Bloodstained prints
(b) Small Particle reagent(ii) Paper
(c) Coomassie blue(iii) Non-porous surfaces
(d) DFO(iv) Water soaked surfaces
(a)(b)(c)(d)
1.(iv)(ii)(i)(iii)
2.(ii)(i)(iv)(iii)
3.(iii)(iv)(i)(ii)
4.(i)(iii)(iv)(ii)

Answer: (3) (iii), (iv), (i), (ii)

14. In urea nitrate crystals test for urine, __________ shaped crystals of urea nitrate are formed.

  1. Rhombic         
  2. Linear             
  3. Circular          
  4. Hexagonal

Answer: (4) Hexagonal

15. Quantitative estimation of ethyl alcohol can be done properly in :

(a) Urine

(b) Saliva

(c) Blood

(d) Perspiration

Codes:

  1. (a) and (b)
  2. (a) and (c)
  3. (b) and (c)
  4. (c) and (d)

Answer: (2) (a) and (c)

16. Analysis of different loci of DNA simultaneously is known as :

  1. Multiplexing
  2. Hybridization
  3. Extension
  4. Annealing

Answer: (1) Multiplexing

17. Assertion (A): Oral evidence is more important than documentary evidence.
Reason (R): Oral evidence is always given on oath.

Codes :

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. Both (A) and (R) are wrong
  3. Only (A) is correct and (R) is wrong
  4. Only (R) is correct and (A) is wrong

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

18. Electromagnetic radiations similar to X-rays but of higher energy are:

  1. Alpha rays
  2. Gamma rays
  3. Beta rays
  4. Laser

Answer: (2) Gamma rays

19. All are correct about Turner’s syndrome except:

  1. Chromosomes are 45, XO
  2. Incidence is about 1:2500 girls
  3. Primary amenorrhoea is seen
  4. Macrognathia

Answer: (4) Macrognathia

20. Metopic suture in human skull closes by the age of_________ years.

  1. 8 years            
  2. 1 year             
  3. 9 years            
  4. 2 years

Answer: (4) 2 years

21. Cromption scattering occurs due to :

  1. Excess energy (photon) left after primary interaction between sample and neutrons
  2. Formation of prompt gamma rays
  3. Formation of delayed gamma rays
  4. Extra neutrons produced by the radioactive species formed after the decay

Answer: (1) Excess energy (photon) left after primary interaction between sample and neutrons

22. In case of firings of lead bullets, the blackening is confused by some criminal justice functionaries, with :

  1. Lead ring around the gun-shot hole
  2. Lead splash around the gun-shot hole
  3. Dirt ring around the gun-shot hole
  4. All of the above

Answer: (4) All of the above

23. If rapid hardening is required which among the following is added to plaster of Paris?

  1. Sugar                     
  2. Turmeric                  
  3. Salt 
  4. Flour

Answer: (3) Salt

24. Most of the tests that help to determine the species of origin of blood are of :

  1. Immunosuppression type
  2. Immunoprecipitation type
  3. Polymorphic type
  4. Condensation type

Answer: (2) Immunoprecipitation type

25. In a hammerless tip-up action shotgun, the cocking levers protrude through its:

  1. Knuckle           
  2. Tumbler           
  3. Sear                
  4. Hammer

Answer: (1) Knuckle

26. Lateral Buttoch traction test is done in

  1. Accused of Sodomy
  2. Victim of Sodomy
  3. Accused of Triolism
  4. Accused on Necrophilia

Answer: (2) Victim of Sodomy

27. Addition of fluorescent fibers in some of the currency notes serves which of the following purpose?

  1. To enhance the look of the currency
  2. To enhance the strength of the currency
  3. To provide the enhanced security of currency against forgery
  4. To reduce the production cost of the currency

Answer: (3) To provide the enhanced security of currency against forgery

28. Restriction enzymes:

  1. Limit the amount of protein produced in a cell
  2. Reduce the DNA replication rate
  3. Cut DNA at specific sites
  4. Reduce the time required for PCR

Answer: (3) Cut DNA at specific sites

29. Which of the following law governs gas-liquid chromatography?

  1. Henry’s Law           
  2. Piobert’s Law          
  3. Lebuc’s Law            
  4. Beer’s Law

Answer: (1) Henry’s Law

30. The presence of spermatozoa in semen was communicated in 1679 by:

  1. Lundquest                                      
  2. Daubert
  3. Jessica                                           
  4. Antonie Van Leeuwenhock

Answer: (4) Antonie Van Leeuwenhock

31. Conduct money is given:

  1. For maintaining good conduct in court
  2. For truly reporting a crime
  3. To offset expenses incurred by witness
  4. To ensure next appearance of witness

Answer: (3) To offset expenses incurred by witness

32. Which of the following internal standard is used for the determination of alcohol by head space gas chromatography?

  1. Ethyl acetate            
  2. N-propanol             
  3. Butyl alcohol          
  4. Amyl alcohol

Answer: (2) N-propanol

33. Beer’s law is a limiting law as it describes absorption behaviour only of:

  1. Dilute solutions
  2. Micellar solution
  3. Concentrated solutions
  4. Water

Answer: (1) Dilute solutions

34. The book ‘Classification and Uses of Fingerprints’ is authored by whom of the following:

  1. E.R. Henry
  2. Francis Galton
  3. Henry Fauld
  4. William Herschel

Answer: (1) E.R. Henry

35. According to S.26 (a) CrPC:

  1. Rape cases should preferably be tried by a woman judicial officer
  2. Accused of rape can not be given bail
  3. Victim of rape must be immediately examined by a female medical practitioner
  4. DNA samples must be collected from a victim of rape

Answer: (1) Rape cases should preferably be tried by a woman judicial officer

36. ______, a molecule in RBC’s, that carries O2 and CO2 to and from cells.

  1. Platelets          
  2. Plasma            
  3. Serum             
  4. Heme

Answer: (4) Heme

37. In explosions, the damage is due to :

  1. Shock waves and blast
  2. Intense flame
  3. Missiles loaded in IED
  4. All of the above

Answer: (4) All of the above

38. Which of the following order of increasing frequency of occurrence of fingerprint patterns is correct?

  1. Arch, Loop, Whorl
  2. Whorl, Arch, Loop
  3. Whorl, Loop, Arch
  4. Arch, Whorl, Loop

Answer: (4) Arch, Whorl, Loop

39. The first technique that was adopted for forensic DNA analysis was:

  1. PCR 
  2. STR 
  3. RFLP
  4. HLA DQAI

Answer: (3) RFLP

40. At a scene of explosion, there was damage to some near-by trees. Branches were found broken and leaves shed. This is due to :

  1. Shock waves
  2. Projectiles loaded in bomb
  3. Fragments of Bomb
  4. Munroe Effect

Answer: (1) Shock waves

41. In prompt NAA which of the following is detected?

  1. Gamma rays                          
  2. Alpha particles
  3. Beta rays                                       
  4. Radioactive decay

Answer: (1) Gamma rays

42. Hyrtl’s law states that:

  1. Body of sternum in male is more than twice the length of manubrium
  2. Total length of sternum in male is more than 149 mm
  3. Length of mesosternum in male is 795 mm
  4. Sternal index in male is 46.2

Answer: (1) Body of sternum in male is more than twice the length of manubrium

43. Which of the following are true about Mc Naughten’s rule?

(a) It is included in S. 84 IPC

(b) It refers to civil responsibility of the mentally ill

(c) This was originally formulated in USA

(d) It refers to criminal responsibility of the mentally ill

Codes :

  1. Only (b) and (d) are true
  2. Only (c) and (d) are true
  3. Only (a) and (d) are true
  4. Only (a) is correct

Answer: (3) Only (a) and (d) are true

44. Which of the following is correct formula for cephalic index?

  1. Circumference of skull/height of skull × 100 
  2. Height of skull/ diametre of orbits ×100 
  3. Maximum length of skull /Maximum breadth of skull×100
  4. Maximum breadth of skull/ Maximum length of skull×100

Answer: (4) Maximum breadth of skull/ Maximum length of skull×100

45. Which of the following is true for compound microscope?

  1. Object placed just beyond lower focal point of objective lens which forms enlarged real image within lower focal plane of ocular.
  2. Object placed within lower focal point of objective lens which forms enlarged real image within lower focal plane of ocular.
  3. Object placed just beyond lower focal point of objective lens which forms enlarged real image beyond lower focal plane of ocular.
  4. Object placed within lower focal point of objective lens which forms enlarged real image beyond lower focal plane of ocular.

Answer: (1) Object placed just beyond lower focal point of objective lens which forms enlarged real image within lower focal plane of ocular

46. The consistency of paint is adjusted by which of the following :

  1. Solvent
  2. Driers              
  3. Extenders        
  4. Primer

Answer: (1) Solvent

47. In Walker’s test, the acetic acid vapours convert nitrites into:

  1. Nitrates
  2. Nitric oxide
  3. Nitrous acid
  4. Nitrous oxide

Answer: (3) Nitrous acid

48. Assertion (A): Confirmatory tests for drug analyses are generally spectroscopic in nature.

Reason (R): Some microcrystal tests can be confirmatory in the hands of an experiences microscopist.

Codes:

  1. (A) and (R) both are incorrect
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. (A) and (R) both are correct
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (3) (A) and (R) both are correct

49. An AK-47 rifle can fire:

  1. Only fully automatic
  2. Only semi-automatic
  3. Both semi and fully automatic
  4. Neither semi nor fully automatic

Answer: (3) Both semi and fully automatic

50. Criminalistics can be defined as which of the following:

  1. Application of Forensic Science to criminal investigations
  2. Application of criminology to criminal investigation
  3. Application of Social Sciences to criminal investigation
  4. Application of Sociology to criminal investigation

Answer: (1) Application of Forensic Science to criminal investigations