UGC NET Exam June 2015 Forensic Science Paper-3 Question Paper With Answer Key

1. A person who is harmed in a crime is known as:

  1. Suspect
  2. Accused
  3. Defendent
  4. None of the above

Answer: (4) None of the above

2. P- waves are associated with which of the following?

  1. Brain fingerprinting
  2. Narcoanalysis
  3. Plethysmograph
  4. Polygraph

Answer: (1) Brain fingerprinting

3. Who among the following used engravings of his fingerprints on the books published by him?

  1. Malpighi
  2. Faulds
  3. Orfila
  4. Bewick

Answer: (4) Bewick

4. Assertion (A): Dying declaration is always a verbal statement made by a person who is going to die.

Reason (R): Presence of a magistrate is mandatory to record declaration.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct and (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect and (R) is correct

Answer: (3) Both (A) and (R) are incorrect

5. First University-based Forensic Science Education Programme was started in India at which if the following university?

  1. Dr. B.R. Ambedkar University, Agra
  2. Dr. H.S. Gour University, Sagar
  3. Madras University, Chennai
  4. Punjabi University, Patiala

Answer: (2) Dr. H.S. Gour University, Sagar

6. Which of the following rulings was the first to set the standards for admissibility of scientific evidence in the court of Law?

  1. Daubert ruling
  2. Frye ruling
  3. Locards ruling
  4. Henry ruling

Answer: (2) Frye ruling

7. The useful pH range for silica based stationary phase is:

  1. 1 to 7                            
  2. 2 to 8
  3. 2 to 10
  4. 5 to 7

Answer: (2) 2 to 8

8. In which technique, the molecules or atom of samples are detected according to mass to charge ratio?

  1. Capillary Electrophoresis
  2. Potentiometry
  3. Mass Spectrometry
  4. Chromatography

Answer: (3) Mass Spectrometry

9. Isoelectric focusing is ideal for the separation of:

  1. Neutral compounds
  2. Anionic compounds
  3. Cationic compounds
  4. Amphoteric compounds

Answer: (4) Amphoteric compounds

10. Laminar flow profile in capillary electrophoresis is due to :

  1. Electro osmotic flow
  2. Hydrodynamic flow  
  3. Free flow
  4. Capillary action

Answer: (1) Electro osmotic flow

11. The inability of a simple lens to bring radiation of different wavelengths to a focus in one plane is :

  1. Spherical aberration
  2. Chromatic aberration
  3. Mechanical aberration
  4. Chemical aberration

Answer: (2) Chromatic aberration

12. Radio frequency falls in which of the following wavelength region of EMR?

  1. 100 to 0.1 m 
  2. 100 to 1 mm
  3. 200 to 800 mm
  4. 2 to 0.1 mm

Answer: (1) 100 to 0.1 m

13. Which of the following is the most sensitive technique to isolate petroleum products from different substrates?

  1. Solvent extraction
  2. Steam distillation
  3. SPE  
  4. SPME

Answer: (4) SPME

14. For photomicrography, the position of object lies between which of the following?

  1. Greater than 2F of the lens
  2. At 2F of the lens
  3. Between F and 2F of the lens
  4. Less than F of the lens

Answer: (3) Between F and 2F of the lens

15. Which of the following is the nature of ODS, Octyl, Phenyl sorbents?

  1. Polar  
  2. Non polar
  3. Ionic   
  4. Surfactant

Answer: (2) Non polar 

16. In Carbohydrate metabolism, Phosphoglucomutase catalyzes the reversible conversion of glucose – 1- phosphate to which of the following?

  1. glucose – 3 – phosphate
  2. glucose – 6 – phosphate
  3. glucose – 2 – phosphate
  4. glucose – 8 – phosphate

Answer: (2) glucose – 6 – phosphate

17. DNA is a(n):

  1. Ester                   
  2. Polymer            
  3. Enzyme             
  4. Protein

Answer: (2) Polymer    

18. Which of the following is used in PCR reaction mixture?

  1. Ca++                        
  2. Mg++                        
  3. Li++                             
  4. Na++

Answer: (2) Mg++ 

19. SYBR Green Dye is used for:

  1. HPLC
  2. Immunofluorescence
  3. PCR
  4. ELISA

Answer: (3) PCR

20. Match the following:

AntigenSpecific Sugar
(a) A(i) D- galactose and N- acetylgalactose amine
(b) B(ii) L- fucose
(c) A, B(iii) N- acetylgalactose amine
(d) H(iv) D- galactose
(a)(b)(c)(d)
1.(iii)(iv)(i)(ii)
2.(i)(ii)(iv)(iii)
3.(iii)(i)(ii)(iv)
4.(iii)(iv)(ii)(i)

Answer: (1) (iii), (iv), (i), (ii)

21. “Meconium” is the Greek name of :

  1. Cannabis
  2. Poppy
  3. Dhatura
  4. Cocaine

Answer: (2) Poppy  

22. Cyanide inhibits the activity of which of the following enzyme?

  1. Carboxylic esterase
  2. Cytochrome oxidase
  3. Pancratic lipase
  4. Salivary amylase

Answer: (2) Cytochrome oxidase

23. Match the following:

List-IList-II
(a) Dhatura(i) Hyoscine
(b) Bhilawa(ii) Codeine
(c) Opium(iii) Brucine
(d) Kuchila(iv) Semicarpol
(a)(b)(c)(d)
1.(ii)(i)(iv)(iii)
2.(i)(iv)(ii)(iii)
3.(iv)(i)(ii)(iii)
4.(iv)(i)(iii)(ii)

Answer: (2) (i), (iv), (ii), (iii)

24. Which of the following is an alcohol deterrent drug?

  1. Morphine
  2. Codeine
  3. Disulfiram
  4. Caffeine

Answer: (3) Disulfiram  

25. The combination of cocaine and heroin is known as:

  1. Smack              
  2. Pot                      
  3. Speed Ball          
  4. Knock out ball

Answer: (3) Speed Ball     

26. Density (kg/m3) of standard petrol at 15°C is.

  1. 500 – 550          
  2. 710 – 770    
  3. 220 – 240           
  4. 150 – 190

Answer: (2) 710 – 770 

27. Octane number indicates

  1. Ignition quality
  2. Storage quality
  3. Anti- knocking quality
  4. Viscosity

Answer: (3) Anti – knocking quality

28. Which of the following is Methyl morphine?

  1. Methadone         
  2. Thibaine            
  3. Codeine           
  4. Heroin

Answer: (3) Codeine 

29. Which of the following plants contain the toxalbumin – “Ricin”?

  1. Calotropis
  2. Croton  
  3. Marking nut
  4. Castor

Answer: (4) Castor

30. Which of the following plant is not a cardiac poison?

  1. Digitalis
  2. Aconite
  3. Nicotine
  4. Calotropis

Answer: (4) Calotropis

31. Assertion (A): Pyrotechnics are mixtures of oxidizing and reducing agents, capable of self-sustained combustion.

Reason (R): All pyrotechnics are solid.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are  correct
  2. Both (A) and (R) are wrong
  3. Only (A) is correct and (R) is wrong
  4. Only (R) is correct and (A) is wrong

Answer: (1) Both (A) and (R) are  correct

32. Tetryl is a:

  1. Nitramine booster explosive
  2. Nitrate ester booster explosive
  3. Nitroaromatic booster explosive
  4. Inorganic salt

Answer: (1) Nitramine booster explosive

33. Full form of TNT is:

  1. 1, 3, 5 – Trinitrotoluene
  2. 1, 4, 5 – Trinitrotoluene
  3. 2, 2, 6 – Trinitrotoluene
  4. 2, 4, 6 – Trinitrotoluene

Answer: (4) 2, 4, 6 – Trinitrotoluene

34. For a projectile fired in Vacuum, maximum range is obtained at what angle?

  1. 37°               
  2. 45°              
  3. 90°                    
  4. 40°

Answer: (2) 45° 

35. The 0.410 musket fires:

  1. A spherical ball
  2. A 0.410 bullet   
  3. A rotax               
  4. A rifled slug

Answer: (1) A spherical ball

36. Which of the following is not a factor in the measurement of recoil?

  1. Weight of gun and bullet
  2. Muzzle blast
  3. Gases formed inside the cartridge case
  4. All burnt position

Answer: (4) All burnt position

37. Assertion (A): Blank cartridge can cause death if used at close range.
Reason (R): Any ammunition at close range can cause fatality.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct and (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect and (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

38. Temporary cavitations are caused by:

  1. Resistance offered by the body
  2. Energy generated by burning of propellant
  3. Energy imparted by the bullet to the body
  4. Energy generated by burning of primer

Answer: (3) Energy imparted by the bullet to the body

39. Which of these tests is used to check for the presence of antibodies in blood-stained material?

  1. Lattes Crust test
  2. Ring Precipitin test
  3. Takayama test
  4. Teichmann test

Answer: (1) Lattes Crust test

40. The phase of hair growth includes all of the following except:

  1. Catagen              
  2. Telogen              
  3. Anagen               
  4. Follicagen

Answer: (4) Follicagen

41. The most prevalent plant fibre is:

  1. Wool
  2. Hemp
  3. Mohair
  4. Cotton

Answer: (4) Cotton

42. The anterior portion of the sperm head, capped with the acrosome, is rich in:

  1. Proteins  
  2. Enzymes
  3. Sodium            
  4. Potassium

Answer: (2) Enzymes

43. Which of the following test does not detect the presence of semen?

  1. Barberios
  2. Florence             
  3. P – 30 test          
  4. Takayama

Answer: (4) Takayama

44. ABO blood grouping is based on the presence of:

  1. Gammaglobulins
  2. Red cell antigen
  3. Red cell enzyme
  4. White cell antigen

Answer: (2) Red cell antigen

45. Match the following:

List – IList – II
(a) Ring Precipitin test(i) The test is carried out in a gel on glass plate
(b) Ouchterlony Double Diffusion test(ii) Not simple diffusion but based on capillary action
(c) Cross over Electrophoresis(iii) Examination of albumin and globulins
(d) Serum Protein analysis(iv) It employs simple diffusion between two liquids
(a)(b)(c)(d)
1.(iv)(i)(ii)(iii)
2.(iii)(ii)(i)(iv)
3.(iii)(iv)(ii)(i)
4.(iv)(ii)(iii)(i)

Answer: (1) (iv), (i), (ii), (iii)

46. With a tool having thick edge having tool marks, the pattern of striations changes with:

  1. Angle of tilt
  2. Angle of progression
  3. Pressure applied
  4. Force of application of the tool

Answer: (1) Angle of tilt

47. The hard mass obtained by solidification of the inert material like sand, coarse stone, water, and cement is known as :

  1. Stone                 
  2. Concrete             
  3. Mortar                
  4. Sand

Answer: (2) Concrete 

48. The density of a mineral, rock or any other particle is usually expressed as:

  1. Grams per square centimeters
  2. Grams per cubic centimeters
  3. Grams per centimeter square
  4. Grams per centimeter cubic

Answer: (2) Grams per cubic centimeters

49. Minimum percentage of lead in lead alkali silicate glasses is:

  1. 80%              
  2. 70%             
  3. 60%              
  4. 55%

Answer: (1) 80%

50. Mongoloids are:

  1. Brachycephalic
  2. Dolichocephalic
  3. Mesocephalic
  4. None of the above

Answer: (1) Brachycephalic

51. MERMER is related with:

  1. Polygraph                                   
  2. DNA Fingerprinting
  3. Iris Scan                                     
  4. Brain Fingerprinting

Answer: (4) Brain Fingerprinting

52. Which of the following teeth are super added teeth?

  1. Incisors
  2. Canines
  3. Temporary molars
  4. Permanent molars

Answer: (4) Permanent molars

53. Which of the following formula is not useful for determination of stature?

  1. Dupertius and Haden
  2. Trotter and Glesser
  3. Karl Pearson
  4. Haderup

Answer: (4) Haderup

54. Assertion (A): Polyphyodont refers to teeth that are constantly replaced throughout life.

Reason (R): This phenomenon is seen in human beings.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct and (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect and (R) is correct

Answer: (2) (A) is correct and (R) is incorrect

55. Writing obscured by the application of correction fluid is also known as:

  1. Erasure
  2. Correction
  3. Obliteration
  4. Interlineation

Answer: (3) Obliteration

56. The traditional printing method of relief printing is also known as:

  1. Lithography
  2. Intaglio    
  3. Letter press
  4. Offset

Answer: (3) Letter press 

57. The handwriting written with connected strokes is known as:

  1. Lettered writing
  2. Cursive writing
  3. Disconnected writing
  4. Graphic writing

Answer: (2) Cursive writing

58. Titanium dioxide as a constituent of fingerprint powder results in which of the following color to the powder?

  1. Red
  2. Black       
  3. White
  4. Grey

Answer: (3) White 

59. Match the following:

List – IList – II
(a) Hard evidence(i) Ninhydrin analogue
(b) 5 – methyl thioninhydren Hemiketel(ii) Adhesive side of adhesive tape
(c) Quantum dots(iii) Nanoparticles method
(d) Gentian violet method(iv) Cyanoacrylate method
(a)(b)(c)(d)
1.(iii)(ii)(iv)(i)
2.(iv)(i)(iii)(ii)
3.(ii)(iii)(i)(iv)
4.(i)(iv)(ii)(iii)

Answer: (2) (iv), (i), (iii), (ii)

60. Assertion (A): Cadmium is not preferably used to develop latent fingerprints in Vacuum Metal Deposition method (VMD).

Reason (R): Cadmium is a toxic substance

Codes:

  1. Both (A) and (R) are incorrect
  2. (R) is incorrect but (A) is correct
  3. Both (A) and (R) are correct
  4. (R) is correct but (A) is incorrect

Answer: (3) Both (A) and (R) are correct

61. Level 3 details of friction ridge skin include which of the following?

  1. Poroscopy and ridgeology
  2. Ridgeology and pattern type
  3. Pattern type and ridge count
  4. Ridge count and ridge tracing

Answer: (1) Poroscopy and ridgeology

62. A book titled, ‘Fingerprint Detection with Lasers’ has been authored by which of the following?

  1. Lee and Gaensslen
  2. J. Almog
  3. E.R. Menzel
  4. E.R. Henry

Answer: (3) E.R. Menzel

63.   The book “Crime Investigation” is written by:

  1. Paul  Kirk         
  2. Osterburg           
  3. Hans Gross       
  4. Albert S. Osborn

Answer: (1) Paul  Kirk 

64. Bevelling of inner table of cranium may be caused due to :

  1. Firearm entry wound
  2. Firearm exit wound
  3. Communicated fracture
  4. Pond’s fracture

Answer: (1) Firearm entry wound

65. Stab wound caused by a double edge knife is:

  1. Circular             
  2. Elliptical           
  3. Stellate                
  4. Wedge

Answer: (2) Elliptical  

66. Tram line bruises are caused due to injuries inflicted by:

  1. Acid burns                                  
  2. Electrical burns
  3. Injuries inflected by iron rod       
  4. Radiation injury

Answer: (3) Injuries inflected by iron rod 

67. Getler’s test helps to differentiate between:

  1. Antemortem and Postmortem injuries
  2. Antemortem and Postmortem burns
  3. Fresh water and Salt water drowning
  4. Live birth and still birth

Answer: (3) Fresh water and Salt water drowning

68. Which of the following insecticides is referred to as plant pencillin?

  1. Aluminum         
  2. Carbamate         
  3. Diazinon          
  4. Endrin

Answer: (4) Endrin

69. Ecgonine methyl ester is a metabolite of:

  1. Heroin         
  2. Methyl ester       
  3. Cocaine             
  4. Cannabis

Answer: (3) Cocaine 

70. Vanillin is key component of:

  1. Duquinois – Levine Reagent
  2. Marquis Reagent
  3. Scotts Reagent
  4. Dillie – koppaneje Reagent

Answer: (1) Duquinois – Levine Reagent

71. Which solvent system is most useful for TLC determination of adulteration of petrol with kerosene?

  1. Chloroform : Methanol (80 : 20)
  2. Chloroform : Acetone (90 : 10)
  3. Chloroform : Diethyl Ether (20 : 80)
  4. Hexane : Acetone : Acetic acid (50 : 50 : 2)

Answer: (4) Hexane : Acetone : Acetic acid (50 : 50 : 2)

72. Assertion (A): It is important to have internal consistency in all the standard writings provided for comparison.

Reason (R): If there is internal inconsistencies among all the sets of standard provided, it will indicate that handwriting is not written by one and the same person.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct and (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect and (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

73.   Assertion (A): In Gas Chromatography the column temperature is always lower than that of boiling point of the analyte

Reason (R): The analyte should always remain in vapour phase

Codes:

  1. Both (A) and (R) are  correct
  2. Both (A) and (R) are wrong
  3. (A) is correct but (R) is wrong
  4. (A) is wrong but (R) is correct

Answer: (4) (A) is wrong but (R) is correct

74. Cocaine hydrochloride can not be smoked because of its:

  1. High melting point
  2. Crystalline structure
  3. Large grain size
  4. Volatility

Answer: (1) High melting point

75. What is the length of Amelogenin gene in X – Chromosome?

  1. 120 bp            
  2. 112 bp             
  3. 108 bp               
  4. 106 bp

Answer: (4) 106 bp