UGC NET Exam December 2015 Forensic Science Paper-3 Question Paper With Answer Key

1. Hairs are principally composed of Keratins, that are interlinked to form stable fibrils and pigment composed of_____________

  1. Hemoglobin
  2. Rhodospin
  3. Melanin
  4. All of the above

Answer: (3) Melanin

2. The Semtex explosive consist of

  1. RDX+ PETN
  2. RDX+ TNT
  3. RDX+ Tetryl
  4. RDX+ HMX

Answer: (1) RDX+ PETN

3. Propellants used in small arms are treated with methyl/ethyl centralite to:

  1. Change their burning characteristics
  2. To serve as a stabilizer
  3. To reduce flask
  4. To make them non-hygroscopic

Answer: (1) Change their burning characteristics

4. Which of these types of human hair do not have sebaceous glands :

  1. Terminal
  2. Lanugo
  3. Vellus
  4. None of the above

Answer: (3) Vellus

5. When a lead bullet passes through glass, which of the following phenomena is more appropriate :

  1. Radial and concentric fractures occur.
  2. Radial/concentric and cone fractures occur.
  3. Radial/concentric/cone fractures/lead splash occurs.
  4. Radial/concentric/cone fractures/lead splash/backward and forward flow of glass particles occur.

Answer: (4) Radial/concentric/cone fractures/lead splash/backward and forward flow of glass particles occur.

6. Which one of these is not true for stutter bands in DNA analysis?

  1. It refers to the consistent observation of a minor band, one repeat unit smaller
  2. These are observed as “Shadow bands”.
  3. The occurrence of these is much reduced for shorter repeat units.
  4. They are mostly seen/observed in amelogenin locus.

Answer: (4) They are mostly seen/observed in amelogenin locus.

7. Which of the following is a hepatotoxic poison :

  1. Alcohol
  2. Atropine
  3. Morphine
  4. Amphetamine

Answer: (1) Alcohol

8. At a scene of fire, the debris containing accelerants should be packed in (give most appropriate answer) :

  1. Paper Bags
  2. Large plastic bags
  3. Large glass bottles
  4. Unused paint cans which can be made airtight

Answer: (4) Unused paint cans which can be made airtight

9. Inside human body a small amount of cocaine undergoes N-demethylation in liver to form:

  1. Benzoylecgonine
  2. Ecgonine methyl ester
  3. Norcocaine
  4. Dopamine

Answer: (3) Norcocaine

10. The book titled ‘Evidential Documents’ is authored by which of the following

  1. J.V.P. Conway
  2. Ordway Hilton
  3. A.S. Osborn
  4. David Ellen

Answer: (1) J.V.P. Conway

11. Which of the following tests is a very useful microcrystal test for distinguishing among the three amphetamines :

  1. Gold Chloride Test
  2. Sodium Carbonate Test
  3. Lead iodide Test
  4. Wagner’s Test

Answer: (1) Gold Chloride Test

12. Glass evidence is considered :

  1. Individual evidence
  2. Class evidence
  3. Sometimes individual, sometimes class depending on the circumstances
  4. Not very good evidence because it’s everywhere

Answer: (3) Sometimes individual, sometimes class depending on the circumstances

13. Davidson’s body is seen in:

  1. Neutrophils
  2. RBCs
  3. Platelets
  4. Buccal mucosa

Answer: (1) Neutrophils

14. Punishment for repeat rape offenders is prescribed under:

  1. S. 375 IPC
  2. S. 376 (E) IPC
  3. S. 377 IPC
  4. S. 164 (A) CrPC

Answer: (2) S. 376 (E) IPC

15. HV1 and HV2 are :

  1. Types of viruses
  2. STR types
  3. Regions of mtDNA
  4. Restriction enzymes

Answer: (3) Regions of mtDNA

16. Dr. Edmond Locard was a:

  1. American criminalist
  2. French criminalist
  3. Irish criminalist
  4. Swedish criminalist

Answer: (2) French criminalist

17. A firearm is in half-cock position. This position helps in:

  1. Easy pull of trigger
  2. increasing the trigger pull
  3. Making the firearm liable for accidental discharge
  4. Additional safety against accidental firing

Answer: (4) Additional safety against accidental firing

18. Hydrogen peroxide is used in all the following chemical tests for the determination of blood sample except :

  1. Teichmann’s
  2. Ortho toluidine
  3. Benzedine
  4. Phenolphthalein

Answer: (1) Teichmann’s

19. The problem of anachronism while collecting standards of comparison can be overcome by which of the following:

  1. By collecting request writings
  2. By collecting request writing by dictation
  3. By collecting admitted writings
  4. By collecting request writings by copying

Answer: (3) By collecting admitted writings

20. Assertion (A): FTIR methods are faster than dispersive instruments and hence especially useful in situations that require fast repetitive scanning.

Reason (R): FTIR provides increased energy through put.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct but (R) incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect but (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

21. Alternate light source can be used at the crime scene to search which of the following :

  1. Latent prints
  2. Stains of the body fluids
  3. Examination of obliterated writings
  4. All of the above

Answer: (4) All of the above

22. Assertion (A): Gratings can be made with materials like aluminium which are not affected by moisture.

Reason (R): Grating monochromators can be used over wide wavelength ranges.

Codes :

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct but (R) incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect      
  4. (A) is incorrect but (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

23. Immediate restraint of the mentally ill person is done under which law?

  1. S. 81 IPC
  2. S. 23 Mental Health Act, 1987
  3. S. 23 Indian Lunacy Act, 1912
  4. S. 30 Prisoners Act, 1900

Answer: (1) S. 81 IPC

24. Isotopes are defined as :

  1. Species of same element having same atomic number but different atomic mass
  2. Species of same element having different atomic number but same atomic mass
  3. Species of same element having different atomic number and different atomic mass
  4. Species of same element having different charge

Answer: (1) Species of same element having same atomic number but different atomic mass

25. Match the following

List-I (Type of asphyxia)List-II (Method/Mechanism)
(a) Burking (i) Seed getting inside Trachea
(b) Cafe’ coronary(ii) Pushing of cloth in mouth
(c) Gagging  (iii) Traumatic asphyxia + smothering
(d) Choking (iv) Sudden death due to impaction of food in windpipe
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(iii)(ii)(iv)
2.(iii)(iv)(ii)(i)
3.(ii)(iii)(iv)(i)
4.(iv)(iii)(ii)(i)

Answer: (2) (iii), (iv), (ii), (i)

26. When a bullet ricochets from a frangible surface, the ricochet mark has the point of maximum depth?

  1. Near the point of impact
  2. Near the point of exit
  3. At its middle
  4. May be anywhere

Answer: (1) Near the point of impact

27. Jaffe test for urine sample is a reaction between :

  1. Creatinine and picric acid
  2. Urea and ammonium hydroxide
  3. Urea and picric acid
  4. Creatinine and ammonium hydroxide

Answer: (1) Creatinine and picric acid

28. The percentage of cooking gas-forming explosive mixture with air is:

  1. 12 – 15%  
  2. 9 – 12%      
  3. 8 – 9%    
  4. 2 – 7%

Answer: (4) 2 – 7%

29. Rimmed cartridges were replaced by rimless cartridges, because:

  1. Rimmed cartridges were not able to withstand the pressures developed.
  2. There was problem of extraction of rimmed cartridges.
  3. Rimmed cartridges got interlocked in magazines and there was problem of their chambering.
  4. Manufacture of rimmed cartridges was costly

Answer: (3) Rimmed cartridges got interlocked in magazines and there was problem of their chambering.

30. Assertion (A): Luminol reacts with H2O2 to locate blood sample.

Reason (R): Because H2O2 is catalyzed by heme, though heme does not take part in the reaction

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. Both (A) and (R) are incorrect                            
  3. (A) is correct and (R) is incorrect          
  4. (A) is incorrect and (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

31. The temperature at which a liquid gives off sufficient vapors to form an ignitable mixture at its surface is called its:

  1. Boiling point 
  2. Vapor point 
  3. Flashpoint               
  4. Gas point

Answer: (3) Flashpoint    

32. When a pistol bullet at muzzle velocity of about 1250 ft/sec penetrates thin sheet of steel, about .028 in thick, the diameter of entrance hole is :

  1. Larger than caliber of bullet    
  2. Smaller than caliber of bullet
  3. Equal to caliber of bullet  
  4. Smaller than or equal to caliber of bullet

Answer: (1) Larger than caliber of bullet    

33. With the application of newer IEF methods for PGM analysis, the phenotype number has increased from 3 to__________.

  1. 6          
  2. 8                             
  3. 10                          
  4. 15

Answer: (3) 10

34. Fenvalerate, bifenthrin, cyfluthrin, dichlorovinyl are example of:

  1. Organo chloro pesticides
  2. Organo phosphorous pesticides
  3. Carbamates
  4. Pyrethroid

Answer: (4) Pyrethroid

35. A material incorporated into a polymer to increase its flexibility or work ability is called:

  1. Latex     
  2. Plasticizer
  3. Drier                       
  4. Binder

Answer: (2) Plasticizer

36. Ossification of bones helps in which of the following:

  1. Estimation of age
  2. Estimation of sex
  3. Estimation of race
  4. All of the above

Answer: (1) Estimation of age

37. Harris lines are:

  1. Opaque lines in cornea
  2. Mineralizations of teeth
  3. Lines of arrested growth in bones
  4. wrinkling in forehead seen in aging individuals

Answer: (3) Lines of arrested growth in bones

38. Matiegka’s formula is used for :

  1. Calculating range of firearm
  2. Calculating the surface area of burns
  3. Calculating the height of fall
  4. Calculating the skeletal weight from stature

Answer: (4) Calculating the skeletal weight from stature

39.  Printing or Publishing the name of a victim of rape :

  1. Punishable U/S 228 A IPC
  2. Punishable U/S 228 A CrPC
  3. Punishable U/S 166 A IPC
  4. Not punishable

Answer: (1) Punishable U/S 228 A IPC

40. Assertion (A): The amelogenin locus is used to determine the gender of an individual.

Reason (R): There is a DNA sequence length variation of the two genders.

Codes :

  1. Both (A) and (R) are incorrect
  2. (A) is correct but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are correct
  4. (A) is incorrect and (R) is correct

Answer: (3) Both (A) and (R) are correct

41. Assertion (A): Fingerprint minutiae are ridge characteristics found on the dermal ridges.

Reason (R): They are called minutiae because of their small size.

Codes :

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct but (R) is incorrect
  3. (A) is incorrect and (R) is correct  
  4. Both (A) and (R) are incorrect

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

42. The most commonly used staining technique contains picroindi – gocarmine (PIC) and Nuclear Fast Red dyes. It is colloquially referred to as :

  1. Christmas tree stain
  2. Prostate – specific antigen
  3. P – Dimethylaminocinnamaldehyde indicator
  4. Periodic Acid Schiff (PAS) reagent

Answer: (1) Christmas tree stain

43. Intersecting writing strokes with folds in the paper may indicate which of the following:

  1. Absolute age of writing stroke
  2. Relative age of writing stroke with fold
  3. Relative age of paper
  4. Absolute age of paper

Answer: (2) Relative age of writing stroke with fold

44. Which of these is the stage during which hair root is growing continuously?

  1. Catagen phase   
  2. Anagen phase              
  3. Telogen phase   
  4. Metaphase

Answer: (2) Anagen phase

45. Which of the following is used as a radiation source in XRF spectrophotometry ?

  1. Hallow Cathode Lamp
  2. Collidge Tube
  3. Deuterium Lamp
  4. Nichrome Wire

Answer: (2) Collidge Tube

46. The forensic definition of soil is :

  1. A mixture of mineral grains and decayed organic matter
  2. A mixture of mineral grains, organic matter and any other material mixed with the sample
  3. Decayed organic matter only
  4. Anything that looks like dirt

Answer: (2) A mixture of mineral grains, organic matter and any other material mixed with the sample

47. A phenomenon in which a gas or vapour comes in contact with an adsorbent, certain amount of it get adsorbed on it, is known as :

  1. Langmuir phenomenon
  2. Leduce phenomenon
  3. Piobert’s phenomenon
  4. Pascal’s phenomenon

Answer: (1) Langmuir phenomenon

48. All are correct about Feulgen reaction except :

  1. It detects Y-Chromosome
  2. X-chromosome is seen as bright yellow spot
  3. Acriflavin shiff reagent is used
  4. Can be used in dental pulp.

Answer: (1) It detects Y-Chromosome

49. Crompton scattering results in:

  1. Interference with the resulting signal
  2. Increase in peak intensity
  3. Increase in signal to noise ratio
  4. High resolution

Answer: (1) Interference with the resulting signal

50. Match the following :

List – I (Age of wound)List-II (Vasoactive amine/Enzyme)
(a) 10 minutes(i) Histamine
(b) 30 minutes(ii) Alkaline phosphatase
(c) 1 hour(iii) Calpains, Cathepsins
(d) 8 hours(iv) A.T.Pase, Esterase
(a)(b)(c)(d)
1.(ii)(i)(iii)(iv)
2.(iv)(iii)(ii)(i)
3.(iii)(i)(iv)(ii)
4.(i)(iii)(ii)(iv)

Answer: (3) (iii), (i), (iv), (ii)

51. The bullets loaded in high-velocity rifle cartridges fired from AK-47 rifle and 5.56 mm Insas rifle have :

  1. Steel cores
  2. No steel cores
  3. Bullet of AK-47 rifle cartridge has steel core but the bullet of 5.56 cartridge does not
  4. Bullet of 5.56 mm cartridge has steel core but the bullet of AK-47 rifle does not

Answer: (1) Steel cores

52. Assertion (A): DNA typing of feces has not proven very successful.

Reason (R): Because large amount of bacteria and digestive enzymes degrade DNA.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct and (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect and (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

53.  Apart from its local anesthetic activity lidocaine is also used as:

  1. Antiarrhythmic drug
  2. Antiepileptic drug
  3. Immuno Suppressant drug
  4. Analgesic drug

Answer: (1) Antiarrhythmic drug

54. Parotid gland produces :

  1. Amylase 
  2. Proteinase   
  3. Lactase 
  4. Cholenesterase

Answer: (1) Amylase

55. The ethanol saliva : blood ratio equilibrates at about_____________ min. after cessation of drinking under normal condition.

  1. 10          
  2. 30        
  3. 60 
  4. 90

Answer: (2) 30

56. A lady was found dead at a crime scene with a revolver in her hand. In order to decide whether she had committed suicide or it is a case of homicide, gunshot residue may be lifted by taking hand swabs with 5% nitric acid. The swabs are taken by :

  1. Cotton with the help of glass rods, dried and sealed in glass tubes.
  2. Cotton with the help of glass rods, dried and sealed in cellophane envelopes.
  3. Cotton with the help of plastic rods, dried and sealed in glass tubes.
  4. Cotton with the help of plastic rods, dried and sealed in cellophane envelopes.

Answer: (4) Cotton with the help of plastic rods, dried and sealed in cellophane envelopes.

57. If an evidence at the crime scene is contaminated, investigator must do which of the following :

  1. Decontaminate the evidence
  2. Must record this fact
  3. Destroy the evidence
  4. Bring the fact to the notice of superior

Answer: (2) Must record this fact

58. Assertion (A): Infrared spectroscopy is valuable tool in determining the generic groups to which fibers belong.

Reason (R): It is also useful in separating fibers within generic groups on the basis of differences in copolymer composition.

Codes:

  1. (A) and (R) both are correct
  2. (A) is correct but (R) is incorrect
  3. (A) and (R) both are incorrect
  4. (A) is incorrect but (R) is correct

Answer: (1) (A) and (R) both are correct

59.   Assertion (A): The tool marks are individualistic.

Reason (R): As no tools even of the same make and batch made one after the other will have identical surfaces.

Codes :

  1. Both (A) and (R) are correct 
  2. (A) is correct but (R) is incorrect                  
  3. (A) is incorrect but (R) is correct  
  4. Both (A) and (R) are incorrect

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

60. Inside human body cyanide attaches to cytochrome-C oxidase as it has a high affinity for :

  1. Fe3+ ions              
  2. Na+ ions                
  3. Ca2+ ions                   
  4. Mg+ ions      

Answer: (1) Fe3+ ions   

61. Assertion (A): Incised looking lacerated wound is caused by a sharp weapon.

Reason (R):  Incised looking lacerations are caused when skin is sandwiched between weapon and bone.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. Both (A) and (R) are wrong
  3. Only (A) is correct and (R) is wrong
  4. Only (R) is correct and (A) is wrong

Answer: (4) Only (R) is correct and (A) is wrong

62. Changes in pubic symphysis helps in which of the following :

  1. Sex determination    
  2. Age determination
  3. Race determination    
  4. Stature determination

Answer: (2) Age determination

63. Blood spatter is helpful in determining the origin of blood. From an elliptical blood drop  found at scene of crime, its angle of fall is given by :

  1. sinA = a/b    
  2. cosA= a/b  
  3. secA= a/b  
  4. tanA= a/b ; where ‘a’ is width and ‘b’ is length of elliptical stain

Answer: (1) sinA= a/b  

64. Alpha-amylases in humans is found in :

  1. Only saliva
  2. Both saliva and the pancreas
  3. Only pancreas
  4. Both saliva and heart

Answer: (2) Both saliva and the pancreas

65. Assertion (A): While investigating a digital crime scene, items like laptop, pendrives available at the scene should be seized.

Reason (R): Login and Passwords etc. may be asked from the laptop owner present at the scene.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. Both (A) and (R) are incorrect
  3. (A) is correct but (R) is incorrect
  4. (R) is correct but (A) is incorrect

Answer: (3) (A) is correct but (R) is incorrect [As per answer key] (Incorrect) | Both (A) and (R) are correct

66. Assertion (A): Forensic tests for saliva relied primarily on detection of beta-amylase.

Reason (R): It is present in humans.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct and (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect and (R) is correct

Answer: (3) Both (A) and (R) are incorrect

67. ‘Sticky Side Powder’ is used to develop latent fingerprints on which of the following surfaces :

  1. Adhesive tapes
  2. Paper    
  3. Wood
  4. Metal

Answer: (1) Adhesive tapes

68. The energy of photon is directly proportional to its :

  1. Incident angle   
  2. Reflection angle          
  3. Frequency                    
  4. Absorption

Answer: (3) Frequency

69. Ridge ending can also be said as which of the following:

  1. Galton’s detail
  2. Ridge characteristics
  3. Ridge detail
  4. All of the above

Answer: (4) All of the above

70. In Neutron Activation analysis the activation means :

  1. Making the nucleus unstable
  2. Making nucleus more stable
  3. Making nucleus fuse into daughter nuclei
  4. All of the above

Answer: (1) Making the nucleus unstable

71. Nobbing Fractures are typically seen in :

  1. Fall over a door knob
  2. Boxers’ skull
  3. Battered baby syndrome
  4. Runner’s metatarsals

Answer: (3) Battered baby syndrome

72. Apart from Beer’s law, another limiting law in chemistry is :

  1. Michelson law                                        
  2. Debye-Huchel law
  3. Planks law                                               
  4. Maxwell law

Answer: (2) Debye-Huchel law

73.  Which of the following are true statements ?

(a) Greenish discoloration of the right iliac fossa is the earliest putrefactive change

(b) Rigor mortis first starts in skeletal muscles

(c) Honeycomb liver is seen in Putrefaction

(d) Post mortem staining in hanging is seen in face

Codes :

  1. Only (a) and (c) are correct
  2. Only (c) and (d) are correct
  3. Only (a), (b) and (d) are correct
  4. Only (d) is correct

Answer: (1) Only (a) and (c) are correct

74. Cuticle, a portion of hair consists of scales of different types. One of the types is spinous or petal like are not found in :

  1. Cats                             
  2. Humans                        
  3. Seal                              
  4. Rats

Answer: (2) Humans

75. Assertion (A): Forged writings are always inferior than the genuine writings.

Reason (R): No writer can have better penmanship than himself.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct but (R) is incorrect
  3. (R) is correct but (A) is incorrect
  4. Both (A) and (R) are incorrect

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct.