MCQs on Forensic Law with answers

1. Dying declaration is to be preferably recorded by:

(A) Doctor

(B) Police

(C) Magistrate

(D) Jury Member

Answer: C

2. Murder cases are tried in the following courts:

(A) Chief Judicial Magistrate’s Court

(B) 1st Class Metropolitan Magistrate’s Court

(C) Sessions Court

(D) High Court

Answer: C

3. Police inquest is conducted under section:

(A) 174 CrPC

(B) 174 IPC

(C) 176 CrPC

(D) 176 IPC

Answer: A

4. Match the following List – I with List – II & select the correct answer using the code given below:

List-IList-II
a. Inquesti. 143 Indian Evidence Act
b. Summonsii. 32 Indian Evidence Act
c. Dying declarationiii. 61 Criminal Procedure Code
d. Leading questionsiv. 174 Criminal Procedure Code

Codes:

abcd
(a)iiiiiiiv
(b)iviiiiii
(c)iiiiiivi
(d)iiiiiiiv

Answer: B

5. Dowry deaths are booked under which Section of Indian Law:

(A) 320 IPC

(B) 304 A IPC

(C) 304 B IPC

(D) 375 IPC

Answer: C

6. The criminal responsibility of a mentally ill person is stated under the following section of Indian law?

(A) CrPC 84

(B) CrPC 80

(C) IPC 84

(D) IPC 80

Answer: C

7. Match the following:

List – IList – II
a. Inquesti. Cross examination
b. Conduct Moneyii. Police
c. Leading Questioniii. Body of evidence
d. Corpus delectiv. Witness

Codes:

abcd
(A)iiiviiii
(B)iiiiiivi
(C)iviiiiii
(D)iiiiiiiv

Answer: A

8. Conduct money is paid for:

(A) Conducting an autopsy

(B) Chemical analysis

(C) Collecting evidentiary material at crime scene.

(D) Appearing in a court as witness.

Answer: D

9. Which of the following types of inquests are presently held in India?

(A) Coroner and Police

(B) Police and Magistrate

(C) Magistrate and Coroner

(D) Police and Medical Examiner

Answer: B

10. The term ‘Expert evidence’ is defined in section:

(A) 45, Indian Evidence Act

(B) 131, Indian Evidence Act

(C) 45, Criminal Procedure code

(D) 131, Criminal Procedure code

Answer: A

11. Magistrate Inquest is done in the following cases:

(a) Death in road accident

(b) Death caused by drowning

(c) Exhumation

(d) Death in prison

Codes:

(A) (a) and (c) are correct.

(B) (a) and (d) are correct.

(C) (c) and (d) are correct.

(D) (b) and (d) are correct.

Answer: C

12. As per IPC (Indian Penal Code), Emasculation is classified as:

(A) Assault

(B) Simple Injury

(C) Miscarriage

(D) Grievous injury

Answer: D

13. The homicide caused unintentionally by an act done in a good faith is:

(A) Excusable

(B) Murder

(C) Culpable homicide

(D) All of the above

Answer: A

14. Which of the following witness can be asked a leading question during examination-in-chief?

(A) Common witness

(B) Expert witness

(C) Hostile witness

(D) None of the above

Answer: C

15. Exhumation means:

(A) Execution of a death sentence

(B) Examination of skeletal remains

(C) Digging out of a buried body

(D) Injecting formalin into body for preservation

Answer: C

16. ‘Expert’ is defined in the following section:

(A) 145 of Indian Evidence Act

(B) 45 of Indian Evidence Act

(C) 145 of Criminal Procedure Code

(D) 45 of Indian Penal Code

Answer: B

17. Juvenile courts are meant for trial of:

(A) Mentally ill persons

(B) Foreign citizens

(C) Criminal lawyers

(D) Children below 18 years

Answer: D

18. Which of the following courts is not a court of trial?

(A) Chief Judicial Magistrate

(B) First Class Judicial Magistrate

(C) Additional District and Session Judge

(D) High Court

Answer: D

19. Which of the following officers cannot conduct enquiry into a dowry death?

(A) District Magistrate

(B) Sub Divisional Magistrate

(C) Executive Magistrate

(D) Deputy Superintendent of Police

Answer: D

20. The evidence of Expert in the Court of Law is recorded in the following order:

(A) Examination in chief, Cross examination, Oath, Questions by Judges.

(B) Oath, Examination chief, Cross examination, Questions by Judges

(C) Questions by Judges, Oath, Cross examination, Examination in Chief

(D) Oath, Questions by Judges, Examination in chief, Cross examination

Answer: B

21. In terms of maximum power, the Courts are in the following ascending order:

(A) C.J.M., Sessions Court, High Court, Supreme Court

(B) Sessions Court, C.J.M., High Court, Supreme Court

(C) Sessions Court, High Court, C.J.M., Supreme Court

(D) Sessions Court, High Court, Supreme Court, C.J.M.

Answer: A

22. The time limit for exhumation in India is

(A) 2 years

(B) 5 years

(C) 10 years

(D) No time limit

Answer: D