Forensic MCQs with Explanation(Part – 1)

1.Who is known as ‘Father of Criminal Identification’ ?

  1. Francis Galton
  2. Alphonse Bertillon
  3. Edmond Locard
  4. Mathieu Orfila

Ans.: 2. Alphonse Bertillon

Explanation: Alphonse Bertillon (French: 22 April 1853 – 13 February 1914) was a French police officer and biometrics researcher who applied the anthropological technique to law enforcement creating an identification system based on physical measurements. Anthropometry was the first scientific system, Police used to identify criminals.

2. Assertion (A) : Seminal stains should be collected preferably on cotton cloth, dried at room temperature for DNA analysis.

         Reason (R) : It causes degradation of seminal stain.

         Codes :

  1. Both (A) and (R) are correct.
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect.
  3. Both (A) and (R) are incorrect.
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct.

Ans.: 2. (A) is correct, but (R) is incorrect.

Explanation: Biological evidence, such as; Blood, Saliva, Semen, etc. should always be air dried properly before packaging. Moisture allows bacterial growth to occur, rapidly destroying nuclear material and, therefore, greatly reducing the possibility of obtaining useful DNA results.

3. Urea in suspected urine stain is detected with:

  1. Urease-bromothymol blue paper
  2. Litmus paper
  3. pH meter
  4. Colorimeter

Ans.: 1. Urease-bromothymol blue paper

Explanation: Urea is detected with urease-bromothymol blue-paper and is confirmed through its reaction with xanthydrol to form dixanthylurea crystals, which are detected microscopically. 

4. In mass spectrometry, the molecular ions, the fragment ions and the fragment radical ions are separated by deflection in a variable magnetic field according to their:

  1. Mass
  2. Charge
  3. Mass and Charge both
  4. Size

Ans.: 3. Mass and Charge both

Explanation: To measure the characteristics of individual molecules, a mass spectrometer converts them into ions so that they can be moved and manipulated by external electric and magnetic fields.

The molecular ions, the fragment ions and the fragment radical ions are separated by deflection in a variable magnetic field according to their mass and charge, and generate a current (the ion current) at the collector in proportion to their relative abundances.

The mass spectrometer has three essential functions and related components:

1.   A small sample is ionized, usually to cations by loss of an electron.   The Ion Source
2.   The ions are sorted and separated according to their mass and charge.   The Mass Analyzer
3.   The separated ions are then measured, and the results displayed on a chart.   The Detector

5. The enzyme glyoxalase is present in

  1. Only blood
  2. Only semen
  3. Both blood and semen
  4. Only hair

Ans.: 3. Both blood and semen

Explanation: The enzyme glyoxalase is present in Blood and Semen.

6. PCR techniques was invented by:

  1. Alec Jefferie
  2. Karry Mullis
  3. John Buttler
  4. L. Kobilinsky

Ans.: 2. Karry Mullis

Explanation: The Polymerase Chain Reaction (PCR) technique was developed by Kary Mullis in the 1983, and he also received the 1993 Nobel Prize in chemistry.

7. Naphthalene balls are obtained from which of the following?

  1. Coal gas
  2. Coal tar
  3. Coal
  4. Coke

Ans.: 2. Coal tar

Explanation: Naphthalene balls can be defined as small balls which are obtained from coal tar and generally used for storing clothing and other articles susceptible to damage from the formation of larva of moth.

8. Which one of the following is not an alternative matrix in forensic drug analysis ?

  1. Hair
  2. Sweat
  3. Oral Fluid
  4. Blood

Ans.: 4. Blood

Explanation: Blood and urine, continue to be useful for drug detection, but have limitations that affect their ability to answer important questions. Because collection can result in infection, only medically trained professionals may collect blood samples, adding expense and time waiting for proper sample collection to occur. Blood collection is also not easily repeatable.

9. Which of the following is true ?

On fired cartridge cases, the stirated breech-face marks are produced :

  1. As impression of situations present on breech-face.
  2. When the firing pin pierces the percussion cap.
  3. The cartridge case rotates during firing and the irregularities on breech-face produce situations.
  4. The percussion cap gets partly dislodged from its housing and enters the firing pin hole.

Ans.: 4. The percussion cap gets partly dislodged from its housing and enters the firing pin hole.

Explanation: As the bullet passes down and out of the barrel, the head of the case impacts the breech or bolt face that holds the case in the chamber. The imperfections of the breech face impress a negative impression on the case head and are called breech face marks.

10. Age of Criminal responsibility in India is:

  1. 5 years
  2. 7 years
  3. 12 years
  4. 18 years

Ans.: 2. 7 years

Explanation: Nothing is an offence which is done by a child under Indian Penal Code the age of 7 years. The age of criminal responsibility is raised to 12 years if the child is found to have not attained the ability of understanding the nature and consequences of his act.

Forensic MCQs With Explanation (PART – 2)