UGC NET Exam June 2015 Forensic Science Paper-2 Question Paper With Answer Key

1. Who discovered the ABO Blood-group system:

  1. Levine
  2. Landsteiner
  3. Balthazard
  4. Holzer

Answer: (2) Landsteiner

2. The term “signature fracture” is used to describe:

  1. Depressed fracture
  2. Fissure fracture
  3. Diastatic fracture
  4. Ring fracture

Answer: (1) Depressed fracture

3. Davidson’s body is seen in which of the following cells?

  1. Red blood cell
  2. Platelets
  3. Neutrophil
  4. Reticulocyte

Answer: (3) Neutrophil

4. Conversion of body fat into a soapy materials is known as:

  1. Mummification
  2. Putrefaction
  3. Maceretion
  4. Saponification

Answer: (4) Saponification

5. Which is the last organ to putrefy in a human body?

  1. Heart
  2. Brain
  3. Liver
  4. Prostate

Answer: (4) Prostate

6. Which of the following method is not used for securing a document from forgery?

  1. Hologram
  2. Microprinting
  3. Watermark
  4. Dandy roll

Answer: (4) Dandy roll

7. The concept of ink libraries particularly for age determination of a document was originated in which of the following countries?

  1. USA
  2. Russia
  3. Japan
  4. UK

Answer: (1) USA

8. The Electrostatic Detection Apparatus (ESDA) is used in questioned document examination for which of the following?

  1. Obliterations
  2. Indentations
  3. Dating of paper
  4. Matching the torn pieces of the paper

Answer: (2) Indentations

9. Calcium chloride crystals, component of Iodine fuming Gun used to develop latent fingerprints, serves which of the following functions?

  1. Intensity the developed fingerprints
  2. Gives colour to the developed fingerprints
  3. Absorbs the moisture
  4. Helps in maintaining temperature

Answer: (3) Absorbs the moisture

10. Zinc is preferred over cadmium while developing latent fingerprints with VMD method due to which of the following reasons?

  1. Zinc is a non- toxic substance
  2. Cadmium is a toxic substance
  3. Both (1) and (2)
  4. None of the above

Answer: (3) Both (1) and (2)

11. At what age of intrauterine life, can the sex of a fetus be determined?

  1. 2 months                         
  2. 4 months
  3. 6 months
  4. 8 months

Answer: (2) 4 months

12. The ossification center of which of the following carpal bones is the last to appear?

  1. Capitate
  2. Hamete
  3. Lunate
  4. Pisiform

Answer: (4) Pisiform

13. Palmer’s notation deals with:

  1. Chromosomes
  2. Bones
  3. Teeth 
  4. Nails

Answer: (3) Teeth

14. Which form of glass when broken by impact, bending or heat, ‘dices’ into small squares with few splinters?

  1. Tempered Glass
  2. Borosilicate Glass
  3. Soda-lime Glass
  4. Laminated Glass

Answer: (1) Tempered Glass

15. Acrylic lacquer paints can be readily distinguished from other classes of paint by their solubility in:

  1. Methanol
  2. Ethanol 
  3. Acetone 
  4. Chloroform

Answer: (3) Acetone

16. For Density Gradient method which among the following solvents are used?

  1. Chloroform and Idoform
  2. Bromoform and Bromobenzene
  3. Bromobenzene and Chloroform
  4. Bromoform and Chloroform

Answer: (2) Bromoform and Bromobenzene

17. Which of the following glasses is made by introducing stress through rapid heating and cooling?

  1. Tempered Glass 
  2. Soda-lime Glass
  3. Borosilicate Glass
  4. Pyrex Glass

Answer: (1) Tempered Glass

18. The principal cellular component of seminal fluid, the spermatozoa, is of ____________  structure.

  1. Round 
  2. Flagellated 
  3. Square
  4. Oval

Answer: (2) Flagellated 

19. Which of the following tests is a microchemical test for the detection of a bloodstain?

  1. Benzidine
  2. Leucomalachite green
  3. Phenolphthaleine
  4. Takayama

Answer: (4) Takayama

20. Which of the following enzyme is present in saliva ?

  1. Choline esterase
  2. Cytochrome oxidase
  3. α-amylase
  4. Hyalourodinase

Answer: (3) α-amylase

21. Which of the following is not a secondary high explosive?

  1. TNT  
  2. RDX 
  3. PETN  
  4. Lead Azide

Answer: (4) Lead Azide

22. Bullet of which of the following calibers has a “HEEL”?

  1. 0.22″
  2. 0.32″
  3. 0.455″
  4. 0.38″

Answer: (1) 0.22″

23.  ANFO is a mixture of:

  1. Black powder and fuel oil
  2. Ammonium nitrate and fuel oil
  3. Aluminium nitrate and fuel oil
  4. Ammonium nitricum and fuel oil

Answer: (2) Ammonium nitrate and fuel oil

24. Type of primer cup present in 0.22 LR cartridge is:

  1. Boxer primer
  2. Berdan primer
  3. No primer cup present
  4. Battery cup

Answer: (3) No primer cup present

25. If the ballistic coefficient of a bullet is more it means :

  1. The ability to overcome air friction is more.
  2. The ability to overcome air friction is less.
  3. The bullet has more terminal velocity.
  4. The bullet is more prone to fragmentation.

Answer: (1) The ability to overcome air friction is more.

26. Nitroguanidine is used as a propellent charge in:

  1. Smokeless gunpowder
  2. Semi-smokeless gunpowder
  3. Double base smokeless gunpowder
  4. Triple base smokeless gunpowder

Answer: (4) Triple base smokeless gunpowder

27. What is the hydrocarbon range of diesel?

  1. ‎C18 2‎C28
  2. C8 2‎C12
  3. C10 2‎C15
  4. C5 2‎C8

Answer: (1) C18 2‎C28

28. Pristane and Phytane are characteristic components of:

  1. Wax
  2. Kerosene
  3. Petrol
  4. Diesel

Answer: (4) Diesel

29. What is the boiling range (°C) of gasoline?

  1. 25 – 190
  2. 25 – 75
  3. 80 – 160
  4. 180 – 340

Answer: (1) 25 – 190

30. Dye component of kerosene can be analysed by

  1. GC
  2. AES
  3. XRF
  4. TLC

Answer: (4) TLC

31. Which of the following is a synthetic morphine surrogate?

  1. Heroine
  2. Papavarine
  3. Codeine
  4. Methadone

Answer: (4) Methadone

32. Fenny is a distilled fermented juice of:

  1. Grapes
  2. Mahuwa
  3. Cashew
  4. Almond

Answer: (3) Cashew

33. In gasoline, lead alkyls are used as:

  1. Dye
  2. Anti-knocking agent
  3. Anti-icing agent
  4. Demulsifier

Answer: (2) Anti-knocking agent

34. Which colour of crystals are formed by Florence Test of Seminal Stains?

  1. Red
  2. Blue
  3. Green
  4. Brown

Answer: (4) Brown

35. Assertion (A): Both the strands of DNA are hybridized.
Reason (R): Complementary base pairs are attached to each other

Codes.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect but (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

36. Benzidine, a chemical used for identification of blood is recognized as a carcinogen, by which of the following?

  1. WHO
  2. Occupational Safety and Health Administration
  3. FBI
  4. Drug Act

Answer: (2) Occupational Safety and Health Administration

37. Which one of these genetic loci that controls PGM polymorphism is forensically important?

  1. Locus 1 on chromosome 1
  2. Locus 3 on chromosome 6
  3. Locus 2 on chromosome 4
  4. All of the above

Answer: (1) Locus 1 on chromosome 1

38. For PCR reaction, which of the following is not required?

  1. Taq polymerase
  2. DNTP
  3. Primer
  4. Radio labelled DNA probe

Answer: (4) Radio labelled DNA probe

39. In capillary electrophoresis the internal diameter of fused-quartz capillary ranges between:

  1. 50 to 150 nm
  2. 20 to 100 µm
  3. 5 to 15 mm
  4. 1 to 2 cm

Answer: (2) 20 to 100 µm

40. Which of the following is commonly used as a adsorbent in SPME method for isolation of accelerants from fire debris?

  1. Carbowax
  2. PDMS-Carbowax
  3. PDMS
  4. Charcoal

Answer: (3) PDMS

41. In gas chromatography, head space is used to:

  1. Extract and concentrate the explosive used from the debris
  2. Separates the component of the explosive
  3. Qualitative analysis
  4. Quantitative analysis

Answer: (1) Extract and concentrate the explosive used from the debris

42. In which of the following technique, chemical or physical changes in analytes occur on heating or cooling?

  1. Thermal Analysis
  2. Chromatography
  3. Electrophoresis
  4. Titrimetry

Answer: (1) Thermal Analysis

43. Continual sorption and desorption of a solute between a mobile and stationary phase inherently produces a:

  1. Stationary Phase Profile
  2. Mobile Phase Profile
  3. Detector Profile
  4. Gaussian Concentration Profile

Answer: (4) Gaussian Concentration Profile

44. Technique based on differential rate of migration of analytes through a buffered medium for the quantitative and qualitative determination of ionic compound is known as:

  1. Electrophoresis
  2. Chromatography
  3. Spectrometry
  4. Distillation

Answer: (1) Electrophoresis

45. Which of the following is the nature of silica, florisil, alumina sorbants?

  1. Non-polar
  2. Ionic
  3. Gel
  4. Polar

Answer: (4) Polar

46. Which of the following is associated with the brain mapping?

  1. BAL
  2. EDTA
  3. MDOPA
  4. MERMER

Answer: (4) MERMER

47. At crime scene, a blood stained hand print is observed by the crime scene investigator. What type of the evidence will it be called?

  1. Latent Print evidence
  2. Patent Print evidence
  3. Plastic Prints
  4. None of the above

Answer: (2) Patent Print evidence

48. Mathiew Orfila is considered father of which branch of Forensic Science?

  1. Toxicology
  2. Serology
  3. Ballistics
  4. Fingerprints

Answer: (1) Toxicology

49. Skull-Photo superimposition technique of personal identification was first used by:

  1. Iscan and Krogman
  2. Stephan and Todd
  3. Glaister and Brash
  4. Dorion and Butler

Answer: (3) Glaister and Brash

50. Journal of Forensic Science is published by which of the following?

  1. Indian Academy of Forensic Science
  2. Australian Academy of Forensic Science
  3. American Academy of Forensic Science
  4. European Academy of Forensic Science

Answer: (3) American Academy of Forensic Science