UGC NET Exam July 2016 Forensic Science Paper-3 Question Paper with Answer Key

1. If the two genes comprising an allelomorphic pair are identical, the individual is said to be

  1. Heterozygous 
  2. Homozygous
  3. Mutant 
  4. Stutter alleles

Answer: (2) Homozygous

2. Assertion (A): The major limitations of conventional optical microscope are limited resolution, restricted depth of field and poor contrast.

Reason (R): Conventional optical microscope is characterized by sequential processing system.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. Both (A) and (R) are incorrect
  3. (A) is correct and (R) is incorrect
  4. (A) is incorrect and (R) is correct

Answer: (3) (A) is correct and (R) is incorrect

3. Sodium Alpha naphthylphosphate along with ______ solution aids in indicating the presence of acid phosphatase enzyme.

  1. Fast blue
  2. Barberio’s
  3. Potassium Iodide
  4. Ammonia

Answer: (1) Fast blue

4. Denudation of epidermal layers of skin is best termed as

  1. Laceration 
  2. Bruise
  3. Incised wound 
  4. Abrasion

Answer: (4) Abrasion

5. The Hon’ble Supreme Court of India has ruled that it is not necessary to produce photomicrographs showing the matching of marks on evidence and test exhibits in the court of law. This has been ruled in Ramanatham Vs State of Tamil Nadu and is given in Criminal Law Journal page 1137 of the year

  1. 1977 
  2. 1976
  3. 1975 
  4. 1974

Answer: (2) 1976

6. Who authored the book titled ‘Mute Witnesses : Trace Evidence Analysis’ :

  1. Gerber, S.M. 
  2. Houck, M.M.
  3. Casey, E. 
  4. Butler, J.

Answer: (2) Houck, M.M.

7. ________ is calculated value generated for a single genetic marker and is associated with the statistical strength or weight of that locus in favour of or against parentage and inheritance scenario.

  1. Allele frequency
  2. Paternity Index
  3. Hardy-Weinberg equilibrium 
  4. Standard deviation

Answer: (2) Paternity Index

8. Chemically all of the following drugs belong to one group, except

  1. MDA 
  2. DOM
  3. TCH 
  4. MDMA

Answer: (3) TCH 

9. Assertion (A): Polymerase chain reaction (PCR), a technique for increasing the amount of a specific section of DNA is called DNA amplification.

Reason (R): In general, PCR based genetic systems show less variations per locus than RFLP loci.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct.
  2. (A) is correct and (R) is incorrect.
  3. Both (A) and (R) are incorrect.
  4. (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct.

10. Phenyl-2-propanone and Formamide are used for the synthesis of

  1. Amphetamine
  2. Methamphetamine
  3. Methylene dioxymethamphetamine
  4. Lysergide

Answer: (1) Amphetamine

11. Which one of following pairs is correctly matched ?

List-I (Presence of Gonads)List-II (Type of intersex)
(a) Gonads absent(i) Pseudohermaphrodite
(b) Gonads present, but fail to develop at puberty(ii) Gonadal agenesis
(c) Gonads of both sexes present(iii) Gonadal dysgenesis
(d) Difference of internal and external sex organs in the same individuals(iv) Gonadal dysgenesis
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(iv)(ii)(ii)
2.(ii)(iv)(i)(iii)
3.(ii)(iii)(iv)(i)
4.(iii)(ii)(i)(iv)

Answer: (3) (ii), (iii), (iv), (i)

12. Match the following :

List-I (Form of rape)List-II (IPC Section)
(a) Member of armed forces commits rape(i) S.376(2)(f) IPC
(b) Teacher commits rape on his student.(ii) S.376(2)(g) IPC
(c) Person commits rape repeatedly on the same woman(iii) S.376(2)(c) IPC
(d) Person commits rape during communal violence.(iv) S.376(2)(n) IPC
(a)(b)(c)(d)
1.(ii)(iii)(i)(iv)
2.(i)(iii)(iv)(ii)
3.(iii)(i)(iv)(ii)
4.(iv)(iii)(ii)(i)

Answer: (3) (iii), (i), (iv), (ii)

13. A claymore mine is an explosive device which is

  1. Kept under the ground and it explodes when a person places his foot on it.
  2. A rectangular curved body having explosive and shots and detonator. It is fitted with legs which are dug in the ground.
  3. A PTD device.
  4. A device which is simply put on the ground.

Answer: (2) A rectangular curved body having explosives and shots and detonator. It is fitted with legs that are dug in the ground.

14. Assertion (A): When a projectile strikes a pane of glass, a scab is produced.
Reason (R): This is due to generation of a tension wave at the point of impact which is reflected from the opposite side as a longitudinal compression wave.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

  1. (A) is correct, but (R) is wrong.
  2. Both (A) and (R) are correct.
  3. (A) is wrong, but (R) is correct.
  4. Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (1) (A) is correct, but (R) is wrong

15. A technique used to separate sperm cells and non-sperm cells for DNA analysis is called

  1. Organic Extraction 
  2. Differential Extraction
  3. QiaAmp Extraction 
  4. Chelex Extraction

Answer: (2) Differential Extraction

16. While firing 12-bore, 2½ – inch IOF made cartridge loaded with pellets of small size from 12-bore IOF made gun, each pellet starts making its own hole, at a range of

  1. Beyond about 6 metres
  2. Beyond about 5 metres
  3. About 4 metres 
  4. About 3 metres

Answer: (2) Beyond about 5 metres

17. Which one of following is correctly matched ?

List – I (Criteria)List – II (Feature)
(a) Sacral index(i) Male = 65; Female = 80
(b) Base-wing index(ii) Male = 2½ – 3 Vertebrae
Female = 2 – 2½ Vertebrae
(c) Corporo basal index(iii) Male = 105; Female = 115
(d) Sacroiliac articulation(iv) Male = 45; Female = 40
(v) Male = 4-5 Vertebrae; Female = 2-3
Vertebrae
(a)(b)(c)(d)
1.(iii)(i)(iv)(ii)
2.(i)(v)(ii)(iii)
3.(ii)(iii)(iv)(v)
4.(v)(iv)(i)(ii)

Answer: (1) (iii), (i), (iv), (ii)

18. Which of these fibers are derived from animals?

  1. Kashmiri, Wool 
  2. Pashmena, Rayon
  3. Cotton, Polysters 
  4. Terylene, Wool

Answer: (1) Kashmiri, Wool

19. Assertion (A): Mab 4E6 is used to detect urine stains.

Reason (R): Antigen 4E6 is secreted by epithelial cells of the ejaculatory duct.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct. 
  2. Both (A) and (R) are incorrect.
  3. (A) is correct and (R) is incorrect. 
  4. (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: (4) (A) is incorrect and (R) is correct

20. Nysten’s Law is used in relation to

  1. Rigor Mortis 
  2. Adipocere
  3. Mummification 
  4. Embalming

Answer: (1) Rigor Mortis

21. In chromatography the term describing the resistance to mass transfer process is called as

  1. “A” term 
  2. “B” term
  3. “C” term
  4. “D” term

Answer: (3) “C” term

22. Soil can be divided into layers known as horizons. Horizon ‘O’ is the top most layer having which of the following?

  1. Sand and Silt 
  2. Mixture of minerals and clay
  3. Organic constituents (humus)
  4. Mixture of sand and mineral particles

Answer: (3) Organic constituents (humus)

23. To reveal micro-injuries to female genitals due to rape, following technique may be used

  1. Staining with Toluidine Blue 
  2. Staining with Leucomalachite green
  3. Staining with Benzidine 
  4. Staining with Phenolphthalein

Answer: (1) Staining with Toluidine Blue

24. Which of the following is neonaticide?

  1. Killing of an infant within 24 hours of birth
  2. Killing of an infant within 1 month of birth
  3. Killing of an infant within 1 year of birth
  4. Killing of an infant any time after birth

Answer: (1) Killing of an infant within 24 hours of birth

25. Which of the following pairs is correctly matched?

List – I (Trait)List – II (Teeth)
(a) Cusp of Carabelli(i) Eskimos
(b) Shovel shaped teeth(ii) Taiwanese
(c) Taurodontism(iii) Negroes
(d) Hypodontia(iv) Caucasoids
(v) Mongoloids
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(v)(ii)(iii)
2.(v)(iv)(i)(ii)
3.(ii)(iii)(iv)(v)
4.(iv)(v)(i)(ii)

Answer: (4) (iv), (v), (i), (ii)

26. Casper’s dictum is used in relation to

  1. Rigor mortis
  2. PM staining
  3. Putrefaction 
  4. Mummification

Answer: (3) Putrefaction 

27. The weight of India’s recently manufactured .22-revolver called ‘NIDAR’ is

  1. 200 grams 
  2. 250 grams
  3. 300 grams 
  4. 350 grams

Answer: (2) 250 grams

28. For clinical autopsy authorization is required from

  1. Superintendent of Police 
  2. Medical Superintendent
  3. Relative
  4. District Magistrate

Answer: (3) Relative

29. The term “VIRTOPSY” is used for

  1. Use of computed tomography in autopsy
  2. Use of dactylography in autopsy
  3. Use of virtual reality in autopsy
  4. Use of infrared rays in conducting autopsy

Answer: (1) Use of computed tomography in autopsy

30. Metastable ions are generally seen in the peak obtained from

  1. Electrophoresis 
  2. Mass Spectrometer
  3. UV Spectrophotometer 
  4. Ion chromatography

Answer: (2) Mass Spectrometer

31. Match the following :

List – I (Substance)List – II (Reagents)
(a) Primary and Secondary amines(i) Cobalt thiocyanate
(b) Cocaine(ii) Sodium picrate
(c) Alcohols(iii) Potassium dichromate
(d) Cyanide(iv) Dragendorff
(a)(b)(c)(d)
1.(iv)(i)(iii)(ii)
2.(i)(ii)(iii)(iv)
3.(ii)(iv)(iii)(i)
4.(iv)(ii)(iii)(i)

Answer: (1) (iv), (i), (iii), (ii)

32. WCOT, WSCOT, PLOT, SCOT are types of column used in

  1. HPLC
  2. UPLC
  3. MEKC 
  4. GC

Answer: (4) GC

33. In chromatography “Random Walk Theory” explains

  1. Retention Time
  2. Band Broadening
  3. Flow Rate of Mobile Phase
  4. Calculation of Dead Time

Answer: (2) Band Broadening

34. The inability of a simple lens to bring radiation of different wavelength to a focus in one plain causes

  1. Achromatic aberration 
  2. Apochromatic aberration
  3. Chromatic aberration 
  4. Natural aberration

Answer: (3) Chromatic aberration

35. Which one of the following pairs is correctly matched ?

List – IList – II
(a) Conflicting evidence(i) Evidence tending to establish a criminal defendant’s innocence
(b) Corroborating evidence(ii) Evidence tending to establish guilt.
(c) Exculpatory evidence(iii) Irreconciable evidence that comes from different sources.
(d) Incriminating evidence(iv) Evidence that differs from but strengths or confirms other evidence
(a)(b)(c)(d)
1.(iv)(iii)(i)(ii)
2.(iii)(iv)(i)(ii)
3.(iii)(iv)(ii)(i)
4.(iv)(iii)(ii)(i)

Answer: (2) (iii), (iv), (i), (ii)

36. In human pelvis:

I. Chi lotic line index in males is > 100.

II. Sciatic notch index is 145 in adult male.

III. Washburn index is 73-94 in males.

IV. Subpubic angle is > 100° in males.

Codes:

  1. I, II and III are correct.
  2. I and III are correct.
  3. III and IV are correct.
  4. I and II are correct.

Answer: (1) I, II and III are correct.

37. Match the authors with the book they authored.

BookAuthor
(a) Forensic Chemistry & Scientific Criminal Investigation(i) A.S. Curry
(b) Questioned Documents : A Lawyer’s Handbook(ii) James Robertson
(c) Forensic Examination of Hair(iii) J. Levinson
(d) Poison Detection in Human Organs(iv) A. Lucas
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(ii)(iii)(iv)(i)
3.(iii)(iv)(i)(ii)
4.(iv)(iii)(ii)(i)

Answer: (4) (iv), (iii), (ii), (i)

38. Assertion (A): It is possible to determine that a hole in an object has been caused by a suspected drill bit.

Reason (R): Because the cutting edge of the drill bit has individual characteristics.

In the context of the two statements, which one of the following is correct?

Codes:

  1. (A) is correct, but (R) is wrong.
  2. Both (A) and (R) are correct.
  3. (A) is wrong, but (R) is correct.
  4. Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (3) (A) is wrong, but (R) is correct.

39. Which of the following statements is incorrect?

  1. Monozygotic twins have identical DNA.
  2. Monozygotic twins have identical fingerprints.
  3. Two fingers cannot have exactly same fingerprints.
  4. Two or more persons may have similar DNA.

Answer: (2) Monozygotic twins have identical fingerprints.

40. 1st AFIS was used in 1979 by which of the law enforcement agency?

  1. Central Bureau of Investigation, India
  2. Federal Bureau of Investigation, USA.
  3. Central Intelligence Agency, USA.
  4. Royal Canadian Mounted Police, Canada.

Answer: (4) Royal Canadian Mounted Police, Canada.

41. Ink writing erased with chemical erasure may be deciphered with the help of which of the following?

  1. Comparison microscope
  2. ESDA
  3. VSC
  4. Stereo-microscope

Answer: (3) VSC

42. Who authored the book titled ‘Inks : Their Composition and Manufacture’ ?

  1. Brunell, R.L. and Reed, R.W.
  2. Mitchell, C.A. and Hepworth, T.C.
  3. Brunell, R.L. and Crawford, K.R.
  4. Lucas A.

Answer: (2) Mitchell, C.A. and Hepworth, T.C.

43. Recommended abstinence for seminal (sperm) analysis is

  1. 1 Day
  2. 3 Day
  3. 10 Day
  4. 15 Day

Answer: (1) 1 Day

44. The projectile fired from a cattle slaughtering gun is:

  1. a wad cutter
  2. a bolt
  3. an exploding bullet
  4. a Dupleix bullet

Answer: (2) a bolt

45. Assertion (A): Latent fingerprints suspected on surfaces like cloth, carpet, towels etc. are difficult to visualize.

Reason (R): These surfaces are highly absorbant.

Code:

  1. Both (A) and (R) are correct.
  2. Both (A) and (R) are incorrect.
  3. (A) is correct but (R) is not correct.
  4. (R) is correct but (A) is not correct.

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct.

46. A firearm gets cocked when the sear nose gets engaged with:

  1. Bent of the tumbler
  2. Main spring of lock
  3. Sear spring
  4. Trigger

Answer: (1) Bent of the tumbler

47. Which of the following is a type of non-impact printer?

  1. Laser printer
  2. Dot matrix printer
  3. Daisy wheel printer
  4. Both daisy wheel and dot matrix printer

Answer: (1) Laser printer

48. Rohypnol is used

  1. To detect traces of blood
  2. To facilitate rape
  3. To detect fecal stains
  4. To detect impotency

Answer: (2) To facilitate rape

49. Immediate restraint of the mentally unsound is done under which of the following laws/rules?

  1. Currens rule
  2. S.81 IPC
  3. S.84 IPC
  4. Durham’s rule

Answer: (3) S. 84 IPC

50. Assertion (A): Maceration is degenerative change occurring in a fetus retained in-utero after death.
Reason (R): Degenerative changes are much faster in uterus than in open environments.

Which of the following is correct?

Codes:

  1. (A) is correct, but (R) is wrong.
  2. Both (A) and (R) are correct.
  3. (A) is wrong, but (R) is correct.
  4. Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (1) (A) is correct, but (R) is wrong.

51. Regarding Anthropometry:

I. It is also known as Bertellion system.

II. It is based on Quetelet’s law.

III. In this system 11 body measurements are taken.

IV. Photographs were not included in the system.

Code:

  1. I, II and III are correct.
  2. I and III are correct.
  3. III and IV are correct.
  4. I and II are correct.

Answer: (1) I, II and III are correct.

52. Regarding ossification centres of Scapula.

I. Coracoid appears at 1 year and fuses at 15 years

II. Subcoracoid appears at 16 years and fuses at 17 years

III. Acromion appears at 16 years and fuses at 20 years

IV. Ossification centers in left Scapula appear 5 years earlier than those in right Scapula.

Code:

  1. I, II, and III are correct
  2. I and III are correct
  3. I and IV are correct
  4. II and IV are correct

Answer: (1) I, II and III are correct.

53. Injury is legally defined

  1. u/s 320 IPC
  2. u/s 176 CrPC
  3. u/s 44 IPC
  4. Nowhere defined in Indian Law

Answer: (3) u/s 44 IPC

54. Ashley’s rule states:

  1. Total length of sternum in male is > 149 mm
  2. Total length of sternum in female is > 149 mm
  3. Sternal body is more than twice the manubrium in males
  4. Sternal body is less than twice the manubrium in females

Answer: (1) Total length of sternum in male is > 149 mm

55. Apart from tobacco based product nasal swab is also collected for

  1. Morphine
  2. Caffeine
  3. Cannabis
  4. Cocaine

Answer: (4) Cocaine

56. Let f = focal length of a convex lens, p = distance of object from lens, q = distance of image from lens.

Then which one of the following is true for photomicrography?

  1. p > 2f, f < q < 2f
  2. p = 2f, q = 2f
  3. p > 2f, q > 2f
  4. f < p < 2f, q > 2f

Answer: (4) f < p < 2f, q > 2f

57. A bullet is found by a medical officer while conducting post-mortem examination. Which of the following is the most appropriate?

  1. Medical officer takes it out by a metallic tweezer, seals it in a glass bottle, puts the case details on the outside of bottle, hands it over to the investigating officer and obtains his signatures.
  2. Medical officer takes it out by his hands, seals it in a glass bottle, puts the case details on the outside of bottle, hands it over to the investigating officer and obtains his signatures.
  3. Medical officer takes it out by his hands, puts his signatures on the bearing surface
  4. of the bullet, seals it in a glass bottle, puts the case details on the outside of bottle, hands it over to the investigating officer and obtains his signatures.
  5. Medical officer takes it out by a metallic tweezer, puts his signatures on the bearing surface of the bullet, seals it in a glass bottle, puts the case details on the outside of bottle, hands it over to the investigating officer and obtains his signatures.

Answer: (2) Medical officer takes it out by his hands, seals it in a glass bottle, puts the case details on the outside of bottle, hands it over to the investigating officer and obtains his signatures.

58. Numerous and shorter radial fractures in glass indicate that the hole has been caused by a:

  1. Stone hurled at glass
  2. A lead bullet fired from revolver
  3. A jacketed bullet fired from revolver
  4. A high velocity rifle bullet

Answer: (4) A high velocity rifle bullet

59. The word ‘Forensic Science’ is derived from:

  1. Latin word Forensis
  2. Greek word Forensis
  3. American word Forensis
  4. English word Forensis

Answer: (1) Latin word Forensis

60. Assertion (A): The sensitivity of ESR spectroscopy is higher than that of NMR spectroscopy.
Reason (R): The magnetic moment of an unpaired electron is about 700 times to that of proton.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct.
  2. Both (A) and (R) are incorrect.
  3. (A) is correct, but (R) is incorrect.
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct.

61. Which of the following is correctly matched?

Tsuchihashi Classification type Characteristics
(a) Type I (i) Y and inverted Y like bifurcation
(b) Type II(ii) X-shaped grooves
(c) Type III(iii) Clear cut grooves running vertically across lip
(d) Type IV(iv) Grooves are oval and circular
(v) Grooves are reteculate
(a)(b)(c)(d)
1.(iii)(i)(ii)(v)
2.(i)(iv)(ii)(iii)
3.(i)(v)(iii)(ii)
4.(v)(ii)(iv)(iii)

Answer: (1) (iii), (i), (ii), (v)

62. Which of the following is the correct method of collection of gun-shot residue from the hands of a person suspected to have committed suicide by a pistol?

  1. Swabs by 5% nitric acid are taken by glass rods and preserved in glass bottles.
  2. Swabs by 5% nitric acid are taken by wooden sticks and preserved in glass bottles.
  3. Swabs by 5% nitric acid are taken by Johnson’s buds and preserved in glass bottles.
  4. Swabs by 5% nitric acid are taken by Johnson’s buds and preserved in cellophone envelopes.

Answer: (4) Swabs by 5% nitric acid are taken by Johnson’s buds and preserved in cellophone envelopes.

63. Urea Nitrate crystal test for urine results in types of crystals.

  1. Needle shaped
  2. Hexagonal
  3. Star shaped
  4. Flattened

Answer: (2) Hexagonal

64. Assertion (A): In NMR the proton can align with or oppose to an external magnetic field.
Reason (R): The proton behaves as a spinning magnet.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct.
  2. Both (A) and (R) are incorrect.
  3. (A) is correct, but (R) is incorrect.
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct.

65. The inner surface of the barrel of a firearm acquires individual characteristics because:

I. The teeth on the cutting edge stress the material beyond elastic limits, fractures come out of surface, the fracture patterns are individual characteristics.

II. Rust formation.

III. Use and abuse of firearm.

IV. Teeth that get cut from the cutter mark the barrel.

Choose the correct combination:

  1. I, II and III are correct.
  2. I and IV are correct.
  3. II and IV are correct.
  4. I, II and IV are correct.

Answer: (1) I, II and III are correct.

66. Urobilinogen, a bile pigment, excreted in feces, may be detected using its fluorescent reaction to ______ reagent.

  1. Takayama
  2. Edelman’s
  3. Frohde’s
  4. Mandelin’s

Answer: (2) Edelman’s

67. Erythrocyte Acid Phosphate (EAP), enzyme is detected only in:

  1. WBCs
  2. Plasma
  3. Cortex
  4. RBCs

Answer: (4) RBCs

68. In HPLC dead time denotes

  1. Time taken by analyte to pass through stationary phase
  2. Time taken by mobile phase to pass through stationary phase
  3. Time taken by air bubble trapped in mobile phase to pass through stationary phase
  4. Time taken for sample to be loaded on to stationary phase

Answer: (2) Time taken by mobile phase to pass through stationary phase

69. In a criminal case involving firearms, the range of firing can be best estimated by comparing the evidence pattern of tattooing or spread of pellets with test patterns produced by firing the suspected firearm from various distances, using:

  1. Ammunition recovered from accused
  2. Ammunition received from police
  3. Ammunition available with FSL
  4. Ammunition purchased from market

Answer: (1) Ammunition recovered from accused

70. In which of the following instruments, the specimens are irradiated using high energy photons?

  1. WDXRF
  2. ICPAES
  3. ICPMS
  4. ETAAS

Answer: (1) WDXRF

71. Assertion (A): Landsteiner in 1901 discovered ABO blood groups.
Reason (R): Specific antigen activity was observed in blood.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct.
  2. Both (A) and (R) are incorrect.
  3. (A) is correct, but (R) is incorrect.
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct.

72. Which of the following optical absorption is used in breath analyzer?

  1. UV radiation
  2. Visible radiation
  3. IR radiation
  4. X-ray

Answer: (3) IR radiation

73. Acid Phosphatase test is a significant test in cases of rape, as the high concentration of acid phosphate is found in:

  1. Semen
  2. Hair
  3. Bone
  4. Nails

Answer: (1.) Semen

74. The explosive mixture TNT + Al is called:

  1. Terytol
  2. Cyclotol
  3. Octol
  4. Tritnol

Answer: (4) Tritnol

75. A criminal loaded a cartridge in one firearm, but it did not fire. He was successful in firing it from another firearm. So this cartridge case has firing pin impression of two firearms. In order to prove in the court of law as to which firearm had fired this cartridge case, the expert may depend upon:

  1. The firing-pin mark having more depth.
  2. The firing-pin mark having lesser depth.
  3. The extractor marks.
  4. Breech-face or chamber or ejector marks

Answer: (4) Breech-face or chamber or ejector marks