UGC NET Exam August 2016 Forensic Science Paper-3 Question Paper With Answer Key

1. In adipocere formation following change occurs

  1. Body fat into soapy and waxy
  2. Muscle into fatty tissue
  3. Blood into watery serum
  4. Bone and tendons into gelatinous mass

Answer: (1) Body fat into soapy and waxy

2. Which one of the following pairs is correctly matched, regarding ages of ossification of Carpal bones?

List – IList – II
(a) Capitate(i) 3 years
(b) Pisiform(ii) 4-5 years
(c) Trapezoid(iii) 10 years
(d) Triquetral(iv) 2 months
(v) 16 years
(a)(b)(c)(d)
1.(iv)(iii)(ii)(i)
2.(i)(iii)(ii)(iv)
3.(v)(ii)(iii)(iv)
4.(ii)(iii)(i)(v)

Answer: (1) (iv), (iii), (ii), (i)

3. The effect of reduction in barrel length on the dispersion of pellets is to

  • Reduce the spread
  • Increase the spread
  • No effect on spread
  • Reduces the spread, and open spaces are produced in the pattern

Answer: (2) Increase the spread

4. Assertion (A): The investigating officer collects physical evidence at the scene of crime.

Reason (R): Because he is fully aware as to how to save the evidence from getting contaminated, lost, or scratched.

Codes:

  1. (A) is correct, but (R) is wrong
  2. Both (A) and (R) are correct
  3. (A) is wrong, but (R) is correct
  4. Both (A) and (R) are wrong

Answer: (1) (A) is correct, but (R) is wrong

5. Which type of microscopy uses sequential processing?

  1. Fluorescence Microscopy
  2. Simple Microscopy
  3. Scanning Microscopy
  4. Stereo Microscopy

Answer: (3) Scanning Microscopy

6. In the case of a country-made firearm firing shot-gun cartridge, a test cartridge case is to be fired to obtain clear impression of breech-face marks. It can be done by

  1. Reducing the load of shots.
  2. Reducing the amount of propellant.
  3. Loosening the crimp of the cartridge.
  4. By oiling/lubricating the paper portion of the cartridge prior to firing.

Answer: (4) By oiling/lubricating the paper portion of the cartridge prior to firing.

7. A minimum pressure of ______ required to completely occlude jugular veins.

  1. 500 gms
  2. 2 kg
  3. 10 kg
  4. 30 kg

Answer: (2) 2 kg

8. A forensic dentist has used following notation to describe dental status of a deceased:

V IV III II II II III IV V
I II III IV VI II III IV V

Which of the following notations has he used?

  1. Zsigmondy
  2. Palmer
  3. Modified FDI
  4. Diagrammatic

Answer: (1) Zsigmondy

9. Which one of the following pair is correctly matched regarding closure period?

List – IList – II
(a) Umbilical arteries(i) 7-10 days
(b) Left umbilical vein(ii) 10 hours-3 days
(c) Ductus arteriosus(iii) 2-3 months
(d) Foramen ovale(iv) 3-5 days
(a)(b)(c)(d)
1.(iii)(iv)(i)(ii)
2.(ii)(iv)(i)(iii)
3.(iii)(i)(iv)(ii)
4.(i)(iii)(iv)(ii)

Answer: (2) (ii), (iv), (i), (iii)

10. Which of these following methods is used to detect urea in a urine sample?

  1. Urastrat
  2. TLC
  3. PCR
  4. SDS PAGE

Answer: (1) Urastrat

11. Which of these fibres is not derived from plants?

  1. Cotton, Polyester
  2. Nylon, Coir
  3. Flax, Ramie
  4. Wool, Silk

Answer: (4) Wool, Silk

12. Assertion (A): The refractive indices of glass fragments are compared by the Beckeline Immersion Method.

Reason (R): If a piece of glass is immersed in a liquid whose refractive index matches that of glass, then the glass should be invisible because the light that passes through the glass would have the same refractive index as the liquid and our eyes would not be able to detect any difference.

In the context of the two statements, which one of the following is correct?

Codes:

  1. (A) is correct, but (R) is wrong
  2. Both (A) and (R) are correct
  3. (A) is wrong, but (R) is correct
  4. Both (A) and (R) are wrong

Answer: (2) Both (A) and (R) are correct

13. Which of the following is most appropriate?

  1. Each similar item collected at different locations can be packed in one container.
  2. Each different item collected from one place can be packed in one container.
  3. Each and every item collected from different locations can be packed in one container.
  4. Each and every item collected from different locations should be packed in a separate container.

Answer: (4) Each and every item collected from different locations should be packed in a separate container.

14. At a scene of crime, a victim was found having star-shaped tearing on the right temple. The revolver was in the hands of the victim. It has to be decided whether it was a case of homicide or suicide. In this connection, which of the following is correctly matched?

List – IList – II
(a) Contact Shot(i) Homicide or Suicide
(b) There is a live cartridge at 12 o’clock position(ii) Homicide
(c) There is gun-shot residue present on the web portion of right hand and trigger finger of victim.(iii) Suicide
(d) There is mark of burning on the back of right hand of the victim.
(a)(b)(c)(d)
1.(ii)(i)(iii)(ii)
2.(i)(ii)(iii)(ii)
3.(i)(ii)(ii)(iii)
4.(ii)(i)(iii)(ii)

Answer: (2) (i), (ii), (iii), (ii)

15. The explosives known as C-3 and C-4 are based on

  1. RDX
  2. PETN
  3. HMX
  4. Nitroglycerine

Answer: (1) RDX

16. Which one of the following is correctly matched?

ProfessionCharacteristics
(a) Tennis Players(i) Blackening of skin which does not wash off.
(b) Battery chargers(ii) Fibromatous modules overlying finger joints.
(c) Boxers(iii) Scars on back of hands.
(d) Blacksmiths(iv) Calcaneal petechiae
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(iv)(ii)(iii)
2.(ii)(i)(iii)(iv)
3.(iii)(ii)(i)(iv)
4.(iv)(i)(ii)(iii)

Answer: (4) (iv), (i), (ii), (iii)

17. When questioned and known shoe prints sufficiently match with no unexplainable difference, the opinion given be termed as

  1. Inconclusive
  2. Elimination
  3. Individualization
  4. Association

Answer: (3) Individualization

18. Tardieu’s spots are most commonly associated with

  1. Asphyxia
  2. Still-borns
  3. Death due to firearms
  4. Putrefaction

Answer: (1) Asphyxia

19. Collection of blood in subcutaneous tissue is called

  1. Lacerated wound
  2. Chop wound
  3. Bruise
  4. Stab wound

Answer: (3) Bruise

20. The process of breaking the molecules of a chemical into atoms under pressure, the atoms recombining to form gases the whole phenomena taking place with extreme rapidity is called

  1. Brisance
  2. Burning
  3. Deflagration
  4. Detonation

Answer: (4) Detonation

21. Assertion (A): First time introduction of some constituent in paper manufacturing may aid to ascertain the age of a document.

Reason (R): Forensic chemist can ascertain at least that time before which the paper could not have been manufactured.

Codes:

  1. (A) is correct, but (R) is incorrect.
  2. Both (A) and (R) are incorrect.
  3. Both (A) and (R) are correct.
  4. (R) is correct, but (A) is incorrect.

Answer: (3) Both (A) and (R) are correct.

22. Arrange the following rulings related to fixing the criminal responsibility on the basis of their order of postulation. Use the code given below:

I. Irresistible impulse test

II. Currens rule

III. Wild beast test

IV. McNaughten rule

Codes:

  1. I, III, II, IV
  2. II, I, III, IV
  3. III, IV, I, II
  4. IV, II, I, III

Answer: (3) III, IV, I, II

23. The criteria for penetration of a projectile in human body depends upon:

  1. Energy of projectile at the time of impact divided by area presented by projectile to body.
  2. Momentum of projectile at the time of impact divided by area presented by projectile to body.
  3. Impact energy of the projectile.
  4. Momentum of projectile at the time of impact.

Answer: (1) Energy of projectile at the time of impact divided by area presented by projectile to body.

24. In mixed dentition, the number of teeth are

  1. Always
  2. Always 24
  3. 16-24
  4. 20-32

Answer: (2) Always 24

25. CYP2A6 is the metabolizing isoform of cytochrome P450 for

  1. Caffeine
  2. Nicotine
  3. Diazepam
  4. Codeine

Answer: (2) Nicotine

26. Assertion (A): The major advantage of scanning electron microscope is improved resolution and depth of field.

Reason (R): Scanning microscope is characterized by sequential processing system.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct.
  2. Both (A) and (R) are incorrect.
  3. (A) is correct and (R) is incorrect.
  4. (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct.

27. About human femur

I. Caput collum diaphyseal angle in males is 125°.

II. Popliteal length in males is > 145 mm.

III. Bicondylar width is males is > 78 mm.

IV. Trochanteric oblique length in males is < 390 mm.

Codes:

  1. I, II and III are correct.
  2. I and III are correct.
  3. III and IV are correct.
  4. I and II are correct.

Answer: (1) I, II and III are correct.

28. “Erethism” is seen in

  1. Lead Poisoning
  2. Mercury Poisoning
  3. Arsenic Poisoning
  4. Iron Poisoning

Answer: (2) Mercury Poisoning

29. Which WADA guideline specifies the procedure for breath alcohol testing?

  1. WADA-2003b
  2. WADA-2004a
  3. WADA-2006b
  4. IFHA-2007

Answer: (3) WADA-2006b

30. Single solvent extraction and sequential solvent extraction techniques are used for which of the following?

  1. Estimation of the age of paper.
  2. Estimation of the age of ink writings.
  3. Separating the constituents of the ink.
  4. Separating the constituents of the paper.

Answer: (2) Estimation of the age of ink writings.

31. α-nephthoflavon is used for fixing which of the following?

  1. Latent fingerprints developed with iodine.
  2. Latent fingerprints developed with ninhydrin analogues.
  3. Latent fingerprints developed with gold nano-particles.
  4. Latent finger points developed with physical developer.

Answer: (1) Latent finger prints developed with iodine

32. Regarding month-wise development of foetus which of the following is correctly matched?

End of Intrauterine monthsDevelopmental feature
(a) 2(i) Fingernails reach tips of fingers.
(b) 4(ii) Eyebrows and eyelashes appear.
(c) 6(iii) Sex is distinguishable externally.
(d) 8(iv) Hand and feet are webbed.
(a)(b)(c)(d)
1.(iv)(iii)(ii)(i)
2.(i)(iv)(ii)(iii)
3.(ii)(iii)(i)(iv)
4.(iii)(i)(ii)(iv)

Answer: (1) (iv), (iii), (ii), (i)

33. In NMR, the nucleus of hydrogen atom behaves as a tiny spinning bar magnet as it possesses.

  1. Only mechanical spin
  2. Only electric charge
  3. Both electric charge and mechanical spin
  4. Due to geomagnetic property

Answer: (3) Both electric charge and mechanical spin

34. Which of the following is correct?

In the Miguelet version of Flint Lock firearm, there is

  1. External sear arrangement through lock-plate, frizzen and pan cover are separate.
  2. External sear arrangement protruding through lock-plate, frizzen and pan cover are integral.
  3. Internal sear arrangement, frizzen and pan cover are separate.
  4. Internal sear arrangement, frizzen and pan cover are integral.

Answer: (2) External sear arrangement protruding through lock-plate, frizzen and pan cover are integral.

35. To ascertain if the pieces of paper were part of the same paper, which of the following tests is the most suitable?

  1. Chemical test of the paper
  2. Physical fit test of the paper
  3. Thickness of the paper
  4. Colour of the paper

Answer: (2) Physical fit test of the paper

36. Obliteration can be defined as

  1. Washing of the writing with detergent
  2. Smearing over of the writing with a colored fluid
  3. Removing the writing mechanically
  4. Preparing writing with secret ink

Answer: (2) Smearing over of the writing with a coloured fluid.

37. In a road side vehicular accident police brings the body of victim for autopsy. The type of autopsy performed is

  1. Clinical autopsy
  2. Medicolegal autopsy
  3. Anatomical autopsy
  4. None of the above

Answer: (2) Medicolegal autopsy

38. Assertion (A): A simple lens constructed from a single piece of glass exhibits several aberrations that reduce its performance.

Reason (R): These aberrations are corrected in design of modern lenses which are constructed using elements of different materials and carefully calculated curvature.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct.
  2. Both (A) and (R) are incorrect.
  3. (A) is correct and (R) is incorrect.
  4. (A) is incorrect and (R) is correct.

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct.

39. Which one of the following pairs is correctly matched?

List – IList – II
(a) Inadmissibility of scientific evidence(i) Qualifications, research experience, number of cases examined in FSL, number of publication in peer-review journal of the forensic expert should be brought on record.
(b) Examination in chief(ii) Expert should remain professionals on the witness box at all the times.
(c) Cross-examination(iii) Evidence based on inference.
(d) Circumstantial evidence(iv) If it comes to light at any point of time during trial that the authenticity and integrity of the evidence has not been maintained.
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(iv)(ii)(iii)
2.(i)(iv)(iii)(ii)
3.(iv)(i)(ii)(iii)
4.(iv)(i)(iii)(ii)

Answer: (3) (iv), (i), (ii), (iii)

40. To find the range of firing beyond powder range, which of the following is true?

  1. It cannot be determined.
  2. It can be determined from spread of bullet elements around the suspected gun-shot holes in clothes.
  3. It can be determined from spread of elements from priming mixture around the suspected gun-shot holes in clothes.
  4. It can be determined by quantitation of elements from priming mixture around the suspected gun-shot holes in clothes.

Answer: (4) It can be determined by quantitation of elements from priming mixture around the suspected gun-shot holes in clothes.

41. The Brentamine fast Blue B reagent is the major test to determine

  1. Saliva
  2. Feces
  3. Seminal fluid
  4. Urine

Answer: (3) Seminal fluid

42. Which one of following pairs is correctly matched?

Test doneName of test
(a) Absolute weight of both lungs(i) Breslau’s test
(b) Floatation of lungs in water.(ii) Plocquet’s test
(c) Lung/Body weight ratio(iii) Fodere’s test
(d) Floatation of stomach & intestine(iv) Raygat’s test
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iv)(iii)
2.(iv)(iii)(ii)(i)
3.(iii)(iv)(ii)(i)
4.(ii)(i)(iii)(iv)

Answer: (3) (iii), (iv), (ii), (i)

43. Assertion (A): Athletes often show black discoloration of toenail.

Reason (R): It is due to subungual hematoma resulting from repeated minor trauma to the nail plate.

Which of the following is correct?

Codes:

  1. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
  2. Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.
  3. (A) is true, but (R) is false.
  4. (A) is false, but (R) is true.

Answer: (1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

44. Which of these gives hair its colour?

  1. Cortex
  2. Medulla
  3. Cuticle
  4. Both cortex and cuticle

Answer: (1) Cortex

45. Forensic palynology is the study of

  1. Fossils
  2. Insects
  3. Snakes
  4. Pollens

Answer: (4) Pollens

46. The Floatation method of comparison of densities of two glass fragments uses two miscible liquids, which are

  1. Both the liquids are less dense than glass.
  2. Both the liquids are more dense than glass.
  3. One is more dense and the other is less dense than glass fragments.
  4. Two immiscible liquids are used.

Answer: (3) One is more dense and the other is less dense than glass fragments.

47. For comparison of soils, the density gradient method is used. This method uses two liquids, tetrabromoethane and ethanol. Here

  1. Both the liquids are completely mixed together.
  2. The liquids are mixed so that each successive layer has a density higher than the preceding one, from bottom to top of the density gradient tube.
  3. There may be 6 to 10 layers in which at the bottom there is ethanol and at the top there is tetrabromoethane.
  4. There may be 6 to 10 layers in which the bottom layer is pure tetrabromoethane and the top layer is pure ethanol.

Answer: (4) There maybe 6 to 10 layers in which the bottom layer is pure tetrabromoethane and the top layer is pure ethanol.

48. Assertion (A): HLA Class I & II proteins are transmitted according to Mendelian law of inheritance.

Reason (R): HLA are a group of highly polymorphic glycoproteins on the surface of leucocytes.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct.
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect.
  3. Both (A) and (R) are incorrect.
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct.

49. Soil evidence is a challenge to Forensic Scientists because soil profiles may differ

  1. After 100 feet
  2. After 60 feet
  3. After 50 feet
  4. Within a few feet itself

Answer: (4) Within a few feet itself

50. The separation between striations of striated tool-marks caused by a sharp edged cutting tool change with

  1. Angle of tilt
  2. Angle of progression
  3. Plain surface on which the tool acts
  4. Teeth on cutting edge

Answer: (2) Angle of progression

51. Consider mandible in relation to age.

I. Angle of Ramus with body is > 140° in infancy.

II. Mental foramen is near the alveolar margin in old age.

III. Condyloid process projects above coronid process in adult.

IV. Ramus is longer and straight in infants.

Codes:

  1. I, II, and III are correct.
  2. I and III are correct.
  3. III and IV are correct.
  4. I and II are correct.

Answer: (1) I, II and III are correct.

52. Projectile loaded in a Glazer cartridge is a

  1. Multi-shot bullet
  2. Rotax
  3. Paradox projectile
  4. Paraconical bullet

Answer: (1) Multi-shot bullet

53. What kind of supporting media we can prepare for electrophoresis by cross-linking N, N-methylenebisacrylamide?

  1. Agarose gel
  2. Polyacrylamide gel
  3. Sephadex gel
  4. Starch

Answer: (2) Polyacrylamide gel

54. A dichroic mirror is an incorporation of optical accessory in

  1. Electron microscope
  2. Stereo microscope
  3. Fluorescence microscope
  4. Simple microscope

Answer: (3) Fluorescence microscope

55. Assertion (A): Presence of vaginal epithelial cells on the male genetalia is conclusive of sexual intercourse.

Reason (R): These cells can be detected by lugol iodine test.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

56. The starting material for preparing sephadex gel to be used in electrophoresis is

  1. Agarose
  2. Natural linear polysaccharide
  3. N, N¢-bisacrylcystamine
  4. Starch

Answer: (2) Natural linear polysaccharide

57. Reflux of ergotamine tartrate with potassium hydroxide solution and hydrazine in an alcohol-water mixture produces:

  1. Heroin
  2. Lysergic acid
  3. Methylenedioxymethamphetamine
  4. Cocaine

Answer: (2) Lysergic acid

58. Match the following:

Drug ClassRecommended mobile phase for TLC using Silica Gel G
(a) Cannabis(i) Methanol-25% ammonia (100 : 1.5 v/v)
(b) Amphetamines(ii) Acetone
(c) Anabolic steroids(iii) Hexane-Diethyl ether (80 : 20 v/v)
(d) LSD(iv) Methylene chloride-Diethylether-methanolwater (77 : 15 : 8 : 1.2 v/v)
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iv)(iii)
2.(iii)(iv)(i)(ii)
3.(iii)(ii)(i)(iv)
4.(iii)(i)(iv)(ii)

Answer: (4) (iii), (i), (iv), (ii)

59. Who authored the book titled ‘Footwear impression evidence’?

  1. Butled, J.
  2. Fisher, J
  3. Bodziak, W.J.
  4. Taylor, K.T.

Answer: (3) Bodziak, W.J.

60. Which of the following is the correct expanded form of term ASCLD?

  1. American Society of Crime Laboratory Directors.
  2. American Society of Clinical Laboratory Directors.
  3. Australian Society of Clinical Laboratory Directors.
  4. Australian Society of Crime Laboratory Directors.

Answer: (1) American Society of Crime Laboratory Directors.

61. Assertion (A): Characterizing body fluid stains by absorption-elution typing for ABO group was once a most significant advances in forensic serology, but not preferred in recent times.

Reason (R): Introduction of DNA fingerprinting technology in forensic work.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct.
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect.
  3. Both (A) and (R) are incorrect.
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct.

62. Prolonged transition from sleep to waking with partial alertness, disorientation and drowsiness is best known as

  1. Somnambulism
  2. Somnolentia
  3. Fugue
  4. Delirium

Answer: (2) Somnolentia

63. S-376- A IPC relates to which of the following?

  1. Rape resulting in death or persistent vegetative state.
  2. Rape by a husband of his wife’s sister.
  3. Gang rape.
  4. Punishment for repeat offenders of rape.

Answer: (1) Rape resulting in death or persistent vegetative state.

64. Law presumes that every person is sane and the burden of proving mental illness is on him. This is according to which of the following?

  1. S. 84 IPC
  2. S. 85 IPC
  3. S. 105 IEA
  4. S. 328 CrPC

Answer: (3) S. 105 IEA

65. Assertion (A): The presence of blackening around a suspected gun-shot hole on dark coloured clothes can be revealed by infrared photography.

Reason (R): This is so when the dye of the clothes is not too opaque to infrared rays whereas the blackening is. The photograph gives the required contrast.

In the context of the two statements, which one of the following is correct?

Codes:

  1. (A) is correct, but (R) is wrong
  2. Both (A) and (R) are wrong.
  3. Both (A) and (R) are correct.
  4. (A) is wrong, but (R) is correct.

Answer: (3) Both (A) and (R) are correct.

66. Which one of the following is correctly matched?

ProfessionCharacteristic
(a) Brick-layers(i) Blue scars over hands and face.
(b) Carpenters(ii) Depression on the sternum.
(c) Coal miners(iii) Flattening of thumb and index finger.
(d) Shoemaker(iv) Callosities of thumb, index finger and palms.
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(iv)(ii)(iii)
2.(ii)(i)(iii)(iv)
3.(iii)(iv)(i)(ii)
4.(iv)(iii)(ii)(i)

Answer: (3) (iii), (iv), (i), (ii)

67. Which one of the following pairs is correctly matched?

List – IList – II
(a) Section 45 of the Indian Evidence Act(i) Refreshing memory
(b) Section 46 of the Indian Evidence Act(ii) Facts bearing upon opinions of experts.
(c) Section 51 of the Indian Evidence Act(iii) Expert witness.
(d) Section 159 of the Indian Evidence Act(iv) Grounds of opinion, when relevant
(a)(b)(c)(d)
1.(iii)(ii)(i)(iv)
2.(iii)(i)(iv)(ii)
3.(iii)(iv)(i)(ii)
4.(iii)(ii)(iv)(i)

Answer: (4) (iii), (ii), (iv), (i)

68. Which one of the following pairs is correctly matched?

List – IList – II
(a) A fine powder insoluble in the medium in which it is dispersed(i) Paint
(b) Clear solution of oils and organic or synthetic resins in an organic solvent.(ii) Alcohol
(c) A suspension of a pigment in a liquid vehicle or any surface coating designed for protection and/or decoration of a surface.(iii) Varnish
(d) Clear or pigmented coatings that dry quickly through evaporation of solvent(iv) Lacquer
(a)(b)(c)(d)
1.(ii)(iii)(iv)(i)
2.(ii)(iii)(i)(iv)
3.(iii)(ii)(i)(iv)
4.(iii)(ii)(iv)(i)

Answer: (2) (ii), (iii), (i), (iv)

69. Which one of the following pairs is correctly matched?

Old term for intersex related termNew term for intersex related term
(a) Male Pseudo hermaphrodite(i) Ovoteslicular DSD
(b) XX male(ii) XX DSD
(c) True hermaphrodite(iii) XY DSD
(d) Female Pseudo hermaphrodite(iv) XX testicular DSD
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iv)(iii)
2.(iii)(iv)(i)(ii)
3.(iv)(ii)(i)(iii)
4.(ii)(iv)(i)(iii)

Answer: (2) (iii), (iv), (i), (ii)

70. Let ‘i1’ and ‘r1’ be the angles of incidence and angle of ricochet respectively when a bullet ricochets from a wall, and let ‘i2’ and ‘r2’ be the angles of incidence and angle of ricochet respectively when a bullet ricochets from a metal surface.

Which of the following is most appropriate?

  1. r1 < i1and r2 > i2
  2. r1 < i1and r2 < i2
  3. r1 > i1and r2 > i2
  4. r1 > i1and r2 < i2

Answer: (1) r1 < i1and r2 > i2

71. Transitory defects in a type script is caused by which of the following?

  1. Clogging of the typeface
  2. Bending of the serif
  3. Vertical Alignment
  4. Pitch of the type-writer

Answer: (1) Clogging of the typeface

72. Which of the following is true about repetitive marks?

  1. These are repetition of compression marks caused by striking same tool with force on different surfaces.
  2. These are repetition of striated marks caused by the cutting edge of a tool when the same tool acts again on a surface.
  3. These are repetition of compression and striated marks caused by a tool when the same tool acts again on a surface.
  4. These are caused by the repeated action of the same tool on a surface.

Answer: (4) These are caused by the repeated action of the same tool on a surface.

73. Thallium activated sodium iodide, lithium drifted germanium detector are associated with

  1. NMR
  2. NAA
  3. X-Ray
  4. Electron microscopy

Answer: (2) NAA

74. In 1948 Nobel Prize was awarded for his contribution to chromatography

  1. Martin and Synge
  2. Tiselius
  3. Flodin and Porath
  4. Taylor and Urey

Answer: (2) Tiselius

75. Which one of the following detectors is not a non-destructive detector when coupled to the HPLC?

  1. UV detector
  2. Fluorescence detector
  3. PDA detector
  4. Eloectrochemical detector

Answer: (4) Electrochemical detector