MCQ on Forensic Science

1. What type of camera is recommended in most cases when taking forensic photos?

(a). Polaroid

(b). 35mm

(c). Digital

(d). Camera not nedded

Answer:

(c). Digital

2. Which part of the compound microscope helps in gathering and focusing light rays on the specimen to be viewed?

(a). Eyepiece lens

(b). Objective lens

(c). Condenser lens

(d). Magnifying lens

Answer:

(c). Condenser Lens

3.  Oil immersion objective lens has an NA value of____________

(a). 1.33

(b). 0.65

(c). 0.85

(d). 1.00

Answer:

(a). 1.33

4. Assertion (A): Blood stains on cloth should be collected after drying in shade under room heater.

Reason (R): It causes disintegration of blood stains.

(a). Both (A) and (R) are correct.

(b). Both (A) and (R) are incorrect.

(c). (A) is correct, but (R) is incorrect.

(d). (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer:

(d). (A) is incorrect, but (R) is correct.

5. Osmium is a ___________________

(a). Non metal

(b). Heavy metal

(c). Alloy

(d). Light metal

Answer:

(b). Heavy Metal

6. Light that has all its waves pulsating in unison is called:

(a). Maser

(b). Laser

(c). Monochromatic light

(d). Polychromatic light

Answer:

(b). Laser

7. Hollow Cathode Lamp (HCL) is used in the following:

(a). Atomic Absorption Spectrometer

(b). Atomic Emission Spectrometer

(c). Infra-Red Spectrometer

(d). X-ray Fluorescence Spectrometer

Answer:

(a). Atomic Absorption Spectrometer

8. Deviations from Beer’s Law fall into which categories?

(a). Real

(b). Instrumental

(c). Chemical

(d). All of the above

Answer:

(d). All of the above

9. Which one of the following is not the component of Kastle-Meyer Test?

(a). Phenolphthalein

(b). Glacial Acetic Acid

(c). Zinc dust

(d). Potassium Hydroxide

Answer:

(b). Glacial Acetic Acid

10. Confirmation of menstrual blood stain is done by the following method:

(a). Isoenzyme marker

(b). Fibrin Degradation Product (FDP)

(c). Protein Marker

(d). Restriction enzymes

Answer:

(b). Fibrin Degradation Product (FDP)

11. The complementary base pairs among four nucleotides (A, T, G, C) are as:

(a). A= G and T = C

(b). A = C and G = T

(c). A = T and G = C

(d). All of the above

Answer:

(c). A = T and G = C

12. Seminal fluid is a gelatinous material produced in males by seminal vesicles, prostate and …..

(a). Adrenal gland

(b). Pituitary gland

(c). Cowper’s gland

(d). Thyroid gland

Answer:

(c). Cowper’s gland

13. The level of toxicity of Dhatura plant on the basis of increasing level is:

(a). Root, Seeds, Fruit, Leaf

(b). Leaf, Root, Fruit, Seeds

(c). Fruit, Root, Seeds, Leaf

(d). Seeds, Leaf, Root, Fruit

Answer:

(b). Leaf, Root, Fruit, Seeds

14. Sodium and Potassium hydroxides are strongly corrosive due to:

(a). Their solvent action on protein material

(b). Their saponifying action on the lipids

(c). Their ability to extract water from the tissues

(d). All of above

Answer:

(d). All of above

15. In case of carbon monoxide poisoning which preservative is recommended for the preservation of blood samples:

(a). Sodium Chloride

(b). Sodium Fluoride

(c). Sodium Carbonate

(d). No preservative

Answer:

(d). No preservative

16. Free sulphuric acid is rarely found in stomach contents in acid poisoning cases because:

(a). It may be vomited out

(b). May be neutralised by alkalies given as antidotes

(c). May combine chemically with the tissue with which it comes in contact:

(d). All of the above

Answer:

(d). All of the above

17. Arrange the following firearms in the proper chronological order:

(i) Flint lock

(ii) Wheel lock

(iii) Match lock

(iv) Percussion cap lock

Codes:

(a). (ii) (iii) (iv) (i)

(b). (iii) (ii) (i) (iv)

(c). (iv) (ii) (i) (iii)

(d). (i) (iv) (iii) (ii)

Answer:

(b). (iii) (ii) (i) (iv)

Explanation: 1400s – The matchlock gun appears.

1509 – Invention of wheel lock (rose lock). 

1630 – The first true flintlock.

1825 ca. – Percussion-cap guns are in general use.

18. The Indian Arms Act was enforced in:

(a). 1955

(b). 1959

(c). 1962

(d). 1964

Answer:

(c). 1962

Explanation: The Arms Act, 1959 is an Act of the Parliament of India to consolidate and amend the law relating to arms and ammunition in order to curb illegal weapons and violence stemming from them.

Enforcement Date: 01-10-1962

19. The bore of the 12 bore gun is:

(a). 0.723″

(b). 0.727″

(c). 0.729″

(d). 0.731″

Answer:

(c). 0.729″

20. What type of scale is required when measuring bite marks?

(a). Ruler

(b). Any Scale

(c). ABFO

(d). No Scale Required

Answer:

(c). ABFO

21. The diameter of SG pellet in 12 bore gun cartridge is:

(a). 8.43 mm

(b). 7.77 mm

(c). 6.83 mm

(d). 5.16 mm

Answer:

(a). 8.43 mm

Explanation: LG 9.1 mm
SG 8.4 mm
Special SG 7.6 mm
SSG 6.8 mm
AAA 5.2 mm
BB 4.1 mm
No. 1 – 3.6 mm
No. 3 – 3.3 mm
No. 4 – 3.1 mm
No. 6 – 2.6 mm
No. 7 1/2 – 2.3 mm
No. 9 – 2.0 mm

22. Faeces stains are identified from odour, presence of indigested matter, vegetable fibres and….

(a). Stercobilin

(b). Dark brown crystals of choline iodide

(c). Rhombic crystals

(d). All of the above

Answer:

(a). Stercobilin

23. Assertion (A): Hair has paramount importance to establish the link between suspect and victim and linking both with the scene of occurrence.

Reason (R): As per Locards principle of exchange.

Codes:

(a). (A) is correct, but (R) is incorrect.

(b). Both (A) and (R) are incorrect.

(c). (R) is correct, but (A) is incorrect.

(d). Both (A) and (R) are correct.

Answer:

(d). Both (A) and (R) are correct.

24. The direction of a wound can be ascertained from which of the following injuries:

(a). Chop wound

(b). Contusion

(c). Incised wound

(d). Laceration

Answer:

(c). Incised wound

25. Lanugo hairs are:

(a). Pigmented

(b). Thin and soft

(c). Medullated

(d). Scale pattern is complex

Answer:

(b). Thin and soft

26. The following method is used for determining the age of an ink by tracking the degradation of certain dyes.

(a). Thin layer chromatography (TLC)

(b). Gas chromatography (GC)

(c). Laser desorption mass spectrometry (LDMS)

(d). High Performance Liquid Chromatography (HPLC)

Answer:

(c). Laser desorption mass spectrometry (LDMS)

27. LSD is derived from which of the following plant?

(a). Cannabis sp.

(b). Papaver Somniferum

(c). Erthroxylum sp.

(d). Claviceps purpurea

Answer:

(d). Claviceps purpurea

28. Linseed, Safflower and Cottonseed are used for:

(a). Paint pigments

(b). Paint oils

(c). Paint solvents

(d). Paint binders

Answer:

(b). Paint oils

29. Assertion (A): As the rhodamine ‘B’ in ballpoint pen ink degrades, it loses the ethyl groups.

Reason (R): The ethyl groups are replaced by hydrogen atoms.

Codes:

(a). Both (A) and (R) are true.

(b). Both (A) and (R) are false.

(c). (A) is true, but (R) is false.

(d). (A) is false, but (R) is true.

Answer:

(a). Both (A) and (R) are true.

30. For hardening of plaster of paris cast of foot prints, following substance is added:

(a). Sodium chloride

(b). Sodium carbonate

(c). Talcum powder

(d). Sodium sulphate

Answer:

(b). Sodium carbonate

31. When the temperature of a liquid is raised:

(a). It’s refractive index increases

(b). It’s refractive index decreases

(c). It’s refractive index disappears

(d). It’s refractive index doesn’t change

Answer:

(b). It’s refractive index decreases

32. The skid marks on the road in a vehicular accident may give an indication of

(a). Make of the vehicle

(b). Speed of the vehicle

(c). Weight of the vehicle

(d). Height of the vehicle

Answer:

(b). Speed of the vehicle

33. Chemical etching is a method for restoration of erased marks on:

(a). Wood

(b). Leather

(c). Metal

(d). Plastic

Answer:

(c). Metal

34. Scales are found on the following fibre:

(a). Wool

(b). Cotton

(c). Linen

(d). Silk

Answer:

(a). Wool

35. Fractures due to heat are:

(a). Radial

(b). Spiral

(c). Hackle marks

(d). Wavy

Answer:

(d). Wavy

36. Which of the following type of abrasions are associated in sexual assault over the thigh of a woman?

(a). Graze

(b). Imprint

(c). Pressure

(d). Scratch

Answer:

(d). Scratch

37. The chromosome pattern in Turner’s syndrome is:

(a). XXY

(b). XO

(c). XXX

(d). XYY

Answer:

(b). XO

38. Cusp of Carabelli is found on:

(a). Incisors Central

(b). Canines

(c). Bicuspids

(d). Tricuspids

Answer:

(d). Tricuspids

39. ABO grouping is based on:

(a). Red cell surface antigen

(b). Plasma proteins

(c). Red cell enzyme

(d). Nuclear chromatin

Answer:

(a). Red cell surface antigen

40. The total number of bones in the human skeleton in an adult is:

(a). 208

(b). 308

(c). 408

(d). 508

Answer:

(a). 208

41. In handwriting comparison the crossing in ‘t’ and the dots in ‘i’ and ‘j’ are known as:

(a). Connective signs

(b). Diacrytic signs

(c). Loop signs

(d). Shoulder signs

Answer:

(b). Diacrytic signs

42. Which of the following disease affects handwriting?

(a). Chronic Leukaemia

(b). Chronic Malaria

(c). Parkinsonism

(d). Thalassemia

Answer:

(c). Parkinsonism

43. The following is a sign of forgery:

(a). Retouching

(b). Connecting strokes

(c). Pen lifts

(d). All of the above

Answer:

(d). All of the above

44.The most suitable solvent system for thin layer chromatography / paper chromatography of inks is:

(a). N-butanol: pyridine: water (3: 1: 1.5)

(b). Amyl alcohol: acetic acid: chloroform (6: 1: 2)

(c). Ethanol: Acetone: acetic acid (4: 1: 5)

(d). Amyl alcohol: acetic acid: pyridine (6: 1: 2)

Answer:

(a). N-butanol: pyridine: water (3: 1: 1.5)

45. The following is the most acceptable method for revealing indented writing:

(a). Oblique lighting

(b). Intense lighting

(c). Rubbing with a pencil lead

(d). ESDA

Answer:

(d). ESDA

46. Cadaveric spasm indicates:

(a). Suicide

(b). Homicide

(c). Natural death

(d). Last act of a person before death

Answer:

(d). Last act of a person before death

47. The sequence of post-mortem changes in a cadaver includes:

(a). Rigor mortis, primary flaccidity, secondary flaccidity, marbling

(b). Primary flaccidity, secondary flaccidity, rigor mortis, marbling

(c). Marbling, secondary flaccidity, primary flaccidity, rigor mortis

(d). Primary flaccidity, rigor mortis, secondary flaccidity, marbling

Answer:

(b). Primary flaccidity, secondary flaccidity, rigor mortis, marbling

48. “Taches Noire Scleroitiques” is a post-mortem feature seen in:

(a). Eyes

(b). Nostrils

(c). Ears

(d). Mouth

Answer:

(a). Eyes

49. The following are examples of unnatural sexual offences:

(i) Sodomy

(ii) Incest

(iii) Buccal coitus

(iv) Bestiality

Codes:

(a). (i), (ii) and (iii) are correct.

(b). (ii) and (iv) are correct.

(c). (i), (ii) and (iv) are correct.

(d). (i), (iii) and (iv) are correct.

Answer:

(d). (i), (iii) and (iv) are correct.

50. The criminal responsibility of a mentally ill person is stated under the following section of Indian law?

(a). CrPC 84

(b). CrPC 80

(c). IPC 84

(d). IPC 80

Answer:

(c). IPC 84

51. While conducting Luminol test, luminol reacts with hydrogen salt and forms:

(a). Di-anion

(b). Cation

(c). Anion

(d). All of the above

Answer:

(a). Di-anion

52. Electrophoresis is mainly used for:

(a). Differentiate the biological sample

(b). To perform the human specific presumptive tests

(c). DNA isolation from biological material

(d). Separates the molecules

Answer:

(d). Separates the molecules

53. Restriction enzymes are used in one of these techniques:

(a). Sequencing

(b). Genotyping

(c). RFLP

(d). Polymerization

Answer:

(c). RFLP

54. Which of the following statement is false:

(a). Enzymes are differentiated by electrophoresis method

(b). While DNA sequencing both forward and reverse primers are used

(c). Amplification is done through PCR

(d). ABO blood grouping is mainly used for differentiating individuals

Answer:

(b). While DNA sequencing both forward and reverse primers are used.

55. The fluorescence examination of the seminal stains indicates.

(a). Pink color

(b). White color

(c). Blue color

(d). Red color

Answer:

(b). Blue color

56. The presumptive test for semen is:

(a). Acid phosphatase test

(b). Sodium alpha naphthyl test

(c). Napthanil diazo test

(d). Barbiturate test

Answer:

(a). Acid phosphatase test

57. For examination of diatoms sample should collect from:

(a). Bone marrow

(b). Blood

(c). Tissue

(d). Epithelial cells

Answer:

(a). Bone marrow

58. A study of relationships between organisms and their environment:

(a). Ethnology

(b). Ecology

(c). Monospecific

(d). Monoecious

Answer:

(b). Ecology

59. In wild life Forensics, identification of animals done by:

(a). Grouping

(b). Feathers

(c). Twigs

(d). Pug marks

Answer:

(d). Pug marks

60. Illegal way of trafficking animals:

(a). Kidnapping

(b). Poaching

(c). Harboring

(d). Smuggling

Answer:

(b). Poaching

61. Footprints are most commonly used for:

(a). Training the enemies in desert

(b). For identification of infants in Hospitals.

(c). Solving of some crimes.

(d). Personal identification.

Answer:

(b). For identification of infants in Hospitals.

62. Which of the following is a Mechanism for Rigor mortis?

(a). Depletion of ATP.

(b). Loss of muscle tone.

(c). Loss of reflexes.

(d). Sever nervous stress.

Answer:

(a). Depletion of ATP.

63. Rigor mortis appears first in the muscles of:

(a). Upper limb.

(b). Lower limb.

(c). Neck.

(d). Face.

Answer:

(d). Face.

Explanation: Rigor mortis first appears in the muscles of eyelids and then spreads to the neck and upper limbs, trunk and lower limbs. Those muscles first to develop rigor are first to become flaccid again and rigor usually stays longest in the lower limbs.

64. In a fire accident a body was found dead within 30 minutes from the start of fire. You can expect mechanism of death to be:

(a). Rupture of Curling ulcer.

(b). Pneumonia or broncho-pneumonia

(c). Neurogenic shock

(d). Hemoconcentration

Answer:

(c). Neurogenic shock

65. To be sure that a man is dead wait for minimum:

(a). 1 hour.

(b). 2 hours.

(c). 3 hours.

(d). 4 hours.

Answer:

(b). 2 hours.

66. Identifying the age of 19 years old lady is by making an x-ray on:

(a). Wrist joint.

(b). Humerus bones.

(c). Elbow joint.

(d). Knee joint.

Answer:

(d). Knee joint.

67. Teeth in general estimate the age from:

(a). 1 months or 2 years

(b). 2 months to 6 years.

(c). 5 months to 11 years.

(d). 6 months to 15 years.

Answer:

(d). 6 months to 15 years.

68. Cadaveric spasm is common in:

(a). Homicidal and violent deaths.

(b). Ante-mortem stress.

(c). Suicidal and accidental deaths.

(d). Excessive activity.

Answer:

(b). Ante-mortem stress

69. A reliable evidence of sex identification is:

(a). External sexual structures.

(b). Distribution of hair and fat.

(c). Sexual behavior.

(d). Presence of ovary or testis.

Answer:

(d). Presence of ovary or testis.

70. The report of age estimation for a 21 year-old Lady include an x-ray on:

(a). Iliac crest

(b). Ischial tuberosity.

(c). Head of the femur.

(d). Lower end of the femur.

Answer:

(a). Iliac crest

71. Union of all parts in male femur is completed at the age of:

(a). 16 year.

(b). 18 year.

(c). 21 year.

(d). 15 year.

Answer:

(c). 21 year.

72. Complete identification means the diagnosis of:

(a). Age and sex.

(b). The individuality.

(c). Age, sex, race.

(d). Blood group.

Answer:

(b). The individuality.

73. Eruption of Canine milk teeth indicates the age of:

(a). Above 18 months.

(b). Above 6 and below 12 months.

(c). Below 6 months.

(d). Above 12 and below 18 months.

Answer:

(a). Above 18 months.

74. The first permanent teeth erupt at:

(a). 5 years.

(b). 6 years.

(c). 7 years.

(d). 8 years.

Answer:

(b). 6 years.

75. The sagittal suture closes at:

(a). Five years.

(b). Twenty years.

(c). Thirty years.

(d). Forty years.

Answer:

(c). Thirty years.

76. A young man alleged that his age is 18 years, so he can get a Driving license. To verify this age the X-ray must be done on:

(a). Skull.

(b). Wrist joint.

(c). Knee joint.

(d). Ankle joint.

Answer:

(d). Ankle joint.

77. A cut wound looks like contused wound in:

(a). Scalp.

(b). Over the chin of the tibia.

(c). Axilla.

(d). Forehead.

Answer:

(c). Axilla.

78. Red Scars of burns stay up to:

(a). Few days.

(b). Two to Three weeks.

(c). Two months.

(d). Four months.

Answer:

(b). Two to Three weeks.

79. ML classification of wounds is:

(a). Anatomical in nature

(b). Related to severity of wounds.

(c). Related to the duration of treatment.

(d). Depending on the instruments.

Answer:

(d). Depending on the instruments.

80. Bridging of tissues occurs in:

(a). Contused wound.

(b). Stab wound.

(c). Incised wound.

(d). Puncture wound.

Answer:

(a). Contused wound.

81. A cut wound is:

(a). More deep than long.

(b). Superficial in relation to a stab.

(c). Accompanied by abrasion.

(d). Caused by a stick.

Answer:

(b). Superficial in relation to a stab.

82. Viruses are ____?

(a). Man-Made.

(b). Self-Made.

(c). Machine-Made

(d). All of the above

Answer:

(a). Man-Made

83. Stab penetrating wound causes injury to:

(a). The deep muscles.

(b). Dural or synovial cavity.

(c). Pleura or pericardium.

(d). Both b and c.

Answer:

(d). Both b and c.

84. In a case of hanging, hypostasis is found in:

(a). The shoulder blades.

(b). The head and neck.

(c). The back of the body.

(d). The lower limbs.

Answer:

(d). The lower limbs.

85. The most dangerous type of wound is:

(a). Stab with bleeding.

(b). Big Bruise.

(c). Stab penetrating wound.

(d). Cut lacerated wound.

Answer:

(c). Stab penetrating wound.

86. Gaping of the wound edges is seen in:

(a). Cut wound.

(b). Contused wound.

(c). Lacerated wound.

(d). Cut lacerated wound.

Answer:

(a). Cut wound.

87. Healing of wounds by color changes occurs in:

(a). Abrasion.

(b). Contusion.

(c). Contused wound.

(d). Cut wounds.

Answer:

(b). Contusion.

88. The most common Mechanism of death from electric current is:

(a). Ventricular fibrillation.

(b). Central respiratory failure.

(c). Mechanical asphyxia.

(d). Neurogenic shock.

Answer:

(a). Ventricular fibrillation.

89. Red colored hypostasis is most commonly seen in death due to:

(a). CO poisoning.

(b). Sever burns.

(c). Morphine poisoning.

(d). Asphyxia.

Answer:

(a). CO poisoning.

90. Mummification occurs when the climate is:

(a). Dry and hot.

(b). Dry and cold.

(c). Moist and hot.

(d). Moist and cold.

Answer:

(a). Dry and hot.

91. Contusion becomes yellow due to:

(a). Biliverdin in the 5th day.

(b). Biliverdin in the 7th day.

(c). Bilirubin in the 5th day.

(d). Bilirubin in the 2nd day.

Answer:

(c). Bilirubin in the 5th day.

92. A young lady was found dead. Her body was cold and completely stiff. The expected time since death is.

(a). 2-4 hours.

(b). 4-6 hours.

(c). 6-10 hours

(d). More than 10 hours.

Answer:

(d). More than 10 hours.

93. A man was stabbed by a knife on the back of his mid right Arm. There was small amount of bleeding. The ER doctor best diagnose the wound as:

(a). A stab penetrating wound.

(b). A sharp wound with regular edges.

(c). A dangerous stab wound.

(d). A stab wound with minimal bleeding.

Answer:

(c). A dangerous stab wound.

94. Permanent infirmity means:

(a). Loss of organ function.

(b). Loss of an organ.

(c). Loss of an organ or its function.

(d). Loss of more than one organ.

Answer:

(c). Loss of an organ or its function.

95. The best treatment for heat cramps is:

(a). Increase salt in diets.

(b). Ice bags.

(c). IV fluids.

(d). Anti-shock measures.

Answer:

(a). Increase salt in diets.

96. A 55 years old man sustained fracture of the right tibia, After 3 days the most expected dangerous complication is:

(a). shock.

(b). Reactionary hemorrhage.

(c). Fat thrombosis.

(d). Bone marrow embolism.

Answer:

(d). Bone marrow embolism.

97. Which of the following causes typical pressure abrasions?

(a). Stone.

(b). Knife.

(c). Rope.

(d). Rubber soft stick.

Answer:

(c). Rope.

98. Adipocere is completed in bodies submerged under water after death for a period of:

(a). Five days.

(b). One week.

(c). One month.

(d). Six months.

Answer:

(d). Six months.

100. Which of the followings affect the seriousness of electric burn?

(a). Type of electric current.

(b). Sex of the victim.

(c). Exposed body surface area.

(d). Age of the victim.

Answer:

(c). Exposed body surface area.